Οι καλύτερες ελληνικές startup εταιρείες

Οι καλύτερες ελληνικές startup εταιρείες

Σύμφωνα με μελέτη του EIT Digital και του Found.ation.

Συντάκτης: Δημήτρης Μαλλάς @ 04.12.2017

Ζωντανό, παρά τις πολλές δυσκολίες που συναντάει στη χώρα μας είναι το ελληνικό startup οικοσύστημα σύμφωνα με τη μελέτη του EIT Digital. σε συνεργασία με το Found.ation, έναν από τους πιο δυναμικούς accelerators που λειτουργούν στην Ελλάδα.

Στη μελέτη, με τίτλο «Startups στην Ελλάδα, Επιχειρηματικότητα στην εποχή της οικονομικής κρίσης», τονίζεται ότι την περίοδο 2013-2016 λόγω και της δραστηριοποίησης των funds που χρηματοδοτήθηκαν από το ευρωπαϊκό πρόγραμμα JEREMIE, δημιουργήθηκαν περισσότερα από 80 startups τεχνολογίας, αριθμός πολύ μεγαλύτερος από εκείνον που είχε συσταθεί τα προηγούμενα χρόνια. Επίσης, όπως σημειώνεται, από το 2013 πολλές ελληνικές νεοφυείς επιχειρήσεις εισήλθαν σε μία κατάσταση ωριμότητας που είχε ως αποτέλεσμα να υπάρχουν αρκετές πωλήσεις και εξαγορές startups που έχουν εκτενή δραστηριότητα στην Ελλάδα. Η μελέτη καταλήγει ακόμη στο συμπέρασμα ότι η δραστηριοποίηση μέσα στους επόμενους μήνες των funds που θα χρηματοδοτηθούν από το Equifund, το νέο πρόγραμμα «fund of funds» αναμένεται να συνεισφέρει σημαντικά στην ενίσχυση της καινοτόμου επιχειρηματικότητας στην Ελλάδα.

Η μελέτη, η οποία καλύπτει την περίοδο από το 2010 μέχρι τον Σεπτέμβριο του 2017, περιλαμβάνει και δύο λίστες: μία με τα startups που έχουν λάβει τη μεγαλύτερη χρηματοδότηση τα τελευταία χρόνια και μία με τις μεγαλύτερες «εξόδους» που έχουν γίνει. Σημειωτέον πως η λίστα περιλαμβάνει startups που έχουν μεν έντονη παρουσία στην Ελλάδα, κυρίως σε επίπεδο τμημάτων έρευνας και ανάπτυξης, αλλά η έδρα τους είναι στο εξωτερικό, ενώ όσον αφορά τις πωλήσεις η κατάταξη έχει γίνει με βάση τις πληροφορίες που υπάρχουν για το ύψος του τιμήματος.

Όσον αφορά τη χρηματοδότηση, εκτιμάται ότι την περίοδο 2010-2016 το συνολικό ύψος των κεφαλαίων που επενδύθηκαν σε ελληνικά startups ανέρχεται σε περισσότερα από 200 εκατ. ευρώ, σύμφωνα και με μία έρευνα του Marathon Venture Capital. Οι δέκα εταιρείες που έλαβαν τη μεγαλύτερη χρηματοδότηση, σύμφωνα με τη μελέτη των EIT Digital και Found.ation είναι:

1. Persado (83,46 εκατ. ευρώ). Η εταιρεία εδρεύει στις ΗΠΑ και δραστηριοποιείται στην αυτοματοποίηση ενεργειών marketing. Διαθέτει ισχυρό τμήμα έρευνας και ανάπτυξης στην Αθήνα και οι ιδρυτές της είναι Έλληνες

2. Workable (30 εκατ. ευρώ). Δραστηριοποιείται στο χώρο των ψηφιακών λύσεων ευρέσεως εργασίας

3. Hellas Direct (πάνω από 10 εκατ. ευρώ). Δραστηριοποιείται στο χώρο των ασφαλειών και του fintech.

4. Metamaterial Technologies (16,26 εκατ. ευρώ). Εδρεύει στο Λονδίνο και δραστηριοποιείται στο χώρο των έξυπνων υλικών.

5. Book ‘n Bloom (12,55 εκατ. ευρώ). Η Θεσσαλονίκη ήταν η αφετηρία της συγκεκριμένης εταιρείας που διαθέτει ένα εργαλείο διαχείρισης για ελεύθερους επαγγελματίες και μικρές επιχειρήσεις που αξιοποιεί τις δυνατότητες του Facebook.

