Στον αέρα τα ιπτάμενα ταξί της Uber το 2020

Στον αέρα τα ιπτάμενα ταξί της Uber το 2020

Συντάκτης: Φανούρης Δρακάκης @ 08.05.2018

Σε δύο χρόνια από σήμερα αναμένεται να ξεκινήσει τις πρώτες δοκιμές των ιπτάμενων ταξί της η Uber, σύμφωνα με σημερινές ανακοινώσεις της εταιρείας, για το πως οραματίζεται το μέλλον των μετακινήσεων στην πόλη.

Οι δοκιμές για το φιλόδοξο πρόγραμμα Uber Air της αμερικάνικης εταιρείας θα πραγματοποιηθούν σε πρώτη φάση στο Λος Άντζελες, στο Ντάλας και το Ντουμπάι, με την Uber να εκτιμά ότι μέχρι το 2028 θα έχει ξεκινήσει το λανσάρισμα της υπηρεσίας, μέσω της οποίας οι χρήστες θα μπορούν να χρησιμοποιούν ένα ιπτάμενο ταξί για τις αστικές μετακινήσεις τους. Η προσγείωση και η απογείωση των συγκεκριμένων οχημάτων θα πραγματοποιείται από τις οροφές κτιρίων (skyports τις ονομάζει η εταιρεία) οι οποίες σύμφωνα με την εταιρεία θα μπορούν να εξυπηρετούν έως και 200 δρομολόγια (η καθεμία) την ημέρα.

Το μεγαλύτερο όφελος της χρήσης της υπηρεσίας της Uber θα είναι η μείωση του χρόνου για τη διάνυση μίας απόστασης. Σύμφωνα με την εταιρεία, μία διαδρομή 57 μιλίων που σήμερα διαρκεί περισσότερο από 1,5 ώρα με την Uber Air θα χρειάζονται μόλις 15 λεπτά.

«Πιστεύουμε ότι οι πόλεις θα ξεκινήσουν να αναπτύσσονται κάθετα ως προς το κομμάτι των μετακινήσεων και θέλουμε αυτό να το κάνουμε πραγματικότητα» ανέφερε νωρίτερα στο CBS ο διευθύνων σύμβουλος της Uber, Dara Khosrowshahi. Η Uber αποκάλυψε και την πρότασή της για το ιπτάμενο ταξί του μέλλοντος, το οποίο μοιάζει με ένα ελικόπτερο μικρότερων διαστάσεων, χρησιμοποιεί ηλεκτρική ενέργεια και διαθέτει 5 έλικες περιμετρικά, τέσσερις εκ των οποίων χρησιμοποιούνται για την απογείωση/προσγείωση και ένας για την οριζόντια κίνηση. Σύμφωνα με την Uber το «ιπτάμενο ταξί» θα είναι ασφαλέστερο και θα παράγει μικρότερο θόρυβο από το ελικόπτερο, η μέση ταχύτητά του θα κυμαίνεται μεταξύ 150-200 μιλίων την ώρα, η αυτονομία μίας φόρτισης θα αγγίζει τα 60 μίλια, ενώ η επαναφόρτισή του θα διαρκεί 5 λεπτά τις ώρες αιχμής. Σε πρώτη φάση τα ιπτάμενα ταξί θα διαθέτουν πιλότους, όμως σε μεταγενέστερο στάδιο θα εξελιχθούν σε αυτόνομα και θα έχουν τη δυνατότητα να μεταφέρουν έως και 4 επιβάτες.

«Θέλουμε η Uber Air να είναι προσιτή υπηρεσία για το μέσο καταναλωτή» σημείωσε στις δηλώσεις του ο επικεφαλής της Uber, Dara Khosrowshahi, προσθέτοντας ότι όσο περισσότεροι επιβάτες χρησιμοποιούν το ιπτάμενο ταξί για την ίδια διαδρομή αντίστοιχα θα μειώνεται και το κόστος της μεταφοράς τους.  

Τέλος, η Uber ανέφερε ότι θα συνεργαστεί με τη NASA για την υλοποίηση ενός συστήματος διαχείρισης της κίνησης. Είναι ενδεικτικό, όπως σημείωσαν τα στελέχη της ότι όταν φθάσουμε στην εποχή όπου οι μετακινήσεις στην πόλη θα πραγματοποιούνται μέσω αέρος, ο αριθμός των πτήσεων σε μία αμερικάνικη πόλη εκτιμάται ότι θα είναι 10 φορές μεγαλύτερος από τον αριθμό των πτήσεων που ελέγχει σήμερα η ομοσπονδιακή υπηρεσία πολιτικής αεροπορίας στο σύνολο των ΗΠΑ.