Φόρο 2% στον τζίρο των Facebook και Google προωθεί η Ευρωπαϊκή Ένωση

Φόρο 2% στον τζίρο των Facebook και Google προωθεί η Ευρωπαϊκή Ένωση

Συντάκτης: Deasy @ 05.03.2018

Έξι μήνες μετά τη δημοσιοποίηση της πρόθεσης της Ευρωπαϊκής Ένωσης να αλλάξει το καθεστώς φορολόγησης των πολυεθνικών κολοσσών της τεχνολογίας στα κράτη-μέλη της όλα δείχνουν ότι βρισκόμαστε λίγο πριν την υιοθέτηση της τελικής πρότασης.

Όπως είχε γίνει γνωστό το Σεπτέμβριο η ΕΕ θέλει να αλλάξει τον τρόπο με τον οποίο φορολογούνται εταιρείες, όπως το Facebook, η Google, η Amazon κ.α. Μέσω του νέου καθεστώτος οι επιχειρήσεις αυτές δεν θα φορολογούνται με βάση τη φορολογική έδρα που έχουν δηλώσει για την ΕΕ (π.χ. την Ιρλανδία ή το Λουξεμβούργο) αλλά με βάση την αξία που παράγουν σε κάθε ένα ξεχωριστά από τα κράτη-μέλη της Ένωσης.

Σε χθεσινή συνέντευξή του στην κυριακάτικη Le Journal ο πρωθυπουργός της Γαλλίας Bruno Le Maire μας δίνει μία ακόμα διάσταση αυτών των αλλαγών, καθώς σύμφωνα με τις δηλώσεις του ο φόρος θα επιβάλλεται στο τζίρο και όχι στα κέρδη των επιχειρήσεων. Το ύψος του φόρου που προτείνεται πλησιάζει το 2% επί του συνολικού τζίρου και όχι 6%, όπως εκτιμούσαν προηγούμενες τοποθετήσεις αξιωματούχων. Σύμφωνα με τον κ. Le Maire η επιβολή ενός χαμηλότερου φόρου θα έχει ως αποτέλεσμα την πιο άμεση εφαρμογή του νέου τρόπου φορολόγησης, καθώς ένας μεγαλύτερος ενδεχομένως να έχει ως αποτέλεσμα ατελείωτες διαπραγματεύσεις μεταξύ των δύο πλευρών.