“Απειλή για την κοινωνία το Facebook και η Google”

“Απειλή για την κοινωνία το Facebook και η Google”

Συντάκτης: Deasy @ 26.01.2018

Ως απειλή για την κοινωνία χαρακτήρισε τη γιγάντωση των Facebook και Google ο γνωστός Ουγγρο-Αμερικάνος επενδυτής (μεταξύ άλλων) Τζόρτζ Σόρος, η μονοπωλιακή συμπεριφορά των οποίων, σύμφωνα με τον ίδιο, έχει τραυματίσει τη δημοκρατία, δημιουργώντας ταυτόχρονα συμπτώματα εξάρτησης, παρόμοια με εκείνα που δημιουργούν οι εταιρείες στοιχημάτων.

 Η επιθετική αναφορά του κ. Σόρος, κατά τη διάρκεια της παρουσίας του στο World Economic Forum στο Νταβός της Ελβετίας, δεν έμεινε όμως εκεί. «Οι social media εταιρείες επηρεάζουν τον τρόπο σκέψης των χρηστών, χωρίς πολλές φορές οι ίδιοι να το αντιλαμβάνονται» συνέχισε, προσθέτοντας ότι «δημιουργούν σοβαρές περιπτώσεις στη λειτουργία της δημοκρατίας, ιδίως σε ότι αφορά την ακεραιότητα των εκλογικών αποτελεσμάτων». Μια αναφορά που σχετίζεται με τον θόρυβο που έχει ξεσπάσει τους τελευταίους μήνες για το πρόσφορο έδαφος που βρήκαν οι ψευδείς ειδήσεις (fake news) στα social media, ιδίως κατά τη διάρκεια του δημοψηφίσματος για το Brexit ή τις αμερικάνικες εκλογές.

Και συνέχισε ακόμα πιο επιθετικά ζητώντας μεγαλύτερη ρύθμιση αυτών των εταιρειών. «Το μέγεθός του είναι τέτοιο πλέον που αποτελεί εμπόδιο στην καινοτομία» σημείωσε, προσθέτοντας ότι κι άλλοι ρυθμιστές πρέπει να μιμηθούν τη σκληρή γραμμή της Ευρωπαίας Επιτρόπου, Μαγκρέτε Βεστάγκερ.

"Το γεγονός ότι λειτουργούν σχεδόν μονοπωλιακά τις καθιστά επιχειρήσεις κοινής ωφέλειας, άρα θα πρέπει να υποβληθούν σε πιο αυστηρούς κανονισμούς, προς όφελος του ανταγωνισμού, της καινοτομίας και της δίκαιης και ανοικτής καθολικής πρόσβασης" κατέληξε.