Πως η περιαγωγή επηρεάζει τις ταχύτητες mobile Internet;

Πως η περιαγωγή επηρεάζει τις ταχύτητες mobile Internet;

Αυτές είναι οι ταχύτητες που απολαμβάνουν οι Έλληνες χρήστες όταν βρίσκονται σε περιαγωγή εντός Νοτιοανατολικής Ευρώπης.

Συντάκτης: Φανούρης Δρακάκης @ 09.10.2018

Ίσως να το έχετε αντιληφθεί και εσείς σε κάποιο από τα ταξίδια σας στο εξωτερικό. Ίσως επίσης να το διαπίστωσε και κάποιος οικείος σας που σας επισκέφθηκε στην Ελλάδα από κάποια άλλη χώρα του εξωτερικού. Οι ταχύτητες πρόσβασης στο Internet από το smartphone παρουσιάζουν διαφορές, ανάλογα με το αν είσαι κάτοικος της χώρας που βρίσκεσαι ή επισκέπτης της.

Χάρη στο τεράστιο όγκο δειγμάτων που έχει η Ookla, η εταιρεία προχώρησε σε ανάλυση αυτών των στοιχείων, δημοσιοποιώντας τις διαφορές αυτές για την περιοχή της Νοτιοανατολικής Ευρώπης. Μεταξύ των χωρών αυτών, που υπάρχουν στοιχεία μετρήσεων, είναι και η δική μας (δεν υπάρχουν στοιχεία για Αλβανία, Βοσνία, Μαυροβούνιο και Σκόπια λόγω μη επαρκούς αριθμού δειγμάτων).

Όπως μπορούμε να διαπιστώσουμε  από τον πρώτο πίνακα της έκθεσης της Ookla, σε όλες τις χώρες, με εξαίρεση τη Σλοβενία, παρατηρείται μια σημαντική πτώση μεταξύ των ταχυτήτων που απολαμβάνουν οι κάτοικοι των χωρών αυτών και των ταχυτήτων που απολαμβάνουν όταν επισκέπτονται άλλη χώρα. Η πτώση όπως μπορούμε να δούμε κυμαίνεται από μονοψήφιο ποσοστό και να μειώνεται ακόμα και στο μισό, όπως συμβαίνει στην περίπτωση των Βουλγάρων.

Ειδικότερα για τους Έλληνες βλέπουμε ότι η πτώση στην μέση ταχύτητα που απολαμβάνουν στην Ελλάδα από τη μέση ταχύτητα που βιώνουν όταν επισκέπτονται κάποια χώρα της Νοτιοανατολικής Ευρώπης ξεπερνάει το 17%. Η μέση ταχύτητα στην Ελλάδα φθάνει τα 33,61Mbps, ενώ όταν οι Έλληνες χρήστες είναι σε περιαγωγή πλοηγούνται με ταχύτητες που φθάνουν τα 27,87 Mbps.

Όπως εξηγεί η Ookla η μείωση στη μέση ταχύτητα οφείλεται σε δύο βασικούς λόγους: στην υποδομή των δικτυών και στις προτεραιότητες ως προς την κίνηση που θέτει κάθε πάροχος ξεχωριστά. H εξαίρεση στην περίπτωση της Σλοβενίας εξηγείται από το γεγονός ότι οι κάτοικοί της απολαμβάνουν έτσι κι αλλιώς τις μικρότερες ταχύτητες πρόσβασης μεταξύ των κατοίκων των χωρών που περιλαμβάνονται στον πίνακα.

Προχωρώντας στο δεύτερο πίνακα της έκθεσης της Ookla μπορούμε να διαπιστώσουμε ότι η εμπειρία πρόσβασης στο Internet είναι ακόμα χειρότερη ως προς το latency (με απλά λόγια είναι ο χρόνος που χρειάζεται το δίκτυο για να μεταφέρει ένα πακέτο πληροφορίας-data και μετριέται σε μιλισεκόντ/ms). Όπως βλέπουμε, ο δείκτης αυτός εκτοξεύεται κατά την περιαγωγή σε επίπεδα πολλές φορές μεγαλύτερα από τα επίπεδα που βιώνουν οι χρήστες στις χώρες τους.

Εξετάζοντας και πάλι τους Έλληνες χρήστες βλέπουμε ότι η αύξηση αυτή αγγίζει το 526,1% και είναι η μεγαλύτερη ανάμεσα στους κατοίκους των 7 χωρών του πίνακα. Όπως πάλι εξηγεί η έκθεση, η αύξηση στο δείκτη latency εξηγείται από το γεγονός ότι αρκετοί πάροχοι δρομολογούν πίσω στη χώρα αφετηρίας την κίνηση των χρηστών που βρίσκονται σε περιαγωγή, με αποτέλεσμα να υπάρχει η μεγάλη καθυστέρηση στους χρόνους.