Habemus Papam:  και τι Πάπα, τον Τζον Μάλκοβιτς

Habemus Papam: και τι Πάπα, τον Τζον Μάλκοβιτς

Μπήκαμε ξανά στο εξωφρενικό αλλά απίθανα διασκεδαστικό μυαλό του Πάολο Σορεντίνο.

Συντάκτης: Φανούρης Δρακάκης @ 09.01.2020

Ο προηγούμενος Πάπας, ο Πίος ο 13ος ήταν ο νεότερος στην ιστορία, κάπνιζε, έβριζε, έπινε Cherry Coke και ταυτόχρονα ως Ποντίφικας ήταν δογματικός και απόλυτος, αυταρχικός και ακραία συντηρητικός. Δεν είχε άλλωστε πρόβλημα να το παραδεχτεί σε ένα από τα πολλά ονειρικά του ταξίδια στο The Young Pope. “Είμαι μια αντίφαση, όπως ο Θεός, όπως η Παναγία, όπως ο άνθρωπος” αφηγήθηκε σε μια σκηνή της σειράς μπροστά από την κάμερα του Πάολο Σορεντίνο.

Τρία χρόνια μετά ο Ιταλός σκηνοθέτης ξανανοίγει τις πόρτες του δικού του Βατικανό. Και εμείς, μερικές ημέρες πριν την έναρξη της προβολής της σειράς «The New Pope», είχαμε την ευκαιρία να δούμε τα πρώτα επεισόδιά της, μπαίνοντας ξανά στο μυαλό του Πάολο Σορεντίνο.

Το “The New Pope” είναι επίσης μια ακόμα προσωπική ιστορία του για το τι συμβαίνει πίσω από τις κλειστές πόρτες της καθολικής εκκλησίας. Αυτή τη φορά, ο νέος Πάπας δεν είναι ο γοητευτικός Τζουντ Λο (που ήταν απολαυστικός στον πρώτο κύκλο) αλλά ο εμβληματικός Αμερικανός ηθοποιός Τζον Μάλκοβιτς. Εξίσου αντιφατική προσωπικότητα, όπως αφήνεται να εννοηθεί στα τρία πρώτα επεισόδια (και ελπίζουμε ότι θα εξελιχθεί στα υπόλοιπα). Άγγλος αριστοκράτης με punk παρελθόν (όπως υποδεικνύει μία επίσκεψη σε παιδικό δωμάτιο), αμφιλεγόμενης σεξουαλικότητας, παίζει άρπα, έχει συχνή επαφή με τα μέλη της βασιλικής οικογένειας αλλά ταυτόχρονα δεν έχει πρόβλημα να δηλώσει ότι οι αγαπημένοι του celebrities είναι ο Μέριλιν Μάνσον και η Σάρον Στόουν, προαναγγέλλοντας την εμφάνισή τους σε κάποιο/α από τα επόμενα επεισόδια της σειράς.

Η σειρά “The New Pope” είναι το σίκουελ του «The Young Pope» με την έννοια ότι έχει ως αφετηρία το κλείσιμο του πρώτου κύκλου και τους ίδιους (πάνω-κάτω) πρωταγωνιστές. Έχω όμως την αίσθηση ότι, ακόμα και αν δεν έχεις δει τον πρώτο κύκλο, μπορείς πολύ εύκολα να την παρακολουθήσεις. Προσοχή, δεν θέλω να πω ότι είναι εύπεπτη, αλλά ότι θα μπορούσε να σταθεί ως μια αυτόνομη ιστορία, που εύκολα αντιλαμβάνεσαι πως ξεκινάει. Μια ιστορία διασκεδαστική, με πολλούς όμως (έμμεσους και άμεσους) προβληματισμούς, με εξαιρετικούς διαλόγους (όπως και η πρώτη σειρά) αλλά και κυρίως τα απίθανα πλάνα του Πάολο Σορεντίνο.

Για πολλοστή φορά ο μεγαλοφυής Ιταλός σκηνοθέτης προσφέρει στο θεατή (είτε της τηλεόρασης είτε του κινηματογράφου) ένα αισθητικό αριστούργημα, που ακουμπάει (λίγο έως πολύ) στις εμμονές του και στις συνήθεις αναφορές του. H καθολική εκκλησία και το μυστήριο γύρω από αυτή και τους ανθρώπους που τη «διοικούν», η πολιτική (και η διαπλοκή μεταξύ των δύο πόλων), η τέχνη, το ποδόσφαιρο και η αδυναμία του για τη Νάπολη, ντύνοντας πάλι όλα τα παραπάνω με εξαιρετικές μουσικές επιλογές.  Αν όλες οι παραπάνω είναι οι γνωστές εμμονές του Σορεντίνο, έχω την αίσθηση ότι ο Ιταλός σκηνοθέτης έχει ακόμα μία (που ξεπηδάει και από το «The New Pope») για την οποία δεν έχει μιλήσει (δημόσια τουλάχιστον) τόσο πολύ. Η οικογένεια και τα δικά του βιώματα (έχασε τους γονείς του σε ηλικία 16 ετών σε τροχαίο), αφού και ο νέος Ποντίφικας στο The New Pope κρύβει πίσω του ένα εξίσου δύσκολο οικογενειακό παρελθόν.  

