Ψιτ, ξέρεις πού είναι τα posts σου;

Ψιτ, ξέρεις πού είναι τα posts σου;

Συντάκτης: Deasy @ 21.11.2017

Πριν από δύο μήνες ένας ερευνητής της εταιρείας UpGuard ανακάλυψε -τρέχα γύρευε πώς- τρεις περιοχές αποθήκευσης στην υπηρεσία cloud της Amazon (το αρκετά γνωστό Amazon Web Services), με ελεύθερη πρόσβαση. Μετά από λίγο διαπίστωσε κάτι μάλλον ανησυχητικό - οι τρεις περιοχές περιείχαν περίπου 2 δισ. δημοσιεύσεις απλών καθημερινών ανθρώπων από τα κοινωνικά δίκτυα.

Οπως έδειξε η έρευνα, η συγκέντρωση των δεδομένων πραγματοποιήθηκε από μια εταιρεία που εργαζόταν για λογαριασμό του αμερικανικού Πενταγώνου. Περαιτέρω έρευνα έδειξε πως είχαν αποθηκευτεί αρκετά posts και σχόλια χρηστών από χώρες όπως το Ιράκ ή το Πακιστάν, αλλά και από πολλές περιοχές των ΗΠΑ.

Εκ πρώτης όψεως η επιχείρηση που είχε στηθεί και η οποία δεν είναι σαφές αν εγκαταλείφθηκε στα μισά ή αν ολοκληρώθηκε είχε σκοπό να εντοπίσει μηνύματα που σχετίζονται με δραστηριότητες εξτρεμιστικών ομάδων. Ωστόσο, ο όγκος των δεδομένων που έχει συγκεντρωθεί είναι ανοικτός και σε άλλες ερμηνείες, ενώ το παλιό ρητό που διερωτάται ποιος θα μας φυλάξει από τους φύλακες επανεμφανίζεται.