6. Resin.io (10,78 εκατ. ευρώ). Έχει αναπτύξει μία πλατφόρμα για τη δημιουργία εφαρμογών που κινούνται στο χώρο του Internet of Things (IoT).

7. Blueground (6,94 εκατ. ευρώ). Δραστηριοποιείται στο χώρο της διαχείρισης ακινήτων για φιλοξενία.

8 Taxibeat (5,49 εκατ. ευρώ). Δραστηριοποιείται στο χώρο των εφαρμογών ευρέσεως ταξί.

9. Transifex (5,47 εκατ. ευρώ). Προσφέρει τη δυνατότητα για ταχεία προσαρμογή περιεχομένου σε τοπικές γλώσσες.

10. Intale (κάτω από 5 εκατ. ευρώ). Έχει αναπτύξει μία cloud πλατφόρμα για εφαρμογές που βοηθούν επιχειρήσεις στο χώρο της λιανικής πώλησης.

 

Όσον αφορά τη λίστα με τις 10 μεγαλύτερες πωλήσεις ελληνικών startups, αυτή περιλαμβάνει τις εξής εταιρείες:

1. Taxibeat (40,48 εκατ. ευρώ). Η εταιρεία εξαγοράστηκε τον Φεβρουάριο του 2017 από την Intelligent Apps του γερμανικού ομίλου Daimler.

2. Innoetics. Εταιρεία που δραστηριοποιείται στο χώρο των εφαρμογών μετατροπής κειμένου σε λόγο (text-to-speech). Εξαγοράστηκε τον Ιούλιο του 2017 από τη Samsung Electronics για ένα ποσό που εκτιμάται ότι κινείται μεταξύ 30 και 40 εκατ. ευρώ.

3. Avocarrot (17,85 εκατ. ευρώ). Εταιρεία στο χώρο του mobile marketing που εξαγοράσθηκε το 2016 από τη γερμανική Glispa Global Group.

4. E-food. Η γνωστή εφαρμογή για παραγγελία φαγητού εξαγοράσθηκε το 2015 από τη γερμανική Delivery Hero έναντι ποσού που φημολογείται ότι κινείται σε επίπεδο άνω των 10 εκατ. ευρώ.

5. Crypteia Networks. Εταιρεία στο χώρο των εφαρμογών και υπηρεσιών κυβερνοασφάλειας που εξαγόρασε η PCCW (Χονγκ Κονγκ) έναντι ποσού που φημολογείται ότι έφθασε κοντά στα 10 εκατ. ευρώ.

6. Quizdom. Το γνωστό παιχνίδι γνώσεων εξαγοράσθηκε το 2017 από τη γερμανική friends4media Group.

7. Antcor (8,5 εκατ. ευρώ). Εταιρεία που δραστηριοποιείται στο χώρο των λύσεων για WiFi, η οποία εξαγοράσθηκε το 2014 από την ελβετική u-blox.

8. AbZorba Games. Εταιρεία στο χώρο των online τυχερών παιχνιδιών που εξαγοράσθηκε από τον αυστριακό όμιλο Novomatic έναντι ποσού που πλησίασε, σύμφωνα με πληροφορίες, τα 8,5 εκατ. ευρώ.

9. BugSense (6,74 εκατ. ευρώ). Η πλατφόρμα της εταιρείας που βοηθά τους δημιουργούς εφαρμογών να αξιολογούν τα apps τους ήταν ο λόγος που η αμερικανική Splunk την εξαγόρασε το 2013.

Click Delivery. Εταιρεία στο χώρο των online παραγγελιών εφαρμογών, στην οποία επένδυσε το 2013 3 εκατ. ευρώ η τουρκική Yekemsepeti. Η τελευταία εξαγοράσθηκε το 2015 από την Delivery Hero.