Ενα τρισ. αλλά βάλε και το χέρι στην τσέπη

Ενα τρισ. αλλά βάλε και το χέρι στην τσέπη

Συντάκτης: Deasy @ 06.09.2018

Δεν πρόλαβε καλά καλά να στρογγυλοκαθίσει η τελευταία τελεία στο κομμάτι μας για την Amazon του ενός τρισ. δολαρίων και κάποιος στις ΗΠΑ φώναξε δυνατά αυτό που πολλοί ίσως θα σκέφτηκαν - πως η εταιρεία πρέπει να πληρώνει καλύτερα τους εργαζόμενους.

Ο άνθρωπος που ύψωσε τη φωνή του είναι ο γνωστός μας Μπέρνι Σάντερς, ο αντίπαλος της Χίλαρι Κλίντον για το χρίσμα των Δημοκρατικών που έχασε μεν την κούρσα αλλά έκανε πολλούς (και όχι μόνο στις ΗΠΑ) να μονολογούν “α ρε Μπέρνι”, βλέποντας τον Τραμπ στον Λευκό Οίκο.

Ο Σάντερς παρουσίασε ένα νομοσχέδιο που -κατά τον εμπνευστή του- θα υποχρεώσει την Amazon να βάλει το χέρι της στην τσέπη και να αυξήσει τους μισθούς στους ανθρώπους που έχουν βάλει πλάτη για την επιτυχία της εταιρείας.

Και επειδή είμαστε στις ΗΠΑ όπου όλα μπορούν να γίνουν σλόγκαν, το νομοσχέδιο πήρε τον ευφάνταστο τίτλο “Stop BEZOS”, δηλαδή “Stop Bad Employers by Zeroing Out Subsidies Act”. Αν (πολλά “αν” εδώ) γίνει νόμος του αμερικανικού κράτους θα εφαρμόζεται σε εταιρείες με περισσότερους από 500 εργαζόμενους και θα προβλέπει πως για όσους λαμβάνουν κάποιας μορφής κρατική επιχορήγηχη κοινωνικού χαρακτήρα (μέσω κουπονιών, δωρεάν γευμάτων κτλ) η κυβέρνηση θα εφαρμόζει 100% φόρο επί της εταιρείας για το αναλογούν ποσό. Με άλλα λόγια, αν ένας εργαζόμενος λαμβάνει 100 δολάρια με τη μορφή κρατικής επιχορήγησης η εταιρεία θα πληρώνει φόρο 100 δολαρίων.

Ο νόμος θα ισχύει για το μόνιμο και εποχικό προσωπικό και για όσους εργάζονται με το γνωστό μας μπλοκάκι ή με παρόμοιες εργασιακές σχέσεις.

Η Amazon είναι η εταιρεία προς την οποία πολλοί έστρεψαν το βλέμμα διαβάζοντας την είδηση για το νομοσχέδιο του Σάντερς. Οι μέσες ετήσεις αποδοχές για έναν εργαζόμενο στην εταιρεία είναι στα 28.446 δολάρια, ποσό που περιγράφεται ως το όριο της φτώχειας για μια τετραμελή οικογένεια. Η ίδια η εταιρεία ισχυρίζεται πως για το προσωπικό πλήρους απασχόλησης οι μέσες αποδοχές ανέρχονται σεε 34.123 δολάρια. Η Amazon μπορεί μεν να μπαίνει στο στόχαστρο λόγω και του ονόματος του νομοσχεδίου που παραπέμπει στον ιδιοκτήτη της εταιρείας, αλλά υπάρχουν και άλλες εταιρείες όπως η Walmart και τα McDonald’s με πολλούς εργαζόμενους που λαμβάνουν προνοιακά επιδόματα. Είναι δίκαιο τώρα αυτό;