Χωρίς smartphones αλλά 2% ο φόρος στα tablets υπέρ πνευματικών δικαιωμάτων

Χωρίς smartphones αλλά 2% ο φόρος στα tablets υπέρ πνευματικών δικαιωμάτων

Συντάκτης: Φανούρης Δρακάκης @ 14.07.2017

Οι «εκπλήξεις» συνεχίζονται από την αναθεώρηση του νόμου του Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού «Συλλογική διαχείριση δικαιωμάτων πνευματικής ιδιοκτησίας και συγγενικών δικαιωμάτων», καθώς είχαμε αλλαγές της τελευταίας στιγμής.

Από το χαράτσι λοιπόν που επιβάλλεται στις ηλεκτρονικές συσκευές εξαιρούνται (προς το παρόν) τα smartphones από την πρόσθετη φορολόγηση που προέβλεπε η αιτιολογική έκθεση, όχι όμως και τα tablets, όπου ο προβλεπόμενος φόρος αυξάνεται από το 1% στο 2%. Όπως ίσχυε και στην αιτιολογική έκθεση το όριο της μνήμης RAM 4GB.

Οι αλλαγές έγιναν κατά τη διάρκεια της ψήφισης του νομοσχεδίου στη Βουλή και θα τις βρείτε εδώ και ειδικότερα στη σελίδα 46, όπου μπορείτε να δείτε τις διορθώσεις που έχουν γίνει πάνω σ' αυτά που προέβλεπε η αιτιολογική έκθεση.

Όπως βλέπουμε, στην ίδια κλίμακα με τα tablets είναι και οι ηλεκτρονικοί υπολογιστές, για τους οποίους ισχύει η πρόσθετη φορολογία 2% (αυξήθηκε από 1% που προέβλεπε και εδώ η αιτιολογική έκθεση), ενώ scanners, εκτυπωτές, φωτοτυπικά και σκληροί δίσκοι (χωρητικότητας κάτω από 1ΤΒ) επιβαρύνονται με φόρο 4%.