Δωρεάν WiFi αλά …ιταλικά

Δωρεάν WiFi αλά …ιταλικά

Στα σκαριά σχέδιο για δημιουργία hotspots με ελεύθερη πρόσβαση για τη μείωση του ψηφιακού χάσματος.

Συντάκτης: Δημήτρης Μαλλάς @ 27.10.2014

Δεν είναι μόνο η Ελλάδα όπου γίνεται συζήτηση για τη δημιουργία χιλιάδων WiFi hotspots που να προσφέρουν δωρεάν και ελεύθερη πρόσβαση στο Διαδίκτυο. Αντίστοιχο σχέδιο υπάρχει και στην Ιταλία μόνο που εκεί την ιδέα την είχαν οι βουλευτές του κυβερνώντος Δημοκρατικού Κόμματος και όχι ο πρωθυπουργός ή κάποιος υπουργός, ενώ υπάρχει και η σύμφωνη γνώμη και βουλευτών από άλλα κόμματα.

Όπως μεταδίδει το πρακτορείο Reuters, το πλάνο είναι να δημιουργηθούν WiFi hotspots σε μεγάλα καταστήματα, ταξί, αεροδρόμια, δικαστήρια και άλλες δημόσια σημεία όπου η πρόσβαση θα είναι δωρεάν και χωρίς τη χρήση κάποιου κωδικού. Ο στόχος είναι να μειωθεί η απόσταση που υπάρχει μεταξύ της Ιταλίας και των υπόλοιπων ευρωπαϊκών χωρών όσον αφορά την πρόσβαση στο Διαδίκτυο, η οποία αποδίδεται και στις υψηλές τιμές όπως και στην έλλειψη υποδομών.

Ο προϋπολογισμός είναι περίπου 5 εκατ. ευρώ και αφορά την απόκτηση και συντήρηση για 3 χρόνια του απαραίτητου εξοπλισμού. Υπενθυμίζεται ότι το ελληνικό σχέδιο έχει προϋπολογισμό 15 εκατ. ευρώ και αφορά την απόκτηση και ένα χρόνο συντήρηση του εξοπλισμού. Βέβαια, στην Ιταλία δεν ξέρουμε πόσα hotspots θέλουν να δημιουργήσουν, ενώ εδώ κάνουν λόγο για 4.000. Πάντως, οι Ιταλοί βουλευτές θέλουν να προχωρήσουν με τη δράση αυτή και σκοπεύουν να τη φέρουν για ψήφιση στο ιταλικό κοινοβούλιο στις αρχές του 2015.