Τρεις ώρες την ημέρα στο Internet οι Έλληνες

Τρεις ώρες την ημέρα στο Internet οι Έλληνες

Συντάκτης: Δημήτρης Μαλλάς @ 08.12.2017

184 λεπτά αφιερώνουν κατά μέσο όρο την ημέρα οι Έλληνες χρήστες του Internet,  με πρωταθλητές στο χρόνο παραμονής να αναδεικνύονται, όπως είναι αναμενόμενο, οι νεαροί χρήστες (18 έως 24 ετών), όπου ο χρόνος εκτοξεύεται στα 260 λεπτά. Τα στοιχεία προέρχονται από την τελευταία έρευνα της Focus Bari, που δημοσιεύτηκε χθες.

Σε ότι αφορά τα συγκεντρωτικά στοιχεία, το 81,8% των Ελλήνων χρηστών επισκέπτεται το Διαδίκτυο με οποιαδήποτε συχνότητα, ενώ ποσοστό 71% συνδέεται επί καθημερινής βάσης. Επίσης, ένας στους δύο Έλληνες μπαίνει καθημερινά στον λογαριασμό του στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης. Περίπου παρόμοια ήταν και τα αντίστοιχα νούμερα που είχε ανακοινώσει η εταιρεία στην αμέσως προηγούμενη έρευνά της τον Αύγουστο, δείγμα ότι η χρήση του Internet έχει ωριμάσει και στην Ελλάδα, αφού οι ρυθμοί ανάπτυξης είναι πολύ μικρότεροι σε σχέση με τα προηγούμενα χρόνια.  

Αξιοπρόσεκτο είναι πως το 67,7% του ελληνικού κοινού συνδέεται καθημερινά στο Διαδίκτυο από το κινητό του. Μάλιστα, για το εξεταζόμενο διάστημα το ποσοστό κατοχής smartphone στην Ελλάδα διαμορφωνόταν στο 72,4%, δηλαδή τρεις στους τέσσερις Έλληνες κατέχουν ένα «έξυπνο» κινητό. Ακόμη, δύο στους τρεις χρήστες στην Ελλάδα κατεβάζουν εφαρμογές στο κινητό τους, με δημοφιλέστερες εφαρμογές αυτές που αφορούν την επικοινωνία (47,2%), την κοινωνική δικτύωση (44,5%), την ενημέρωση (26,3%), τη μουσική και το βίντεο (25,8%) και τις μετακινήσεις (24,9%).

Σύμφωνα με την έρευνα της Focus Bari, στα τέλη Οκτωβρίου 2017, πάνω σχεδόν το 70% των ελληνικών νοικοκυριών (το 69,2%) είχε πρόσβαση στο Διαδίκτυο. Από τα ίδια στοιχεία προκύπτει ότι το κινητό τηλέφωνο (68%), το laptop (51,3%) και ο σταθερός ηλεκτρονικός υπολογιστής (36%) αποτελούν το “top 3” των συσκευών πρόσβασης στο Διαδίκτυο.

Στο μεταξύ, τα στοιχεία δείχνουν την όλο και στενότερη σχέση του Έλληνα με τη συνδρομητική τηλεόραση, καθώς ο αριθμός των νοικοκυριών, που είχαν πρόσβαση σε σχετικές υπηρεσίες, διαμορφώθηκε στα τέλη Οκτωβρίου 2017 σε 944.000. Μάλιστα, στα νοικοκυριά με τέσσερα μέλη ή και περισσότερα το ποσοστό κατοχής συνδρομητικής τηλεόρασης φθάνει στο 32,4%.

Ιδιαίτερα στενή είναι στην Ελλάδα πλέον και η σχέση των παιδιών με τα κινητά τηλέφωνα και το Διαδίκτυο, καθώς τέσσερα στα πέντε Ελληνόπουλα (το 78%), ηλικίας 5 έως 12 ετών, χρησιμοποιεί το Διαδίκτυο. Η μεγαλύτερη χρήση του Internet στις παιδικές ηλικίες γίνεται από την ηλικιακή ομάδα 10-12 ετών (89,3%). Οι δε πιο δημοφιλείς συσκευές πρόσβασης των παιδιών στο Διαδίκτυο είναι το tablet/ipad (35,4%), το smartphone (27,8%) και το laptop (23,7%). Επιπλέον, ένα στα πέντε παιδιά, ηλικίας 6-12 ετών διαθέτει κινητό τηλέφωνο.