Καλύτερα από τα αναμενόμενα τα οικονομικά αποτελέσματα της Apple

Καλύτερα από τα αναμενόμενα τα οικονομικά αποτελέσματα της Apple

Συντάκτης: Deasy @ 02.08.2017

Παραδοσιακά το τρίμηνο Απριλίου-Ιουνίου είναι ένα μέτριο τρίμηνο πωλήσεων για το iPhone της Apple, καθώς το κοινό είναι στην αναμονή για το επόμενο, που παρουσιάζεται κάθε Σεπτέμβριο. ‘Ετσι οι οικονομικοί αναλυτές δεν είχαν ιδιαίτερες προσδοκίες για τα αποτελέσματα τριμήνου της αμερικάνικης εταιρείας, προεξοφλώντας ότι οι πωλήσεις θα κινηθούν κάτω από τα 41 εκατομμύρια τεμάχια. Τελικά, η Apple τους διέψευσε ξεπερνώντας (έστω και λίγο) τον πήχη των αναλυτών (41,03 εκατομμύρια) αλλά και την περυσινή επίδοση για το ίδιο τρίμηνο των 40,4 εκατομμυρίων.

Το αποτέλεσμα αυτό, σε συνδυασμό επίσης με την ενίσχυση των πωλήσεων και του iPad είχαν ως αποτέλεσμα η τιμή της μετοχή της να κινηθεί σε επίπεδα ρεκόρ για ακόμα μία φορά, ξεπερνώντας τα 159 δολάρια. Η Wall Street δεν πτοήθηκε από την πτώση στη μέση τιμή πώλησης του iPhone κατά 20 δολάρια, που είχε ως αποτέλεσμα το σύνολο των εσόδων από το συγκεκριμένο τομέα να κινηθούν κατά σχεδόν 700 εκατομμύρια χαμηλότερα από την εκτίμηση των αναλυτών. Άλλωστε, το σύνολο του τζίρου της εταιρείας έφθασε τα 8,72 δισ. δολάρια, αυξημένος κατά περίπου 900 εκατομμύρια σε σχέση με το αντίστοιχο χρονικό διάστημα του 2016.

Ένα ακόμα ενδιαφέρον σημείο των πωλήσεων ήταν οι επιδόσεις στις αναπτυσσόμενες αγορές. Με εξαίρεση την Κίνα, η Apple τα κατάφερε περίφημα, αφού ο τζίρος της παρουσίασε αύξηση κατά 18%. Όμως στην Κίνα η πτώση ήταν πολύ σημαντική, φθάνοντας το 9,5%, δείχνοντας ότι οι πωλήσεις του iPhone επηρεάζονται όλο και περισσότερο από τους εγχώριους παίκτες της αγοράς.

Αμέσως μετά την ανακοίνωση των αποτελεσμάτων οι αναλυτές επικεντρώνονται πλέον στις προσδοκίες που δημιουργεί το νέο, επετειακό (για τα 10 χρόνια ιστορίας) iPhone. Η πλειοψηφία τους θεωρεί ότι η Apple θα πρέπει να παρουσιάσει (και να λανσάρει στην αγορά) την επετειακή (και άρα ακριβότερη) έκδοση ταυτόχρονα με τη στάνταρ έκδοση του iPhone, καθώς ένα καθυστερημένο λανσάρισμά της μπορεί να ωθήσει το κοινό στην αγορά του φθηνότερου μοντέλου.

Στην επικοινωνία των στελεχών της Apple με τους αναλυτές, που έπεται της ανακοίνωσης των αποτελεσμάτων, ο Tim Cook αναφέρθηκε και στην επένδυση της αμερικάνικης εταιρείας στα αυτόνομα αυτοκίνητα, δηλώνοντας ότι είναι τεράστια, καθώς για την Apple θεωρείται ως «η μητέρα όλων των projects τεχνητής νοημοσύνης» (το έχει ξαναδηλώσει στο πρόσφατο παρελθόν) και προσθέτοντας ότι το ενδιαφέρον της εταιρείας για το συγκεκριμένο τομέα είναι πολύ πιο ευρύ από την παρουσίαση ενός τέτοιου οχήματος.