Εγγυήσεις από τη Huawei ζητάει η Άνγκελα Μέρκελ

Εγγυήσεις από τη Huawei ζητάει η Άνγκελα Μέρκελ

Συντάκτης: Πέτρος Κωνσταντινίδης @ 05.02.2019

Λαμβάνοντας υπόψη τις διαστάσεις που έχει λάβει η υπόθεση της Huawei με τις ΗΠΑ και όλο το πολιτικό-οικονομικό παιχνίδι που «παίζεται» το τελευταίο διάστημα ήταν λογικό και επόμενο ότι εκτός του αμερικανού προέδρου Ντόναλντ Τραμπ θα έπαιρναν αργά ή γρήγορα το λόγο και άλλοι πολιτικοί ηγέτες δυτικών χωρών.

Πιθανότατα όχι τυχαία σήμερα τη σκυτάλη πήρε η Γερμανίδα Καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ, στο πλαίσιο του ταξιδιού της στην Ιαπωνία. Άλλωστε, μόλις την προηγούμενη εβδομάδα το κατηγορητήριο του αμερικανικού υπουργείου δικαιοσύνης προς την κινεζική εταιρεία συμπεριέλαβε και μια υπόθεση «βιομηχανικής κατασκοπείας» εις βάρος της αμερικανικής T-Mobile, θυγατρικής του γερμανικού Ομίλου Deutsche Telekom.

Σύμφωνα με δημοσίευμα του Reuters η Άνγκελα Μέρκελ ερωτήθηκε για τη συμμετοχή της Huawei στους διαγωνισμούς για τα 5G δίκτυα στη χώρα της, με την Καγκελάριο να απαντά ότι απαραίτητη προϋπόθεση είναι οι εγγυήσεις που θα πρέπει να λάβει από τη Huawei ότι δεν θα παραδώσουν δεδομένα στο κινεζικό κράτος. Πρόσθεσε μάλιστα ότι λόγω των αυξημένων ανησυχιών στον τομέα της ασφάλειας θα έχει και απευθείας επαφές με την κινεζική κυβέρνηση.

Υπενθυμίζεται ότι η γερμανική κυβέρνηση δεν έχει ακόμη καταλήξει αν θα ακολουθήσει και άλλες δυτικές χώρες (όπως η Αυστραλία), αποκλείοντας την Huawei από την αγορά της για λόγους εθνικής ασφάλειας.