H τεχνητή νοημοσύνη, κεντρικός πυλώνας για τη Huawei

H τεχνητή νοημοσύνη, κεντρικός πυλώνας για τη Huawei

Συντάκτης: Φανούρης Δρακάκης @ 23.11.2017

Στο νέο σταυροδρόμι (που είχαμε γράψει πριν μερικές ημέρες) της Huawei είναι δεδομένο ότι η τεχνητή νοημοσύνη θα παίξει στρατηγικό ρόλο. Η κινέζικη εταιρεία επενδύει σημαντικούς πόρους σε έρευνα και ανάπτυξη στο συγκεκριμένο τομέα και έχει ως στόχο να αποτελέσει έναν από τους κύριους παίκτες. Οι ομιλίες των στελεχών της στο πρόσφατο ταξίδι μας στη Φινλανδία, ο χρόνος που αφιέρωναν στο ΑΙ, έδιναν ένα σαφές στίγμα για τις προθέσεις της Huawei.

 

Δύναμη διαφοροποίησης το AI

Στο προηγούμενο άρθρο μας είχαμε γράψει ότι η στρατηγική διαφοροποίησης της Huawei από τις άλλες εταιρείες περνάει και μέσα από την τεχνητή νοημοσύνη (ΑΙ – Artificial Intelligence). «Το ΑΙ είναι μια δύναμη διαφοροποίησης» ανέφερε στην κατ’ ιδίαν συνομιλία μας ο Christophe Coutelle (Marketing VP for Software, Huawei Consumer Business), επαναλαμβάνοντας πιο εμφατικά τα μηνύματα που λαμβάναμε προηγουμένως από τις ομιλίες των στελεχών της εταιρείας. Συγκρίνοντας τη δική τους λύση με εκείνη της Google σημείωσε ότι οι δύο εταιρείες «δεν έχουν το ίδιο επιχειρηματικό μοντέλο συνολικά», ενώ βεβαίως στα πλεονεκτήματα του ΑΙ on device που επενδύει η Huawei, ο κ. Coutelle συμπεριέλαβε το γεγονός ότι «δεν υπάρχει εξάρτηση από το δίκτυο και καθυστέρηση λόγω ενδεχομένων προβλημάτων στη συνδεσιμότητα». Για να γίνουμε πιο κατανοητοί, έστω και στην πρώιμη μορφή που βρίσκεται τώρα η τεχνητή νοημοσύνη, η κάμερα του Huawei Mate 10 έχει τη δυνατότητα να αναγνωρίζει το αντικείμενο που βρίσκεται μπροστά στο φακό και ανάλογα να προσαρμόζει τις ρυθμίσεις της λήψης, ανεξάρτητα από το αν υπάρχει σήμα δικτύου. Οι πληροφορίες είναι αποθηκευμένες στον επεξεργαστή της συσκευής και όχι «σε κάποιο σύννεφο». Έτσι ο χρήστης, ανεξάρτητα από το που βρίσκεται, από το αν η συσκευή επικοινωνεί με το δίκτυο, μπορεί να εκμεταλλευτεί τη συγκεκριμένη λειτουργία.

O Christophe Coutelle, Marketing VP for Software, Huawei Consumer Business.

Ως κύριες τάσεις στην εξέλιξη της τεχνητής νοημοσύνης η Huawei ξεχωρίζει τρεις:

-           Από ρηχή εξελίσσεται/μπαίνει σε πιο βαθιά νερά

-          Από γενική εξελίσσεται σε ειδική/συγκεκριμένη

-          Από μια τεχνολογία που καθοδηγείται από τα δεδομένα (data) εξελίσσεται σε μια τεχνολογία που καθοδηγείται από τη γνώση.

Και σύμφωνα με τα στελέχη της βρισκόμαστε μεταξύ των δύο αυτών σταδίων.

O Francisco Jeronimo της IDC (Research Director, European Consumer Wireless and Mobile Communications, IDC EMEA) μας έδωσε μια εικόνα στην πράξη για την εξέλιξη αυτή. Σημειώνοντας ότι το ΑΙ υπάρχει ήδη σε αρκετά πράγματα από αυτά που χρησιμοποιούμε προχώρησε σε παραδείγματα λύσεων που θα προσφέρει η τεχνητή νοημοσύνη στο μέλλον. Για παράδειγμα, περνάμε μπροστά από μία αφίσα που διαφημίζει μια νέα ταινία. Βγάζουμε μία φωτογραφία, το smartphone την αναγνωρίζει, γνωρίζει από τις προτιμήσεις μας ότι υπάρχουν πολλές πιθανότητες να μας αρέσει και βάσει του προγράμματος του ημερολογίου μας προτείνει ώρα και ημέρα που θα μπορούσαμε να τη δούμε.

