Μάθημα πρώτο, τι είναι τρομοκρατία

Μάθημα πρώτο, τι είναι τρομοκρατία

Ηνωμένα Έθνη καλούν Facebook

Συντάκτης: Πέτρος Κωνσταντινίδης @ 04.09.2018

Κοίτα να δεις τώρα πώς έρχονται τα πράγματα και οι διεθνείς οργανισμοί θέλουν να καθίσουν στο ίδιο τραπέζι με τα μεγάλα ονόματα του ψηφιακού μας κόσμου, με το Facebook στη συγκεκριμένη περίπτωση.

Η Φιονουάλα Νι Αολάιν είναι στέλεχος του ΟΗΕ με αρμοδιότητα την προστασία των ανθρώπινων δικαιωμάτων με την ταυτόχρονη αντιμετώπιση της τρομοκρατίας, έτσι όπως γράφεται μοιάζει να είναι μια αρκετά δύσκολη δουλειά. Σε επιστολή της προς το Facebook η Αολάιν διατυπώνει ενστάσεις για το τι θεωρεί η εταιρεία ως τρομοκρατία και είναι ενδιαφέρουσα η διατύπωση που χρησιμοποιεί.

Σύμφωνα με την Αολάιν κάθε μη κρατική οντότητα που χρησιμοποιεί βία για την προώθηση των στόχων της δεν αποτελεί κατ’ ανάγκη τρομοκρατική ομάδα. Αυτός ο τόσο χαλαρός ορισμός θα έχει ως αποτέλεσμα να εφαρμόζονται τακτικές υπερβολικού ελέγχου των δημοσιεύσεων (θα μπορούσες να το πεις και λογοκρισία, ίσως με την κάπως διευρυμένη έννοια του όρου), λέει η Αολάιν και προσθέτει πως το Facebook δεν έχει καθορίσει με σαφήνεια πότε κάποιος χρήστης θεωρείται ότι προωθεί τις θέσεις μιας τρομοκρατικής οργάνωσης και πότε όχι.

Αυτή η ασάφεια δεν αρέσει στην Αολάιν και κατ’ επέκταση τα Ηνωμένα Έθνη που όμως από την άλλη πλευρά θεωρούν πως το Facebook δεν έδωσε τη δέουσα προσοχή για την απομάκρυνση υλικού υπέρ των βιαιοτήτων που έχουν ξεσπάσει στη Μιανμάρ σε βάρος των Ροχίνγκια.

Δεν μπορούμε παρά να σημειώσουμε πως τα Ηνωμένα Έθνη αναγνωρίζουν στο Facebook έναν ρόλο που η προηγούμενη γενιά δεν είχε συνηθίσει να δίνονται σε εταιρείες. Τα κοινωνικά δίκτυα είναι χώροι που ασκείται πολιτική και διαμορφώνεται η κοινή γνώμη, από αυτή την πλευρά λοιπόν είναι εξόχως πολιτικοί χώροι και άρα πρέπει να είναι συνομιλητές κυβερνήσεων και διεθνών οργανισμών. Μάλλον δεν είχε κάτι τέτοιο στο μυαλό του ο Ζάκερμπεργκ όταν ξεκίναγε αυτή την περιπέτεια από το δωμάτιό του στο Χάρβαρντ.