Οι νικητές των Sony World Photography Awards 2017

Οι νικητές των Sony World Photography Awards 2017

To deasy ήταν στο Λονδίνο και στην απονομή των βραβείων του μεγαλύτερου διαγωνισμού φωτογραφίας.

Συντάκτης: Φανούρης Δρακάκης @ 24.04.2017

Με 227.000 συμμετοχές από 183 χώρες, ο διεθνής διαγωνισμός φωτογραφίας Sony World Photography Awards αποτέλεσε και φέτος το μεγαλύτερο διαγωνισμό παγκοσμίως. Μόνο και μόνο ο αριθμός των συμμετοχών αναδεικνύει και το δύσκολο έργο της κριτικής επιτροπής στην ανάδειξη εκείνων των φωτογραφιών που θα πρέπει να επιλεγούν ως φιναλίστ και στην συνέχεια, μία μόνο ή μία συλλογή από αυτές να αναδειχθεί ως νικήτρια.

Η ανακοίνωση των νικητών έγινε την προηγούμενη Πέμπτη σε μια εντυπωσιακή, όπως κάθε χρόνο, εκδήλωση, ωστόσο όσοι είχαμε την ευκαιρία να συμμετέχουμε στο διήμερο πρόγραμμα της Sony στο Λονδίνο είναι η αλήθεια ότι είχαμε λάβει τα πρώτα μηνύματα για την αλλαγή προσέγγισης στη διαδικασία επιλογής των νικητών. Ίσως όχι τυχαία, αυτή η αλλαγή ήρθε στην επετειακή διαγωνιστική διαδικασία, καθώς τα SWPA έκλεισαν φέτος τα 10 χρόνια ιστορίας και ανάδειξης φωτογραφικών ταλέντων.

Ιδιαίτερα στην πρωινή συνέντευξη Τύπου δεν ήταν λίγες οι φορές που τα μέλη της κριτική επιτροπής ανέφεραν ότι ο σκοπός της φωτογραφίας ή του ίδιου του φωτογράφου είναι και να μας κάνει να παρατηρήσουμε πράγματα που ξεχνάμε πολλές φορές να δούμε. Στην εκδήλωση της απονομής η προσέγγιση αυτή φανερώθηκε σε αρκετές από τις κατηγορίες και βεβαίως κορυφώθηκε με την ανακοίνωση τόσο του νικητή του ανοικτού διαγωνισμού όσο και πολύ περισσότερο με την ανακοίνωση ως φωτογράφου της χρονιάς του Βέλγου Frederik Buyckx για τη συλλογή του με τίτλο «Whiteout», που αποτυπώνει τη μεταμόρφωση της φύσης, όταν φτάνει ο χειμώνας. Είναι η πρώτη φορά που αυτήν την  μεγάλη διάκριση λαμβάνει ο νικητής της κατηγορίας «Τοπίου», καθώς τα προηγούμενα χρόνια οι αντίστοιχες κριτικές επιτροπές έδειχναν μια προτίμηση σε πιο σύνθετα και δύσκολα θέματα, όπως ο πόλεμος, οι ασθένειες, η ενδο-οικογενειακή βία κ.λπ.

Μία από τις φωτογραφίες της συλλογής Whiteout του Βέλγου φωτογράφου.

Αμέσως μετά η Πρόεδρος των κριτών Zelda Cheatle έκανε σαφή την αλλαγή της προσέγγισης: «επιλέξαμε μια συλλογή από τοπία, ώστε να αποτελέσει αφορμή να επιστρέψουμε στην ουσία του να παρατηρούμε τις φωτογραφίες. Τα τοπία συχνά παραβλέπονται, αλλά αποτελούν βασικό κομμάτι στην ύπαρξη μας. Αυτές οι όμορφες φωτογραφίες δημιουργήθηκαν από ένα σοβαρό φωτογράφο και είναι πραγματικά απολαυστικές. Ελπίζω αυτό το βραβείο να εμπνεύσει περισσότερους φωτογράφους να τραβούν όχι μόνο φωτογραφίες που καλύπτουν τις τρομερές πτυχές της ζωής σε αυτούς τους δύσκολους καιρούς, αλλά και να αποτυπώνουν μερικές από τις χαρές και την ομορφιά σε κάθε περιβάλλον.»

