Ανοιχτό Κάλεσμα Καλλιτεχνών από το 15ο Athens Digital Arts Festival

Ανοιχτό Κάλεσμα Καλλιτεχνών από το 15ο Athens Digital Arts Festival

Συντάκτης: Deasy @ 18.12.2018

Άνοιξε η διαδικασία υποβολής προτάσεων για το 15ο Διεθνές Φεστιβάλ Ψηφιακών Τεχνών της Ελλάδας,  που θα διεξαχθεί την ερχόμενη Άνοιξη. Οι καλλιτέχνες μπορούν να υποβάλλουν τις προτάσεις τους για την επόμενη διοργάνωση, με θέμα The World is a Hologram, μέχρι και τις 15 Ιανουαρίου 2019.


The World is a Hologram

H θεωρίες που μας θέλουν να ζούμε σε ένα ολόγραμμα χρονολογούνται από την αρχαιότητα, και εκτός από τα θεωρητικά σενάρια επιστημονικής φαντασίας, μπορούν να τεκμηριωθούν και με επιστημονικά δεδομένα. Όσοι πιστεύουν στην ολογραφική θεωρία για το σύμπαν υποστηρίζουν πως ό,τι γνωρίζουμε στον κόσμο είναι τρισδιάστατες απεικονίσεις πληροφοριών που βρίσκονται αποθηκευμένες σε κάποια δισδιάστατη μορφή, εκεί όπου ονομάζουν άκρη ή τέλος του σύμπαντός μας. Αυτό, αυτόματα, σημαίνει πως όλοι είμαστε άρρηκτα συνδεδεμένοι με ό,τι βρίσκεται γύρω μας ως κομμάτι ενός ευρύτερου συνόλου, όπου το παρόν, το παρελθόν και το μέλλον συνυπάρχουν ταυτόχρονα.


Ό,τι υπήρξε,  ό,τι υπάρχει και ό,τι θα υπάρξει μαζί…

Το ολόγραμμα συχνά περιγράφεται ως μια τρισδιάστατη απεικόνιση που δημιουργείται από δύο ακτίνες (πχ λέιζερ) ενώ, για να λειτουργήσει, πρέπει να φωτιστεί και από μια τρίτη. Ως βασικό γνώρισμα έχει ότι κάθε πληροφορία διανέμεται στο όλον, γεγονός που σημαίνει πως ακόμη και αν κοπεί στα δυο συνεχίζει κάθε κομμάτι του να διατηρεί όλες τις πληροφορίες του ακέραια. Αυτό σημαίνει πως δημιουργούνται δύο ταυτόσημα μικρότερα σύνολα, αποδεικνύοντας πως ο διαχωρισμός είναι απλά και μόνο εικονικός.

Οι επιστήμονες, παρατηρώντας πως ό,τι περνάει μέσα στον ορίζοντα γεγονότων μιας μαύρης τρύπας δε μπορεί να διαφύγει και χάνεται για πάντα όταν αυτή εξαϋλώνεται με την ακτινοβολία Χόκινγκ, βρέθηκαν μπροστά σε ένα  πρόβλημα. Η λύση δόθηκε όταν απέδειξαν τα μαθηματικά πως η πληροφορία που περνά στον ορίζοντα γεγονότων, αποτυπώνεται την ίδια στιγμή και στην επιφάνειά αυτού, απ’ όπου και μπορεί να διαφύγει άρα να διατηρηθεί. Αυτή η θεωρία, που ονομάστηκε ολογραφική αρχή, θεωρήθηκε πως μπορεί να αναχθεί σε συμπαντικό επίπεδο, υποστηρίζοντας πως ολόκληρο το σύμπαν είναι ένα ολόγραμμα της δισδιάστατης πληροφορίας που υπάρχει αποθηκευμένη στα άκρα του.

Στην συνέχεια, πειράματα που έδειξαν πως κάποια υποατομικά σωματίδια υπό συνθήκες έχουν την δυνατότητα να επικοινωνούν μεταξύ τους ακαριαία ανεξαρτήτως της απόστασης, προσέδωσαν στο σύμπαν άλλο ένα χαρακτηριστικό του ολογράμματος. Σε προέκταση αυτής της έρευνας διατυπώθηκε πως και ο εγκέφαλος λειτουργεί με παρόμοια μηχανική καθώς η μνήμη δεν αποθηκεύεται σε έναν νευρώνα αλλά στην σχηματογραφία των νευρικών ερεθισμάτων που διαπερνούν όλο τον εγκέφαλο.

Στους νευρώνες της κοσμικής μνήμης δεν υφίσταται χρόνος, μονάχα ιδέες…

Για περισσότερες πληροφορίες σχετικά με τη διαδικασία υποβολής καλλιτεχνικών προτάσεων επισκεφθείτε το www.adaf.gr.

To deasy.gr συμμετέχει στο 15ο Athens Digital Arts Festival ως χορηγός επικοινωνίας.