Όσοι είναι καινούργιοι στον κόσμο του Πάολο Σορεντίνο ενδεχομένως να χρειαστούν λίγο χρόνο να «προσαρμοστούν» στην εικόνα που… περνάει για την καθολική εκκλησία. Άλλωστε και ο ίδιος έχει παραδεχτεί ότι δεν τρέφει καμία αυταπάτη πως αφηγείται την αλήθεια για ότι συμβαίνει στο Βατικανό. Φαντάζεται, όπως κάθε άνθρωπος, μια (πιθανώς) ακραία εκδοχή του και τη μεταφέρει στην οθόνη. Λογικά υπάρχουν και εκείνοι που θα απορρίψουν αυτόν το φανταστικό κόσμο του Ιταλού σκηνοθέτη. Όμως αυτό που δε γίνεται να μην παραδεχτείς είναι ότι ο Σορεντίνο δείχνει να έχει μελετήσει πολύ την καθολική εκκλησία και την ιστορία της. Ακόμα και η επιλογή του ονόματος του νέου Πάπα (ο Τζον Μάλκοβιτς επιλέγει το Ιωάννης Παύλος ο 3ος) πιθανότατα είναι μια συνειδητή σύνδεση με την πραγματική ιστορία στη διαδικασία εκλογής και όσα προηγήθηκαν στην ενθρόνιση του (πραγματικού) Πάπα Ιωάννη Παύλου του 2ου. 

Έχει κάποια αδυναμία η σειρά; Λογικά ναι, κάποιος ενδεχομένως να θεωρήσει ότι η ιστορία κάνει κοιλιές σε μερικά σημεία, όμως είναι τόσο αριστουργηματικά τα πλάνα του Σορεντίνο που δύσκολα αντιλαμβάνεσαι αν έχει βάση αυτός ο ισχυρισμός. «Τα πλάνα του Σορεντίνο είναι τόσο καλά που ερμηνεύουν το σενάριο» δήλωσε πρόσφατα σε μια συνέντευξή του ο Τζον Μάλκοβιτς, αποθεώνοντας τον σκηνοθέτη του. Και ναι, στη διάρκεια αυτών των τριών επεισοδίων που παρακολούθησα βρήκα τον εαυτό μου αρκετές φορές να απορροφάται από την εικόνα.   

Δεν θέλω να μπω σε λεπτομέρειες για τη ροή της ιστορίας. Όμως, ο Τζον Μάλκοβιτς στα πρώτα επεισόδια του νέου κύκλου δείχνει να απολαμβάνει το ρόλο του (όπως ο Τζουντ Λο στον πρώτο κύκλο), ο καρδινάλιος και γραμματέας του Βατικανό, Βογιέλο, μπορεί και πάλι να μοιάζει με καρικατούρα αλλά εξακολουθεί να κινεί τα νήματα, η Σεσίλ ντε Φράνς (Σοφία) έχει πλέον αναβαθμισμένο ρόλο και επιρροή στην ιστορία, όπως επίσης και ο καρδινάλιος Γκουτιέρεζ αλλά και η Εσθέρ που αν και βρίσκεται πια έξω από το Βατικανό, ο σκηνοθέτης παρακολουθεί στενά τη δική της διαδρομή. Ανάμεσα στο εξαιρετικό καστ (όχι μόνο τους παραπάνω τέσσερις) βρίσκουμε και τη «δική μας» ηθοποιό Κίκα Γεωργίου. Και ο Τζουντ Λο; Τα πρώτα δείγματα μας ξανακλείνουν το μάτι ότι είναι πολύ γοητευτικός και σκληρός για να πέσει από το αξίωμα του (και να πεθάνει από το κώμα που έχει πέσει).

Η πρεμιέρα της σειράς είναι προγραμματισμένη για το Σάββατο, 11 Ιανουαρίου στις 22.00, αμέσως μετά το εξωτερικό, ταυτόχρονα στο COSMOTE SERIES HD και στην υπηρεσία COSMOTE TV PLUS. Θα προβάλλεται κάθε Σάββατο με διπλό επεισόδιο.

Για να μπαίνεις στο κλίμα δες και το σύντομο διαφημιστικό που ακολουθεί