O Frederik Buyckx κατά τη διάρκεια της συνέντευξης Τύπου αμέσως μετά τη βράβευσή του.

Αξίζει να σημειώσουμε ότι και ο Βέλγος νικητής Frederik Buyckx ασχολείται περισσότερο με το documentary photography και η συλλογή Whiteout πραγματοποιήθηκε σε μια περίοδο που ήθελε να κάνει τη δική του αποσυμπίεση. Γεννημένος στην Αμβέρσα το 1984, ο Frederik Buyckx είναι ένας ελεύθερος επαγγελματίας φωτογράφος για την Βέλγικη εφημερίδα De Standaard. Οι φωτογραφίες του έχουν δημοσιευθεί και εκτεθεί παγκοσμίως με πιο πρόσφατη διάκριση την είσοδο του στους φιναλίστ των Φωτογραφικών Βραβείων ZEISS. Η νικητήρια συλλογή «Whiteout» τραβήχτηκε στα Βαλκάνια, τη Σκανδιναβία και την Κεντρική Ασία, σε απομακρυσμένες περιοχές, όπου οι άνθρωποι συνήθως ζουν σε απομόνωση και σε στενή επαφή με τη φύση.

Όμως ο φωτογράφος της χρονιάς των SWPA δεν είναι όλος ο διαγωνισμός αλλά η κορύφωσή του. Ας δούμε λοιπόν ποιοι ήταν οι νικητές αλλά και οι διακριθέντες των επιμέρους κατηγοριών του διαγωνισμού.

 

Νικητές της Κατηγορίας Επαγγελματιών και οι Φιναλίστ

Μια ομάδα από εμπειρογνώμονες διεθνείς κριτές κλήθηκαν να βρουν την καλύτερη συλλογή φωτογραφιών (από 5 έως 10 φωτογραφίες) μεταξύ των δέκα Επαγγελματικών κατηγοριών. Οι νικητές φωτογράφοι και οι φιναλίστ είναι (έχουμε προσθέσει και κάποιες σημειώσεις, όπου πιστεύουμε ότι χρειάζεται και κάποια επεξήγηση):

Νικητής Κατηγορίας Αρχιτεκτονική: Dongni, Κίνα. Μια εντυπωσιακή συλλογή που συνδυάζει τόσο τη φωτογραφία όσο και την φαντασία της κινέζας φωτογράφου.

Copyright: © Dongni, China, 1st Place, Professional, Architecture, 2017 Sony World Photography Awards

Copyright: © Dongni, China, 1st Place, Professional, Architecture, 2017 Sony World Photography Awards

2ος  - Julien Chatelin, Γαλλία

Copyright: © Julien Chatelin, France, 3rd Place, Professional, Architecture, 2017 Sony World Photography Awards

3ος  - Diego Mayon, Ιταλία. Σειρά φωτογραφιών που έχει ως βασικό θέμα τα "studio" της Αθήνας.

Copyright: © Diego Mayon, Italy, 3rd Place, Professional, Architecture, 2017 Sony World Photography Awards

Νικητής Κατηγορίας Εννοιολογική Σύλληψη - Sabine Cattaneo, Ελβετία. Μια συλλογή φωτογραφιών που καταπιάνεται με το δύσκολο θέμα της ευθανασίας. Στο έργο της Sabine έχει κυρίαρχη παρουσία και το κείμενο το οποίο περιγράφει την ταλαιπωρία που συναντά κάποιος που θέλει να υποβληθεί σε ευθανασία στην Ελβετία.

Copyright: © Sabine Cattaneo, Switzerland, 1st Place, Professional, Conceptual, 2017 Sony World Photography Awards

Copyright: © Sabine Cattaneo, Switzerland, 1st Place, Professional, Conceptual, 2017 Sony World Photography Awards

2ος - Gao Peng, Κίνα

Copyright: © Gao Peng, China, 3rd Place, Professional, Conceptual, 2017 Sony World Photography Awards

3ος - Alexander Anufriev, Ρωσία

Copyright: © Alexander Anufriev, Russian Federation, 2nd Place, Professional, Conceptual, 2017 Sony World Photography Awards

Νικητής κατηγορίας Σύγχρονα Θέματα - Tasneem Alsultan, Σαουδική Αραβία.

