Η τεχνητή νοημοσύνη αγαπάει την Φιλοσοφία

Η τεχνητή νοημοσύνη αγαπάει την Φιλοσοφία

Συντάκτης: Deasy @ 24.01.2018

Υποτίθεται πως υπάρχει μια φαρδιά και αρκετά βαθιά χαραγμένη γραμμή που χωρίζει τους τεχνολόγους από τους μη τεχνολόγους και η συνήθης αντίληψη θεωρεί πως “αυτός που ξέρει από κομπιούτερ”, ξέρει μόνο από κομπιούτερ και εύγε του και πολύ καλά πράττει.

Όμως ο τεχνολογικός κόσμος στρέφει το βλέμμα του και, κατ’επέκταση, το κεφάλι του προς τις μη τεχνολογικές επιστήμες. Αν το καλοσκεφτείς δεν υπάρχει κάτι που να προκαλεί έκπληξη εδώ, η ανάπτυξη της τεχνητής νοημοσύνης δεν μπορεί να είναι μόνο ζήτημα τεχνολογικό, δεν μπορεί να περιορίζεται σε ανάλυση δεδομένων. Ο πρόεδρος της Microsoft, Brad Smith, γράφει σε ένα βιβλίο που έγραψε μαζί με τον Harry Shum, επικεφαλής της εταιρείας για την τεχνητή νοημοσύνη, πως όσο οι υπολογιστές εξελίσσονται η σημασία των ανθρωπιστικών και κοινωνικών επιστημών όλο και θα μεγαλώνει. Τέχνη, Ιστορία, Φιλοσοφία, Ψυχολογία, Φιλολογία, είναι μερικά μόνο από τα πεδία που πρέπει να “γνωρίζει” ή, αν θέλεις, να “μάθει” ένας υπολογιστής που θέλει να… προκόψει σε έναν κόσμο τεχνητής νοημοσύνης.

Οι δύο συγγραφείς του βιβλίου με τίτλο The Future Computed μιλούν για μία σύγκλιση, όχι πια ανάμεσα σε διαφορετικές τεχνολογίες ή αγορές, αλλά μεταξύ των επιστημών που σχετίζονται με την πληροφορικής και των επιστημών που -ας το πούμε πολύ απλοϊκά- δεν έχουν άμεση σχέση με την πληροφορική.

Αν όλα αυτά σου δίνουν τροφή για σκέψη, έχουμε μια καλή είδηση, το βιβλίο των δύο στελεχών της Microsoft είναι διαθέσιμο δωρεάν. Μπορείς να το βρεις πατώντας εδώ, για να το αποκτήσεις σε μορφή pdf.