1 δισ. πρόστιμο στην Qualcomm από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή

1 δισ. πρόστιμο στην Qualcomm από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή

Συντάκτης: Deasy @ 24.01.2018

Ένα πρόστιμο μαμούθ επεφύλασσε η Ευρωπαϊκή Ένωση για την Qualcomm, λόγω της «ιδιαίτερης συνεργασίας» της αμερικάνικης εταιρείας με την Apple. Συγκεκριμένα, όπως ανακοινώθηκε σήμερα η Επιτροπή επέβαλλε πρόστιμο 997 εκατομμυρίων ευρώ στην Qualcomm, με την αιτιολογία της παραβίασης κανόνων ανταγωνισμού της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Το πρόστιμο επιβάλλεται λόγω της μονοπωλιακής σχέσης της με την Apple, η οποία μεταξύ 2011-2016, χρησιμοποιούσε αποκλειστικά τα τσιπάκια της Qualcomm στο iPhone και το iPad. Στην πράξη η Qualcomm πλήρωνε την Apple για να χρησιμοποιεί τα δικά της προϊόντα.

Στις δηλώσεις της Επιτρόπου για θέματα ανταγωνισμού,  Μαγκρέτε Βεστάγκερ σημειώνεται μεταξύ άλλων ότι «σε έναν τομέα με τεράστια ζήτηση και δυναμικό για καινοτόμες τεχνολογίες η παράνομη πρακτική της Qualcomm είχε ως αποτέλεσμα να αποκλείονται καταναλωτές και άλλες εταιρείες από τη δυνατότητα περισσότερων επιλογών και καινοτομιών».

Από την πλευρά της η αμερικάνικη εταιρεία δήλωσε ότι διαφωνεί με το πρόστιμο (το αντίθετο θα ήταν έκπληξη) και ότι θα προσφύγει άμεσα στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο.