Γονείς, ο ρόλος του «κακού αστυνομικού» δεν προστατεύει τα παιδιά σας

Γονείς, ο ρόλος του «κακού αστυνομικού» δεν προστατεύει τα παιδιά σας

Συντάκτης: Deasy @ 02.05.2018

Την υποστήριξη των παιδιών, μέσω της εκπαίδευσης και της επικοινωνίας μαζί τους, προτείνει η Kaspersky Lab στους γονείς ως την πιο αποτελεσματική μέθοδο μέσω της οποίας θα προστατεύσουν τα παιδιά τους από τις απειλές του Internet. Όπως αναφέρει η εταιρεία, ο ρόλος του «κακού αστυνομικού» που επιβάλλει περιορισμούς στο χρόνο που δαπανούν τα παιδιά τους στο Internet δεν δείχνει να έχει θετικά αποτελέσματα και να λειτουργεί στην πράξη προστατευτικά για τα παιδιά. Σύμφωνα με έρευνα της Kaspersky Lab και της B2B International το 33% των γονέων επέβαλλαν τέτοιους περιορισμούς, όμως σε μια περίοδο 12 μηνών, το 44% των παιδιών ήρθαν αντιμέτωπα με μία τουλάχιστον απειλή, με ένα στα δέκα παιδιά να έχει πρόσβαση σε ακατάλληλο περιεχόμενο (12%) ή να έρχεται σε επαφή με κακόβουλο λογισμικό και ιούς (10%).

Η έρευνα διακρίνει τον πονοκέφαλο και τις ανησυχίες που προκαλεί το μεγάλωμα των παιδιών σε έναν online κόσμο, με το 1/3 (33%) να ανησυχεί για πιθανό εθισμό των παιδιών του στο Διαδίκτυο. Σε αντίστοιχο βαθμό οι γονείς ανησυχούν ότι τα παιδιά τους παρακολουθούν ακατάλληλο ή άσεμνο περιεχόμενο (36%) και επικοινωνούν με ξένους (32%). Επιπλέον, περισσότεροι από τους μισούς (51%) αισθάνονται ότι οι διαδικτυακές απειλές για τα παιδιά τους αυξάνονται

Ως προς τις εναλλακτικές επιλογές των γονιών, ως προς τις μεθόδους προστασίας, η έρευνα διαπίστωσε ότι πάνω από το ένα τρίτο των γονέων (37%) μιλούν τακτικά  στα παιδιά τους για να τα διδάξουν σχετικά με τις online απειλές, ενώ το 31% προσπαθεί να επιβλέπει τα παιδιά του όταν εκείνα περιηγούνται στο διαδίκτυο, καθώς η διαδικασία αυτή μπορεί να τους προσφέρει δυνητικά ευκαιρίες για να επισημάνουν τυχόν απειλές που μπορεί να εμφανιστούν και να ενισχυθεί η εκπαιδευτική τους προσπάθεια.

Για την Kaspersky Lab είναι επίσης επιτακτική η χρήση λογισμικού για την ενίσχυση της προστασίας, επιτρέποντας στα παιδιά να εξερευνούν με ασφάλεια όλες τις θετικές πτυχές του Διαδικτύου και να αναπτύξουν τις ψηφιακές τους δεξιότητες χωρίς να ανησυχούν για τις ψηφιακές απειλές. Η λύση Kaspersky Safe Kids έχει σχεδιαστεί για να βοηθήσει τους γονείς να υιοθετήσουν μια πιο αποτελεσματική προσέγγιση για την προστασία των παιδιών τους από τους κινδύνους που παραμονεύουν στο Διαδίκτυο. Μέσα από τη λύση, οι γονείς μπορούν να επιλέξουν να εμποδίσουν την πρόσβαση των παιδιών σε ορισμένες εφαρμογές και ιστότοπους ή να βοηθήσουν τα παιδιά να συνειδητοποιήσουν τους κινδύνους για τον εαυτό τους, προειδοποιώντας τα ότι οι ιστότοποι ή οι εφαρμογές που πρόκειται να επισκεφτούν είναι επικίνδυνοι και ενδέχεται να περιέχουν επικίνδυνο περιεχόμενο. Από την επιβολή χρονικών ορίων έως την παρακολούθηση των δραστηριοτήτων στο Διαδίκτυο, το Safe Kids μπορεί να προσφέρει το πρόσθετο επίπεδο φροντίδας που χρειάζονται οι γονείς για να προστατεύσουν πλήρως τα παιδιά τους από τις απειλές που υφίστανται και συνεχίζουν να εξελίσσονται online.