Copyright: © Tasneem Alsultan, Saudi Arabia, 1st Place, Professional, Contemporary Issues, 2017 Sony World Photography Awards

Copyright: © Tasneem Alsultan, Saudi Arabia, 1st Place, Professional, Contemporary Issues, 2017 Sony World Photography Awards

2ος  - Li Song, Κίνα. H συλλογή παρακολουθεί τις προσπάθειες ενός 11χρονου παιδιού, που πάσχει από το σπάνιο σύνδρομο Prader-Willi, να χάσει βάρος.

Copyright: © Li Song, China, 2nd Place, Professional, Contemporary Issues, 2017 Sony World Photography Awards

3ος - Lorzenzo Maccotta, Ιταλία. Η συλλογή αφορά την ακμάζουσα βιομηχανία ενήλικου περιεχομένου στη Ρουμανία, όπου μοντέλα νοικιάζουν στούντιο για την πραγματοποίηση ιδιωτικών σόου που μεταδίδονται online.

Copyright: © Lorenzo Maccotta, Italy, 3rd Place, Professional, Contemporary Issues, 2017 Sony World Photography Awards

Νικητής κατηγορίας Νέα και Επικαιρότητα - Alessio Romenzi, Ιταλία. Ένας από τους αδικημένους της χρονιάς αν η κριτική επιτροπή διατηρούσε τα ίδια κριτήρια με τις προηγούμενες χρονιές για την ανάδειξη του φωτογράφου της χρονιάς. Η συλλογή αφορά την εμπόλεμη κατάσταση στη Λιβύη, καταγράφοντας γεγονότα που συνέβησαν στην πόλη της Σύρτης, η οποία πλέον έχει μετατραπεί σε πόλη-φάντασμα.

Copyright: © Alessio Romenzi, Italy, 1st Place, Professional, Current Affairs & News, 2017 Sony World Photography Awards

Copyright: © Alessio Romenzi, Italy, 1st Place, Professional, Current Affairs & News, 2017 Sony World Photography Awards

2ος  - Joe Raedle, ΗΠΑ. Φωτογραφική συλλογή για τις πλημμύρες στην πολιτεία της Λουιζιάνα.

Copyright: © Joe Raedle, United States of America, 2nd Place, Professional, Current Affairs & News, 2017 Sony World Photography Awards

3ος  - Ivor Prickett, Ιρλανδία. Συλλογή που καταγράφει τη ζωή του άμαχου πληθυσμού της Μοσούλης και τις πολύμηνες προσπάθειες των ανθρώπων να παραμείνουν ζωντανοί, ανάμεσα στα πυρά των Ιρακινών δυνάμεων και των δυνάμεων του ISIS.

Copyright: © Ivor Prickett, Ireland, 3rd Place, Professional, Current Affairs & News, 2017 Sony World Photography Awards

Νικητής κατηγορίας Καθημερινή Ζωή: Sandra Hoyn, Γερμανία. Άλλη μια αδικημένη με βάση τα κριτήρια των προηγούμενων χρόνων του διαγωνισμού. Η συλλογή της Sandra καταγράφει τους ιδιαίτερους "κανόνες" και "ιεραρχία" μιας συνοικίας στο Μπαγκλαντές που ακμάζει η πορνεία.

Copyright: © Sandra Hoyn, Germany, 1st Place, Professional, Daily Life, 2017 Sony World Photography Awards

Copyright: © Sandra Hoyn, Germany, 1st Place, Professional, Daily Life, 2017 Sony World Photography Awards

2ος - Christina Simons, Ιρλανδία. Το έργο καταγράφει τη ζωή παιδιών που εκπαιδεύονται στις ταυρομαχίες στο Μεξικό.

Copyright: © Christina Simons, Iceland, 2nd Place, Professional, Daily Life, 2017 Sony World Photography Awards

3ος - Alice Cannara Malan, Ιταλία. Μέσα από τη συλλογή η φωτογράφος επιχειρεί να δώσει μια προσωπική εικόνα για το πως αντιλαμβάνεται τη σχέση των μελών της οικογένειάς της μεταξύ τους.