«Η τεχνητή νοημοσύνη θα αλλάξει τη ζωή μας, θα την κάνει πιο εύκολη» σημείωσε ο κ. Jeronimo, “αναλαμβάνοντας να διεκπεραιώσει καθημερινές μας δραστηριότητες και αφήνοντας μας περισσότερο χρόνο για πράγματα που έχουν μεγαλύτερη σημασία”.

 

Κεντρικός ο ρόλος των smartphones

Σε αυτήν την πορεία της τεχνητής νοημοσύνης κεντρικό ρόλο θα έχουν τα smartphones. «Τα smartphones θα είναι το επόμενο πεδίο μάχης για την τεχνητή νοημοσύνη» σημείωσε ο Francisco Jeronimo. Ο λόγος; Η διάδοση των συγκεκριμένων συσκευών και βεβαίως το γεγονός ότι πρόκειται για συσκευές που έχουμε πάντοτε μαζί μας. Για το στέλεχος της IDC, η εμπειρία των καταναλωτών από το κινητό τηλέφωνο αναμένεται να αλλάξει δραματικά από την τεχνητή νοημοσύνη.

O Francisco Jeronimo, Research Director, European Consumer Wireless and Mobile Communications, IDC EMEA.

«Ιστορικά, μέχρι πρόσφατα, η εμπειρία μας από το κινητό τηλέφωνο δεν άλλαξε. Ναι, προόδευαν τα χαρακτηριστικά αλλά η εμπειρία παρέμενε ίδια» ανέφερε ο κ. Jeronimo, θέλοντας να επισημάνει την αλλαγή του ρόλου που θα έχουν μέσω του ΑΙ οι συγκεκριμένες συσκευές στη ζωή μας. «Τα smartphones θα είναι πολύ πιο χρήσιμα για τους ανθρώπους, θα γίνουν πιο ευφυή» κατέληξε. Ακόμα και στον τομέα της ασφάλειας, σύμφωνα με την περιγραφή του, τα smartphones θα είναι σε θέση να αντιλαμβάνονται κάποια απειλή και να την αποκλείουν.

Για τον Francisco Jeronimo, το μέλλον των πραγματικά έξυπνων συσκευών μόλις έχει ξεκινήσει, αλλά πριν φθάσουμε εκεί θα πρέπει να σταθούμε σε ένα σημαντικό παράγοντα. Τον άνθρωπο.

 

Ανάγκη η ενημέρωση

Όπως συμφώνησαν όλοι οι ομιλητές οι εταιρείες θα πρέπει να σταθούν πάνω στον καταναλωτή και να τον ενημερώσουν για τα οφέλη που φέρνει η τεχνητή νοημοσύνη. «Είναι απολύτως φυσιολογικό να φοβούνται οι άνθρωποι μια νέα τεχνολογία» συμφώνησαν όλοι με μια φωνή, ιδιαίτερα όταν τόσα και τόσα δυστοπικά σενάρια έχουν δει το φως της δημοσιότητας τα τελευταία χρόνια. Για τον Christophe Coutelle η ανάγκη ενημέρωσης είναι απαραίτητη και επιτακτική. «Χρειάζεται να δείξουμε στους καταναλωτές ότι θα εξακολουθήσουν να έχουν τον έλεγχο στα χέρια τους» σημείωσε. Ο Francisco Jeronimo θεωρεί ότι η εκπαίδευση του κοινού για την τεχνητή νοημοσύνη θα έρθει μέσα από πρακτικά και απλά παραδείγματα για το τι φέρνει η τεχνολογία. Παραδείγματα που θα είναι πιο εύκολα στην κατανόηση από το ευρύ κοινό, έτσι ώστε να μην παρασύρεται εύκολα από τα δυσοίωνα σενάρια.

H Katri Saarikivi.

Για την Katri Saarikivi (γνωστικός νευροεπιστήμονας, συνιδρυτής του Nemo Project) η τεχνητή νοημοσύνη είναι κομμάτι του παζλ της εξελικτικής διαδικασίας του ίδιου του ανθρώπου. «Οι άνθρωποι πάντα δημιουργούσαν εργαλεία που τους βοηθούσαν στη δουλειά τους. Άλλωστε, αυτή η δημιουργία εργαλείων είναι σε ένα βαθμό η ανθρώπινη ευφυία. Έτσι πρέπει να δούμε και το ΑΙ, σαν εργαλείο», ανέφερε η κ. Saarikivi, προσθέτοντας όμως μια ενδιαφέρουσα παράμετρο. «Τα εργαλεία που χρησιμοποιούμε διαμορφώνουν και τον τρόπο λειτουργίας του εγκεφάλου. Το ίδιο θα συμβεί και με την τεχνητή νοημοσύνη, γεγονός που θα πρέπει να το έχουμε υπόψη στο σχεδιασμό της τεχνολογίας» δήλωσε.