Wind: το 2017 σφραγίστηκε η αναπτυξιακή μας τροχιά

Wind: το 2017 σφραγίστηκε η αναπτυξιακή μας τροχιά

Συντάκτης: Φανούρης Δρακάκης @ 29.03.2018

Ως μια χρονιά στην οποία σφραγίστηκε η αναπτυξιακή τροχιά των τελευταίων ετών χαρακτήρισε το 2017 ο διευθύνων σύμβουλος της Wind, Νάσος Ζαρκαλής, κατά τη διάρκεια δημοσιογραφικής συνάντησης. Σύμφωνα με τον κ. Ζαρκαλή, το 2017 έκλεισε με ισχυρή ανάπτυξη των μεγεθών, «αντανακλώντας τη δυναμική των υπηρεσιών που προσφέρει η Wind και την ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας της στην ελληνική αγορά τηλεπικοινωνιών».

Για τη Wind το 2017 ήταν ο δεύτερος συνεχόμενος χρόνος ανάπτυξης, χρονικό διάστημα μέσα στο οποίο τα έσοδα της εταιρείας έχουν αυξηθεί κατά 7,2% και το EBITDA 21,8%. Ειδικότερα για την περασμένη χρονιά, αυτή έκλεισε με συνολικά έσοδα 494 εκατ. ευρώ και EBITDA ύψους 102,7 εκατ. ευρώ, αυξημένα σε ετήσια βάση κατά 3,9% και 13,4% αντίστοιχα. Μάλιστα, όπως σημείωσε ο κ. Ζαρκαλής η κατανομή των εσόδων της εταιρείας, όπως έχει διαμορφωθεί πλέον είναι πολύ στέρεα, με το 63% αυτών να προέρχονται από την κινητή τηλεφωνία και το 37% από τη σταθερή.

Οι παραπάνω ισχυρές επιδόσεις είχαν ως αποτέλεσμα οι μέτοχοι να προχωρήσουν και σε μια ψήφο εμπιστοσύνης προς την εταιρεία και τη διοίκησή της, αυξάνοντας τη συμμετοχή τους στο μετοχικό κεφάλαιο. Ειδικότερα, η συμμετοχή των δύο μεγαλύτερων μετόχων της εταιρείας έφθασε το 75% του μετοχικού κεφαλαίου (με την προσθήκη του τρίτου μεγαλύτερου μετόχου η συμμετοχή φθάνει το 93%). Επιπρόσθετα, αντίστοιχη ψήφος εμπιστοσύνης, αυτή τη φορά από την επενδυτική κοινότητα, θεωρείται και η σύναψη ομολογιακού δανείου, ύψους περίπου 107 εκατομμυρίων, που σύναψε η εταιρεία πριν από μερικούς μήνες, αυξάνοντας έτσι τη ρευστότητά της σε επίπεδα άνω των 150 εκατομμυρίων. Κεφάλαια που σύμφωνα με τον κ. Ζαρκαλή θα χρησιμοποιηθούν για την ανάπτυξη (οργανική ή μη οργανική) της εταιρείας.

 

Έκρηξη στα μεγέθη

Μπαίνοντας σε μια πιο λεπτομερή εικόνα των οικονομικών αποτελεσμάτων, παρατηρούμε μια σημαντική ενίσχυση σε ποσοτικά και ποιοτικά χαρακτηριστικά της πελατειακής βάσης της Wind. Μεταξύ άλλων, το 2017 η εταιρεία ενίσχυσε κατά 4,1% τους συνδρομητές συμβολαίου (801.000 συνολικά), κατά 6% τους συνδρομητές σταθερής (592.000 συνολικά σε LLU και NGA), κατά 4,6% τους πελάτες με πακέτα σύγκλισης (219.000), κατά 25,2% τους χρήστες mobile Internet (άνω του 1 εκατομμυρίου συνολικά) αλλά και κατά 52% τη μέση χρήση data (1GB ανά χρήστη). Ταυτόχρονα, μειώθηκε σημαντικά ο δείκτης αποσυνδέσεων, κατά 7,6 μονάδες.

Η έκρηξη των μεγεθών της Wind αποτυπώνεται και από τέσσερα ακόμα στοιχεία:

-          Αύξηση 9% λεπτά ομιλίας (7,5 δισ. λεπτά σε απόλυτους αριθμούς).

-          Αύξηση 37% στην κίνηση data μέσω δικτύου 4G. Συνολικά, στο 2017 το 55% της κίνησης data από το δίκτυο της Wind πέρασε πάνω από 4G.

-          Αύξηση 107% στην κίνηση data (18 εκατ. GB)

-          Αύξηση 900% στην κίνηση data από ξένους επισκέπτες (3,5 εκατ. GB)

Για τον κ. Ζαρκαλή σημαντικό ρόλο σε όλα τα παραπάνω έχει παίξει η σημαντική βελτίωση που έχει παρουσιάσει η εταιρεία στο επίπεδο εμπειρίας του πελάτη, κάτι που αποτελεί στρατηγικό της πυλώνα. Ο δείκτης ικανοποίησης αυξάνεται συνεχώς τα τελευταία χρόνια, φθάνοντας το 75% το 2017. Ενδεικτική είναι η παρακάτω εικόνα:


«Δεν είμαστε αισιόδοξοι, είμαστε σίγουροι»

Με την παραπάνω φράση ο Νάσος Ζαρκαλής θέλησε να καταδείξει τη βεβαιότητά του ότι και το 2018 θα αποτελέσει τον τρίτο χρόνο ανάπτυξης της Wind, με συνεχιζόμενη άνοδο σε όλους τους οικονομικούς και λειτουργικούς δείκτες. Στρατηγικές προτεραιότητες της εταιρείας για την τρέχουσα χρονιά είναι οι περαιτέρω επενδύσεις (το πλάνο της εταιρείας για το 2018 περιλαμβάνει κεφάλαια ύψους έως 105 εκατομμύρια ευρώ) σε υποδομές και η δημιουργία προϊόντων κινητής, σταθερής, Internet και τηλεόρασης. Ειδικότερα για την τηλεοπτική πλατφόρμα ο κ. Ζαρκαλής σημείωσε ότι έχει σχεδόν ολοκληρωθεί το πιλοτικό στάδιο, περίπου 1.500 χρηστών, προσθέτοντας ότι πολύ σύντομα (ίσως και τον επόμενο μήνα) η εταιρεία θα προχωρήσει στο λανσάρισμά της.