Εντός του 2014 το δωρεάν WiFi

Εντός του 2014 το δωρεάν WiFi

Συντάκτης: Δημήτρης Μαλλάς @ 26.03.2014

Μέσα στην τρέχουσα χρονιά θα ξεκινήσει η λειτουργία ενός ιδιαίτερα εκτεταμένου δικτύου από δημόσια σημεία ασύρματης πρόσβασης στο Διαδίκτυο (WiFi hotspots) στο πλαίσιο του έργου που προωθεί το υπουργείο Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων, ώστε να δημιουργηθεί ένα πανελλαδικό δίκτυο που θα προσφέρει δωρεάν σύνδεση στο Internet και θα περιλαμβάνει συνολικά περισσότερα από 5000 σημεία.

Οι επίσημες ανακοινώσεις έγιναν δια στόματος του υπουργού Υποδομών, Μιχάλη Χρυσοχοϊδη και του Γενικού Γραμματέα Τηλεπικοινωνιών και Ταχυδρομείων, Μενέλαου Δασκαλάκη, με την α' φάση του έργου να περιλαμβάνει τη δημιουργία σε περίπου 4000 κλειστούς και ανοικτούς δημόσιους χώρους ισάριθμων WiFi hotspots. Η επιλογή προέρχεται από σχεδόν περίπου 6.500 σημεία που υπέδειξαν 302 δήμοι, 100 μουσεία και αρχαιολογικούς χώρους που υπέδειξε το υπουργείο Πολιτισμού και 200 λιμάνια και μαρίνες (υπουργείο Ναυτιλίας).

Από σήμερα, τίθεται σε δημόσια διαβούλευση το τεύχος προκήρυξης του έργου, το οποίο θα προκηρυχθεί με τη διαδικασία του διεθνούς ανοικτού διαγωνισμού με δημοσίευση για σύναψη συμφωνίας – πλαίσιο με τους αναδόχους που θα επιλεγούν. Ο στόχος είναι μέχρι το τέλος του 2014 να έχει ξεκινήσει η λειτουργία των συγκεκριμένων δικτύων. Ο προϋπολογισμός του έργου εκτιμάται ότι θα ανέλθει κατά μέγιστον τα 15 εκατ. ευρώ πλέον ΦΠΑ και θα καλυφθεί από το ΕΣΠΑ και το Επιχειρησιακό Πρόγραμμα Ψηφιακή Σύγκλιση.

Πάντως, όπως επισημάνθηκε τα εν λόγω WiFi hotspots δεν έχουν ως στόχο να υποκαταστήσουν τις υφιστάμενες υποδομές των παρόχων αλλά να προσφέρουν βασικές υπηρεσίες σύνδεσης, με την πραγματική ταχύτητα σύνδεσης να εκτιμάται μεταξύ του 1-1,5 Mbps.

Αξίζει να σημειωθεί ότι στην πρόσκληση του υπουργείου δεν απάντησαν 23 δήμοι της χώρας, στους οποίους, μάλιστα, περιλαμβάνεται ο δήμος Αθηναίων που, σύμφωνα με πληροφορίες, έχει προκηρύξει δικό του αντίστοιχο έργο προϋπολογισμού 1 εκατ. ευρώ. Επίσης, στους δήμους που δεν ενδιαφέρθηκαν περιλαμβάνονται αυτοί του Κερατσινίου-Δραπετσώνας, της Κρωπίας και του Χαλανδρίου. Σε αρκετούς από αυτούς τους δήμους λειτουργούν ήδη δημοτικά WiFi δίκτυα.

Επιπλέον, τον Μάιο αναμένεται να προκηρυχθεί ο διαγωνισμός για την υλοποίηση του έργου για τη λειτουργία WiFi hotspots σε 1200 με 1500 μέσα μαζικής μεταφοράς της Αθήνας. Υπενθυμίζεται ότι είναι σε εξέλιξη πιλοτικό έργο σε 15 οχήματα. Ακόμη, όσον αφορά το Μετρό της πρωτεύουσας και τον ΗΣΑΠ λειτουργούν ήδη WiFi hotspots σε 7 σταθμούς και εντός των επόμενων 304 μηνών αναμένεται να ενταχθεί το σύνολο των σταθμών που ανέρχονται σε 64.

Αξίζει να σημειωθεί ότι στα 4000 σημεία της α' φάσης του έργου δεν περιλαμβάνονται τα περίπου 620 σημεία όπου λειτουργούσαν WiFi hotspots από δήμους που είχαν λάβει σχετική επιδότηση στο πλαίσιο του Γ' ΚΠΣ. Πολλά από αυτά έχουν καταπέσει, αλλά ήδη έχει αρχίσει η ενεργοποίηση πολλών εξ αυτών μέσα από πρωτοβουλίες της Ψηφιακής Σύγκλισης.

Παράλληλα, έχουν ξεκινήσει οι διαδικασίες για ασύρματα δίκτυα σε νοσοκομεία και πανεπιστήμια. Επιπλέον, το υπουργείο Υποδομών έχει ήδη ξεκινήσει την προεργασία για την β΄' φάση του έργου που θα περιλαμβάνει και άλλους χώρους μεγάλης έκτασης και ειδικού ενδιαφέροντος.