Huawei: φέρτε αποδείξεις

Huawei: φέρτε αποδείξεις

Συντάκτης: Πέτρος Κωνσταντινίδης @ 18.12.2018

Να προσκομίσουν τα στοιχεία που αποδεικνύουν τις φερόμενες απειλές για την ασφάλεια κάλεσε σήμερα η Huawei τις κυβερνήσεις των χωρών που έχουν προχωρήσει στον αποκλεισμό της κινεζικής εταιρείας από την προμήθεια εξοπλισμού των τηλεπικοινωνιακών δικτύων.

Σε μια κίνηση που είχε στόχο να αντικρούσει τα επιχειρήματα αρκετών χωρών (μεταξύ των οποίων οι ΗΠΑ, Καναδάς, Αυστραλία, Νέα Ζηλανδία κ.α.) ο επικεφαλής της Huawei Ken Hu παρέθεσε σήμερα συνέντευξη Τύπου στο στρατηγείο της εταιρείας στη Σενζέν, ξεδιπλώνοντας τη δική του επιχειρηματολογία. Μεταξύ άλλων ο κ. Hu ανέφερε ότι πρέπει να αφήσουμε τα γεγονότα να μιλήσουν και ως προς αυτά τα 30 χρόνια λειτουργίας της εταιρείας δεν έχει παρουσιαστεί κανένα περιστατικό ασφάλειας. «Το ιστορικό της Huawei είναι καθαρό» σημείωσε καλώντας τις κυβερνήσεις που έχουν στοιχεία να τα προσκομίσουν, ανοίγοντας παράλληλα τις γραμμές επικοινωνίας, ώστε να αναληφθεί η απαιτούμενη δράση. «Στην περίπτωση όμως μερικών χωρών αυτό δεν είναι το βασικό θέμα συζήτησης» πρόσθεσε.

Ο κ. Hu ανέφερε ότι η εταιρεία γνωρίζει καλά τι πρέπει να κάνει σε σχέση με τις τοπικές κυβερνήσεις και κοινότητες καθώς και τους πελάτες της, σημειώνοντας ότι είναι διατεθειμένη να λάβει πρόσθετα μέτρα, σε σχέση με τον ανταγωνισμό. «Δεν θα χαλαρώσουμε. Καθώς η τεχνολογία γίνεται πιο πολύπλοκη και τα δίκτυα γίνονται πιο ανοικτά, θα συνεχίσουμε να αυξάνουμε τις επενδύσεις μας σε προσπάθειες που σχετίζονται με την ασφάλεια» ανέφερε χαρακτηριστικά, σημειώνοντας την μεγάλη επένδυση που σχεδιάζει η Huawei στις Βρυξέλλες για τη δημιουργία ενός κέντρου ασφάλειας, μέρος ενός μακροπρόθεσμου σχεδίου επέκτασης της συνεργασίας με άλλες κυβερνήσεις σε όλο τον κόσμο, όπως ο Καναδάς και το Ηνωμένο Βασίλειο.

Ο κ. Hu στάθηκε και στη διαφάνεια, με στόχο να αντικρούσει την «πολεμική» που δέχεται η εταιρεία για το γεγονός ότι δεν έχει εισαχθεί στο Χρηματιστήριο, με αποτέλεσμα να παραμένει η αίσθηση των στενών σχέσεων της με την κυβέρνηση της Κίνας. Σύμφωνα με τον επικεφαλής της, το γεγονός αυτό δε σημαίνει ότι δεν μπορεί να πετύχει αντίστοιχα επίπεδα διαφάνειας. «Έχουμε κάνει πολλές προσπάθειες πάνω σε αυτό και θα κάνουμε πολλές περισσότερες» ανέφερε προσθέτοντας ότι η Huawei είναι μια ιδιωτική επιχείρηση που ανήκει στους εργαζόμενούς της. Όπως ίσως γνωρίζετε η εταιρεία ελέγχεται μέσω ενός περίπλοκου μηχανισμού από 60.000 περίπου εργαζόμενους, όλοι τους κινεζικής υπηκοότητας. Οι μετοχές τους δεν είναι διαπραγματεύσιμες, δεν μπορούν να μεταβιβαστούν, ενώ με την αποχώρηση ή συνταξιοδότηση των υπαλλήλων, οι μετοχές επιστρέφονται στην εταιρεία.

Απαντώντας για τις ΗΠΑ και το απαγορευτικό της δραστηριότητάς της στη συγκεκριμένη χώρα, ο κ. Hu σημείωσε ότι πρόκειται για μια ιδιαίτερα ανεπτυγμένη και μεγάλη αγορά τηλεπικοινωνίων, οπότε δεν μπορεί να ισχυριστεί η Huawei ότι δεν την ενδιαφέρει, όμως η ίδια η κυβέρνησή της έχει καταστήσει δύσκολη την είσοδό της στη συγκεκριμένη αγορά, περιορίζοντας τις ευκαιρίες (αναφερόμενος πιθανότατα στις επιλογές των τηλεπικοινωνιακών παρόχων). Όπως πρόσθεσε αυτό θα έχει αποτέλεσμα την αύξηση στο κόστος του τηλεπικοινωνιακού εξοπλισμού (λόγω μικρότερου ανταγωνισμού) που θα μετακυληθεί στους καταναλωτές.