Από τη δική του τσέπη θέλει να πληρώσει το Facebook τα πνευματικά δικαιώματα μουσικής

Από τη δική του τσέπη θέλει να πληρώσει το Facebook τα πνευματικά δικαιώματα μουσικής

Συντάκτης: Deasy @ 06.09.2017

Ένα ενδιαφέρον άρθρο φιλοξενεί από χθες το Bloomberg και σχετίζεται με τον τρόπο με τον οποίο το Facebook θέλει να αντιμετωπίσει το μείζον πρόβλημα της καταπάτησης μουσικών πνευματικών δικαιωμάτων από τους χρήστες.

Με τη συνεχώς μεγαλύτερη δημοτικότητα των videos μέσα από την πλατφόρμα του Facebook, πολλοί χρήστες (όπως συνέβαινε και στο YouTube) ντύνουν τα videos που ανεβάζουν με μουσική, χωρίς όμως να έχουν εξασφαλίσει κάποια άδεια για τα πνευματικά δικαιώματα, από δημιουργούς και παραγωγούς. Έτσι το Facebook, κατόπιν των σχετικών καταγγελιών από τους παραπάνω βρίσκεται στη δύσκολη θέση να κατεβάζει τα videos των χρηστών, κάτι που ούτε στο ίδιο αρέσει ούτε βέβαια (ακόμα περισσότερο) στους χρήστες.

Οι δύο πλευρές Facebook και δισκογραφικές εταιρείες βρίσκονται σε συζητήσεις έτσι ώστε να εφαρμοστεί μια λύση, η οποία θα αναγνωρίζει τη μουσική κατά τη διαδικασία του uploading. Ωστόσο, όπως σημειώνει το δημοσίευμα η εφαρμογή μιας τέτοιας λύσης μπορεί να χρειαστεί έως και δύο χρόνια.

Το ακόμα πιο ενδιαφέρον έρχεται εδώ, καθώς το Facebook, σύμφωνα με το Bloomberg, φέρεται διατεθειμένο να πληρώσει από τη δική του τσέπη τα λάθη των χρηστών, έτσι ώστε οι τελευταίοι να μη δυσαρεστούνται (όπως συμβαίνει μέχρι σήμερα αν κατεβαίνει ένα video τους) και να συνεχίσουν να χρησιμοποιούν την πλατφόρμα του. Ένας από τους λόγους που το Facebook είναι έτοιμο να πάρει αυτό το βάρος είναι βεβαίως το λανσάρισμα του Watch, του τηλεοπτικού περιεχομένου που λανσάρισε ήδη στις ΗΠΑ (και θα ακολουθήσουν σύντομα οι υπόλοιπες αγορές), που εκτός από τις παραγωγές που ετοιμάζει το ίδιο το Facebook φιλοξενεί και τα πιο δημοφιλή videos των χρηστών. Μέσα από το συγκεκριμένο section το Facebook φιλοδοξεί να κερδίσει ένα υψηλό διαφημιστικό budget, κομμάτι του οποίου είναι έτοιμο να θυσιάσει έτσι ώστε να μην δυσαρεστήσει τους χρήστες.