Πρόσημο θετικό για τη Vodafone Ελλάδος

Πρόσημο θετικό για τη Vodafone Ελλάδος

Συντάκτης: Δημήτρης Μαλλάς @ 15.11.2017

Με θετικό πρόσημο κινήθηκαν τα οικονομικά αποτελέσματα για την ελληνική θυγατρική της Vodafone στο πρώτο εξάμηνο του οικονομικού έτους (Απρίλιος – Σεπτέμβριος 2017), τόσο σε επίπεδο εσόδων όσο και κερδών, ενώ αύξηση παρατηρείται και στη συνδρομητική βάση στον τομέα της σταθερής τηλεφωνίας.

Ειδικότερα και με βάση τα οικονομικά αποτελέσματα που ανακοίνωσε ο όμιλος Vodafone (τα οποία περιλαμβάνουν και στοιχεία για τη Vodafone Ελλάδος), ο κύκλος εργασιών για το χρονικό διάστημα Απρίλιος – Σεπτέμβριος 2017 για την ελληνική θυγατρική διαμορφώθηκε στα 440 εκατ. ευρώ έναντι 432 εκατ. ευρώ (+1,85%) το αντίστοιχο χρονικό διάστημα του προηγούμενου οικονομικού έτους.

Παράλληλα, τα έσοδα από υπηρεσίες (σ.σ. πρόκειται για τον δείκτη που δίνουν ιδιαίτερη προσοχή οι τηλεπικοινωνιακοί πάροχοι) παρουσίασε αύξηση 3,9% στα 419 εκατ. ευρώ. Σημειώνεται πως τα τελευταία χρόνια το συγκεκριμένο νούμερο παρουσιάζει σημαντική πτώση, ιδίως στο κομμάτι της κινητής τηλεφωνίας. Τα έσοδα από υπηρεσίες στο τρίμηνο Ιουλίου – Σεπτεμβρίου αυξήθηκε κατά 4,6% στα 219 εκατ. ευρώ, ενώ στο τρίμηνο Απριλίου – Ιουνίου η αύξηση ήταν της τάξεως του 3,3% στα 200 εκατ. ευρώ.

Τα προσαρμοσμένα κέρδη προ φόρων, τόκων και αποσβέσεων (EBITDA) ανήλθαν για το α’ εξάμηνο στα 145 εκατ. ευρώ (έναντι 130 εκατ. ευρώ) αυξημένα κατά 11,5% και τα προσαρμοσμένα λειτουργικά κέρδη ενισχύθηκαν κατά 16,6% στα 56 εκατ. ευρώ (από 48 εκατ. ευρώ). Οι επενδύσεις για το συγκεκριμένο χρονικό διάστημα έφθασαν στα 62 εκατ. ευρώ (από 59 εκατ. ευρώ).

Στο τέλος Σεπτεμβρίου 2017, η Vodafone Ελλάδος εξυπηρετούσε 5,523 εκατ. συνδέσεις κινητής τηλεφωνίας (μείωση κατά 5 χιλιάδες συνδέσεις κατά το τρίμηνο Ιουλίου – Σεπτεμβρίου) εκ των οποίων το 29,1% αφορούσε συνδέσεις συμβολαίου. Η εταιρεία προσθέσε κατά το συγκεκριμένο τρίμηνο 9 χιλιάδες ευρυζωνικές συνδέσεις, φθάνοντας πλέον στις 643 χιλιάδες ευρυζωνικές συνδέσεις.

Το μέσο μηνιαίο έσοδο (ARPU) για την κινητή τηλεφωνία διαμορφώθηκε στο τρίμηνο Ιουλίου – Σεπτεμβρίου στα 8,6 ευρώ (έναντι 8,4 ευρώ το αμέσως προηγούμενο τρίμηνο), με το νούμερο για τους πελάτες καρτοκινητής να είναι στα 22,2 ευρώ (από 21,4 ευρώ) και στην καρτοκινητή στα 3,1 ευρώ (από 3 ευρώ).

Από τις πλέον ενδιαφέρουσες εξελίξεις πάντως ήταν η εντυπωσιακή αύξηση που παρατηρήθηκε στη χρήση υπηρεσιών δεδομένων μέσω δικτύων κινητής τηλεφωνίας (mobile data). Συγκεκριμένα, στο τρίμηνο Ιουλίου – Σεπτεμβρίου διακινήθηκαν συνολικά 12,088 ΤΒs, όταν το αμέσως προηγούμενο τρίμηνο το αντίστοιχο νούμερο ήταν στα 7,246 TBs, ενώ το αντίστοιχο τρίμηνο το περασμένο καλοκαίρι ήταν στα 6,074 ΤΒs. Η αύξηση αποδίδεται τόσο στην κατάργηση των χρεώσεων περιαγωγής που είχε ως αποτέλεσμα οι τουρίστες να χρησιμοποιήσουν περισσότερο τα smartphones τους όσο και στις αυξητικές τάσεις χρήσης υπηρεσιών mobile data που παρατηρείται μεταξύ των Ελλήνων καταναλωτών.

Στοιχεία: Vodafone Group Plc