Ε όχι και παγκόσμιο δικαίωμα στη λήθη

Ε όχι και παγκόσμιο δικαίωμα στη λήθη

H Google το λέει, όχι εμείς

Συντάκτης: Πέτρος Κωνσταντινίδης @ 12.09.2018

Το δικαίωμα στη λήθη είναι μια ωραία ευρωπαϊκή προσέγγιση σε ένα πρόβλημα που έχει εμφανιστεί σχεδόν παράλληλα με την ενημέρωση και έχει βεβαίως οξυνθεί στην ψηφιακή εποχή: Πώς μπορείς να εξασφαλίσεις πως η υπόληψη ενός προσώπου δεν θα θίγεται από παλαιότερες αναφορές όταν ο λόγος αυτών των αναφορών έχουν εκλείψει;

Για να το πούμε πιο λιανά, όταν κάποιος έχει κατηγορηθεί για κάποιο αδίκημα και το όνομά του έχει “κρεμαστεί στα μανταλάκια” αλλά τελικά απαλλάσσεται από κάθε κατηγορία πώς αντιμετωπίζεις τις παλαιότερες (από την εποχή του μανταλακιού δηλαδή) αναφορές;

Το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο πάνε μερικά χρόνια από τότε που εισήγαγε την έννοια του δικαιώματος στη λήθη, με το οποίο η Google και οι λοιπές μηχανές αναζήτησης υποχρεώνονται να μην εμφανίζουν αποτελέσματα αναζήτησης για δημοσιεύσεις που έγιναν σε παρελθόντα χρόνο εφόσον στο μεταξύ το πρόσωπο που αφορούν οι συγκεκριμένες δημοσιεύσεις έχει απαλλαγεί από τις όποιες κατηγορίες. Κατάλαβες; Κατάλαβα να λες.

Και τι έγινε τώρα; Επειδή τρώγοντας έρχεται η όρεξη η γαλλική αρχή προστασίας δεδομένων ζήτησε από το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο να επεκτείνει αυτό το δικαίωμα παγκοσμίως. Ακούγεται λίγο παλαβό ένα τοπικό δικαστήριο (ναι, ακόμα και της Ε.Ε.) να ορίζει έναν παγκόσμιο κανόνα και η Google αρματώθηκε με μια στρατιά δικηγόρων και πήγε στο Λουξεμβούργο όπου χθες έγινε ακρόαση επί του γαλλικού αιτήματος.

Το δικαίωμα στη λήθη δεν σημαίνει, να το πούμε και αυτό, πως τα υπό συζήτηση δημοσιεύματα σταματούν να υπάρχουν στο Internet. Απλώς η Google δεν θα εμφανίζει link προς τα δημοσιεύματα που ο αναφερόμενος επιδιώκει να ξεχαστούν. Αυτό βέβαια για πολλούς χρήστες σημαίνει πως το κείμενο ξαφνικά δεν υπάρχει στο Internet αλλά όπως και να το κάνουμε άλλο το δεν υπάρχει και άλλο το δεν στο εμφανίζω λόγω δικαστικής απόφασης.

Πάμε παρακάτω, που λες το δικαστήριο άκουσε χθες την Google να εξηγεί τους λόγους που το δικαίωμα δεν μπορεί να επεκταθεί για όσους χρησιμοποιούν τις υπηρεσίες της και βρίσκονται εκτός της Ε.Ε.

Μέχρι σήμερα η εταιρεία έχει κληθεί να “κρύψει” αποτελέσματα από 2,7 εκατ. sites και έχει ανταποκριθεί στο 50% των σχετικών αιτήσεων. Η γαλλική Αρχή είχε επιβάλει πρόστιμο 100.000 ευρώ στην Google επειδή αρνήθηκε να επεκτείνει το δικαίωμα στη λήθη για τους εκτός Ε.Ε. χρήστες και γι’αυτό η υπόθεση έφτασε μέχρι το Ευρωδικαστήριο.

Μια πρώτη εικόνα για το πού πηγαίνει η υπόθεση θα την έχουμε στις 11 Δεκεμβρίου όταν ο γενικός συνήγορος του Ευρωδικαστηρίου διατυπώσει τη γνώμη του. Μέχρι τότε, θα περιμένουμε…