Η Ευρωπαϊκή Ένωση χτυπάει την Google

Η Ευρωπαϊκή Ένωση χτυπάει την Google

Συντάκτης: Deasy @ 28.11.2014

Σε μια ιστορική απόφαση (όχι τόσο λόγω της πρακτικής εφαρμογής της αλλά γιατί είναι η πρώτη τέτοιου είδους) προχώρησε το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο ψηφίζοντας υπέρ του διαχωρισμού των υπηρεσιών αναζήτησης της Google από τις υπόλοιπες υπηρεσίες της εταιρείας.

Η απόφαση έρχεται μετά από τέσσερα χρόνια (συνεχούς) διαμάχης της Ευρωπαϊκής Ένωσης με την αμερικάνικη εταιρεία σχετικά με τον τρόπο με τον οποίο χρησιμοποιεί τα προϊόντα της στα αποτελέσματα της μηχανής αναζήτησης. Η συγκεκριμένη διαμάχη πάει πίσω στο 2010 όταν και οι ανταγωνίστριες εταιρείες είχαν κατηγορήσει την Google για μονοπωλιακή συμπεριφορά, καλώντας τα αρμόδια όργανα της Ευρωπαϊκής Ένωσης να επέμβουν. Μάλιστα, είναι χαρακτηριστικό ότι στην ευρύτερη γεωγραφική περιοχή το μερίδιο αγοράς της Google ως προς τις μηχανές αναζήτησης φθάνει το 90%, ποσοστό πολύ μεγαλύτερο από αυτό που κατέχει η εταιρεία στις ΗΠΑ.

Ωστόσο η απόφαση του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου δεν μπορεί να έχει πρακτική εφαρμογή, σπάζοντας την εταιρεία στα δύο, ωστόσο αποτελεί μια προτροπή προς τα κράτη-μέλη και την Ευρωπαϊκή Επιτροπή να κινηθούν προς την ίδια κατεύθυνση, πιέζοντας ακόμα περισσότερο τον αμερικάνικο κολλοσό.

Για την ιστορία το σκεπτικό της απόφασης του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου κάνει λόγο ότι «η online αγορά αναζήτησης έχει ιδιαίτερη σημασία για τη διασφάλιση συνθηκών ανταγωνισμού στην ψηφιακή ενιαία αγορά», εκφράζοντας παράλληλα ικανοποίηση για τις δεσμεύσεις της Επιτροπής να διερευνήσει περαιτέρω τις πρακτικές των μηχανών αναζήτησης.