Ανιχνευτές ψεύδους με τεχνητή νοημοσύνη σε σημεία εισόδου της Ευρωπαϊκής Ένωσης

Ανιχνευτές ψεύδους με τεχνητή νοημοσύνη σε σημεία εισόδου της Ευρωπαϊκής Ένωσης

Θα τοποθετηθούν και στην Ελλάδα κατά τη δοκιμαστική περίοδο.

Συντάκτης: Deasy @ 05.11.2018

Το θέμα ξεκίνησε την προηγούμενη Παρασκευή όταν στο CNN δημοσιεύτηκε ένα ρεπορτάζ σχετικά με την πρόθεση της Ευρωπαϊκής Ένωσης να εγκαταστήσει πιλοτικά συστήματα ανίχνευσης ψεύδους σε διάφορα αεροδρόμια.

Σύμφωνα με το δημοσίευμα πρόκειται για ένα project της Ευρωπαϊκής Ένωσης, η οποία θα εγκαταστήσει πειραματικά ανιχνευτές ψεύδους με τεχνολογία τεχνητής νοημοσύνης, στα σημεία συνοριακού ελέγχου. Οι ανιχνευτές θα πραγματοποιούν μια σειρά ερωτήσεων στους ταξιδιώτες, «παρατηρώντας» τον τόνο της φωνής και τις κινήσεις του προσώπου τους. Αν δείχνουν ύποπτα θα αλλάζει ακόμα και ο τόνος των ερωτήσεων, ενώ αν τελικά κάποιος ταξιδιώτης θεωρηθεί ύποπτος θα καλείται η φρουρά για περαιτέρω έλεγχο. Το έργο, που ονομάζεται iBorderCtrl, χρηματοδοτήθηκε από την Ευρωπαϊκή Ένωση  και ο προϋπολογισμός του αγγίζει τα 4,5 εκατομμύρια ευρώ. Το δημοσίευμα ανέφερε ότι είχαν επιλεγεί τρία αεροδρόμια, στην Ελλάδα, στην Ουγγαρία και στη Λετονία. 

Μία ημέρα μετά το θέμα το πήρε η γαλλική εφημερίδα LesEchos η οποία εμπλουτίζει το ρεπορτάζ του αμερικανικού μέσου αναφέροντας ότι το σύστημα θα δοκιμαστεί σε πολλαπλά σημεία εισόδου της Ευρωπαϊκής Ένωσης (δεν τα περιορίζει απαραίτητα στα αεροδρόμια). Κάτι που επιβεβαιώνεται και από το ίδιο το site του iBorderCtrl, στο οποίο διαβάζουμε ότι η εφαρμογή θα ξεκινήσει τον Αύγουστο του 2019. 

Σύμφωνα με όσα αναφέρει το γαλλικό δημοσίευμα το σύστημα θα αναλύει απαντήσεις αλλά και μικροεκφράσεις του προσώπου σε ερωτήσεις, όπως "τι είναι στη βαλίτσα σου", "ποιος είναι ο σκοπός του ταξιδιού σου", κατηγοριοποιώντας ανάλογα τους ταξιδιώτες. Χαρακτηριστικά όπως αναφέρεται θα λαμβάνει μια "βαθμολογία κινδύνου" και εφόσον αυτή είναι υψηλή οι ταξιδιώτες θα υποβάλλονται σε περαιτέρω έλεγχο. Όπως και το CNN, έτσι και το γαλλικό δημοσίευμα σημειώνουν ότι  η εισαγωγή του συστήματος αντιμετωπίζεται με μεγάλη δυσπιστία από οργανώσεις υπεράσπισης προσωπικών δεδομένων, οι οποίοι θεωρούν ότι πρόκειται για ακόμα ένα αδιαφανές και ελλιπές σύστημα αξιολόγησης των ανθρώπων. Ακόμα μεγαλύτερη δυσπιστία έχει προκαλέσει το γεγονός ότι το συγκεκριμένο σύστημα έχει δοκιμαστεί σε μόλις 32 ανθρώπους, με τους ερευνητές να θεωρούν ότι σταδιακά θα επιτυγχάνονται ποσοστά επιτυχίας 85%. Εκτίμηση που δεν καθησυχάζει τις οργανώσεις, που θεωρούν ότι ακόμα και με αυτό το ποσοστό επιτυχίας θα ταλαιπωρηθούν και θα πρέπει να αποδείξουν ότι είναι ειλικρινείς και όχι ύποπτοι, όπως «αποφάσισε» ένα μηχάνημα.

Και τα δύο δημοσιεύματα καταλήγουν ότι κατά τη διαδικασία δοκιμής μόνο άτομα που θα δίνουν τη συγκατάθεσή τους θα περνάνε από τον ανιχνευτή ψεύδους, ενώ το σύστημα θα εποπτεύεται από φρουρούς, που θα μπορούν να δουν τα αποτελέσματα στους επιβάτες.