80 εκατομμύρια για το κοινωνικό μέρισμα στις ψηφιακές τεχνολογίες

80 εκατομμύρια για το κοινωνικό μέρισμα στις ψηφιακές τεχνολογίες

Συντάκτης: Δημήτρης Μαλλάς @ 27.06.2014

Τα 80 εκατ. ευρώ αγγίζει ο ύψος του προϋπολογισμού για τη δράση της Γενικής Γραμματείας Τηλεπικοινωνιών και Ταχυδρομείων του υπουργείου Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων, ώστε οι δικαιούχοι του κοινωνικού μερίσματος να αποκτήσουν πρόσβαση σε τεχνολογίες πληροφορικής και επικοινωνιών.

Η Ειδική Υπηρεσία Διαχείρισης του Επιχειρησιακού Προγράμματος “Ψηφιακή Σύγκλιση” δημοσίευσε την ανοικτή πρόσκληση για υποβολή προτάσεων για τη δράση «Ψηφιακές Υπηρεσίες Αλληλεγγύης στις 8 Περιφέρειες Αμιγούς Σύγκλισης», η οποία πρόκειται να χρηματοδοτηθεί από το ΕΣΠΑ. Η καταληκτική ημερομηνία κατάθεσης των σχετικών προτάσεων είναι η 18η Ιουλίου.

Στόχοι της πρόσκλησης είναι κατ' αρχήν η δυνατότητα πρόσβασης των πολιτών, «δικαιούχων» του κοινωνικού μερίσματος στις ψηφιακές τεχνολογίες, αλλά και η μείωση του ψηφιακού χάσματος στις 8 περιφέρειες αμιγούς σύγκλισης (Ανατολική Μακεδονία-Θράκη, Ήπειρος, Θεσσαλία, Ιόνια Νησιά, Δυτική Ελλάδα, Πελοπόννησος, Βόρειο Αιγαίο, Κρήτη) μέσω της σταθερής πρόσβασης των πολιτών στο Διαδίκτυο και την χρήση υπολογιστή τύπου tablet, netbook ή φορητού υπολογιστή.

Ως βασική προτεινόμενη ενέργεια ορίζεται η παροχή στους δικαιούχους πολίτες συνδρομής ευρυζωνικής σύνδεσης, φορητού υπολογιστή ή tablet, καθώς και η εκπαίδευση στη χρήση των ψηφιακών τεχνολογιών. Η δράση θα υλοποιηθεί μέσω επιχορήγησης προς τους πολίτες με μέγιστο ποσό για κάθε μία από τις τρεις κατηγορία. Στην πράξη, ο φορέας που θα αναλάβει την υλοποίηση τη δράση θα δίνει κουπόνι στους δικαιούχους, ακολουθώντας πιθανότατα το μοντέλο με τη δράση για τον “φοιτητικό” υπολογιστή. Η δράση θα είναι ανοικτή σε όλες τις προμηθεύτριες επιχειρήσεις.

Σύμφωνα με τον προγραμματισμό η δράση αναμένεται να ξεκινήσει μέχρι το Φθινόπωρο.