Copyright: © Alice Cannara Malan, Italy, 3rd Place, Professional, Daily Life, 2017 Sony World Photography Awards

Νικητής κατηγορίας Τοπίο: Frederik Buyckx, Βέλγιο

Copyright: © Frederik Buyckx, Belgium, Photographer of the Year, Professional, Landscape, 2017 Sony World Photography Awards

Copyright: © Frederik Buyckx, Belgium, Photographer of the Year, Professional, Landscape, 2017 Sony World Photography Awards

2ος  - Kurt Tong, Ηνωμένο Βασίλειο

3ος - Peter Franck, Γερμανία

Copyright: © Peter Franck, Germany, 3rd Place, Professional, Landscape, 2017 Sony World Photography Awards

Νικητής κατηγορίας Φυσικός Κόσμος: Will Burrard-Lucas, Ηνωμένο Βασίλειο. Στη συλλογή αυτή πέρα από το εντυπωσιακό αισθητικό αποτέλεσμα αναδεικνύονται επιπλέον οι δυνατότητες που προσφέρει η σύγχρονη τεχνολογία σήμερα, με την Άγγλο φωτογράφο να χρησιμοποιεί ρομποτικές κάμερες και ρομποτικά φλας για να πετύχει το αποτέλεσμα που θέλει.

Copyright: © Will Burrard-Lucas, United Kingdom, 1st Place, Professional, Natural World, 2017 Sony World Photography Awards

Copyright: © Will Burrard-Lucas, United Kingdom, 1st Place, Professional, Natural World, 2017 Sony World Photography Awards

2ος - Ami Vitale, ΗΠΑ. Η συλλογή καταγράφει τις προσπάθειες διάσωσης του γιγαντιαίου πάντα, που κινδυνεύει από αφανισμό.

Copyright: © Ami Vitale, United States of America, 2nd Place, Professional, Natural World, 2017 Sony World Photography Awards

3ος - Christian Vizl, Μεξικό. Στη συγκεκριμένη συλλογή ο φωτογράφος αφαιρεί το νερό της θάλασσας σε μια προσπάθεια να αναδείξει την ομορφιά του ζωικού της βασιλείου και κατ' επέκταση να ευαισθητοποιήσει το κοινό σε ζητήματα, όπως η υπεραλίευση, η μόλυνση κ.α.

Copyright: © Christian Vizl, Mexico, 3rd Place, Professional, Natural World, 2017 Sony World Photography Awards

Νικητής κατηγορίας Πορτέτο: George Mayer, Ρωσία.

Copyright: © George Mayer, Russian Federation, 1st Place, Professional, Portraiture (professional), 2017 Sony World Photography Awards

Copyright: © George Mayer, Russian Federation, 1st Place, Professional, Portraiture (professional), 2017 Sony World Photography Awards

2ος - Romina Ressia, Αργεντινή. Μια συλλογή που έχει ως στόχο να εξερευνήσει την ομορφιά και την υποκειμενικότητά της.

Copyright: © Romina Ressia, Argentina, 2nd Place, Professional, Portraiture (professional), 2017 Sony World Photography Awards

3ος - Ren shi Chen, Κίνα. Μια συλλογή πορτραίτων από παιδιά στην επαρχία Gansu της Κίνας, όπου 61 εκατομμύρια συνολικά έχουν εγκαταλειφθεί από τους γονείς τους, οι οποίοι μετακομίζουν σε μεγάλες πόλεις για δουλειά. Σύμφωνα με έρευνες, η εγκληματικότητα στη συγκεκριμένη περιοχή αυξάνεται με ρυθμούς 13% κάθε χρόνο, με το 70% να προέρχεται από αυτά τα παιδιά όταν μεγαλώνουν.

