Συνεργασία Intelen και Πανεπιστημίου Πειραιώς για σύστημα ανταλλαγής ενέργειας μεταξύ Καταναλωτών, μέσω τεχνολογίας BlockChain

Συνεργασία Intelen και Πανεπιστημίου Πειραιώς για σύστημα ανταλλαγής ενέργειας μεταξύ Καταναλωτών, μέσω τεχνολογίας BlockChain

Συντάκτης: Deasy @ 15.11.2017

Η Intelen και το Εργαστήριο Δικτυοκεντρικών Συστημάτων και Υπηρεσιών του Τμήματος Ψηφιακών Συστημάτων του Πανεπιστημίου Πειραιώς ανακοίνωσαν τη συνεργασία τους για την υλοποίηση ενός συστήματος ανταλλαγής ενεργειακών φορτίων μεταξύ καταναλωτών, μέσω της τεχνολογίας blockchain. Το σύστημα θα αποτελέσει μία ακόμα υπηρεσία της ολοκληρωμένης ψηφιακής πλατφόρμας DiG της Intelen και θα δοκιμαστεί το 2018, αρχικά στην ενεργειακή αγορά του Ηνωμένου Βασιλείου και της Ολλανδίας, καθώς σε αυτές τις αγορές υπάρχει ήδη το θεσμικό πλαίσιο ανταλλαγής φορτίων μεταξύ καταναλωτών (sharing economy). Δοκιμές θα γίνουν και στην Ελλάδα σε πραγματικούς ενεργειακούς καταναλωτές, μέσω της πλατφόρμας DiG, αλλά σε ιδεατά σενάρια (system emulation mode), χρησιμοποιώντας και την υπο-κατασκευή Ελληνική συσκευή αποθήκευσης ενέργειας, που ανακοινώθηκε πρόσφατα από την Intelen και την Pleione Energy.

Πιο συγκεκριμένα,μηχανικοί της Intelen, σε συνεργασία με ομάδα ερευνητών του Εργαστηρίου Δικτυοκεντρικών Συστημάτων και Υπηρεσιών υπό την καθοδήγηση του Καθηγητή Μαρίνου Θεμιστοκλέους, θα σχεδιάσουν και υλοποιήσουν ένα σύστημα ανταλλαγής ενεργειακών φορτίων (kWh) μεταξύ ομάδων καταναλωτών, οι οποίοι χρησιμοποιώντας την πλατφόρμα DiG και το mobile app, θα μπορούν μέσω ειδικού marketplace να λαμβάνουν μέρος σε εικονικές δημοπρασίες σε πραγματικό χρόνο. Όλες οι peer2peer συναλλαγές θα πιστοποιούνται μέσω τεχνολογίας blockchain και επίσης θα χρησιμοποιηθούν και ειδικά digital wallets, τα οποία θα διασυνδέονται με το σύστημα loyalty της πλατφόρμας DiG.

Το σύστημα θα χρησιμοποιεί αποθηκευμένη ενέργεια από οικιακές μπαταρίες, παραγώμενη ενέργεια από φωτοβολταικά αλλά και «κινητά» φορτία που προέρχονται από ηλεκτρικά αυτοκίνητα.