Copyright: © Ren shi Chen, China, 3rd Place, Professional, Portraiture (professional), 2017 Sony World Photography Awards

Νικητής κατηγορίας Νεκρή Φύση: Henry Agudelο, Κολομβία. Πίσω από τη συγκεκριμένη συλλογή κρύβεται ίσως η πιο αναπάντεχη και σοκαριστική ιστορία στα φετινά SWPA. Οι φωτογραφίες απεικονίζουν κομμάτια δέρματος πάνω στα οποία είναι χτυπημένα ιδιαίτερα τατού. Η διατήρησή τους από τα δημόσια νοσοκομεία της Κολομβίας έχει ως στόχο να αναγνωριστούν άνθρωποι που έχουν πέσει νεκροί από τον πόλεμο των συμμοριών που μαστίζει τη χώρα, έτσι ώστε και αυτοί να τύχουν μια αξιοπρεπή κηδεία.

Copyright: © George Mayer, Russian Federation, 1st Place, Professional, Portraiture (professional), 2017 Sony World Photography Awards

Copyright: © George Mayer, Russian Federation, 1st Place, Professional, Portraiture (professional), 2017 Sony World Photography Awards

2ος - Shinya Masuda, Ιαπωνία

Copyright: © Shinya Masuda, Japan, 2nd Place, Professional, Still Life (professional), 2017 Sony World Photography Awards

3ος - Christoffer Askman, Δανία

Copyright: © Christoffer Askman, Denmark, 3rd Place, Professional, Still Life (professional), 2017 Sony World Photography Awards

Νικητής κατηγορίας Αθλήματα: Yuan Peng, Κίνα. Η συλλογή παρατηρεί και καταγράφει τη διαδικασία εκπαίδευσης δύο δίδυμων κοριτσιών σε μία από τις γυμναστικές ακαδημίες της Κίνας.

Copyright: © Yuan Peng, China, 1st Place, Professional, Sport, 2017 Sony World Photography Awards

Copyright: © Yuan Peng, China, 1st Place, Professional, Sport, 2017 Sony World Photography Awards

2ος  - Eduard Korniyenko, Ρωσία

Copyright: © Eduard Korniyenko, Russian Federation, 2nd Place, Professional, Sport, 2017 Sony World Photography Awards

3ος - Jason O’Brien, Αυστραλία

Copyright: © Jason O'Brien, Australia, 3rd Place, Professional, Sport, 2017 Sony World Photography Awards

 

Οι νικητές των υπόλοιπων κατηγοριών

- Φωτογράφος της Χρονιάς για τον Ανοιχτό Διαγωνισμό- Alexander Vinogradov, Ρωσία.

Εδώ όσοι Έλληνες ήμασταν στο Λονδίνο είχαμε και μια ιδιαίτερη αγωνία, καθώς υποψήφιος ήταν και ο δικός μας Κωνσταντίνος Σοφικίτης, ο οποίος είχε ήδη λάβει το βραβείο για την καλύτερη λήψη στην κατηγορία φωτογραφία δρόμου στον ανοικτό διαγωνισμό. Όμως το βραβείο κατέληξε στα χέρια του Ρώσου φωτογράφου για ένα πορτραίτο που παραπέμπει στη γνωστή γαλλική ταινία Leon.

Copyright: © Alexander Vinogradov, Russian Federation, Open Photographer of the Year, Open, Portraits (Open), 2017 Sony World Photography Awards

- Φωτογράφος της Χρονιάς για την κατηγορία Νέων - Katelyn Wang, ΗΠΑ. Η δεκαεξάχρονη μαθήτρια Katelyn Wang από το Λος Άντζελες της Καλιφόρνια, έλαβε τον τίτλο «Φωτογράφος της Χρονιάς» για την κατηγορία Νέων.

Copyright: © Katelyn Wang, United States of America, Youth Photographer of the Year, Youth, Beauty, 2017 Sony World Photography Awards

- Βραβείο Εξαιρετικής Προσφοράς στη Φωτογραφία - Martin Parr  

Ο βρετανός φωτογράφος Martin Parr τιμήθηκε με το Βραβείο Εξαιρετικής Προσφοράς στη Φωτογραφία, στην τελετή απονομής. Αναγνωρίστηκε για τη μοναδική «οπτική γλώσσα του» και για το ότι ξεπερνά τα όρια του μέσου της φωτογραφίας. Μέσα στις επόμενες ημέρες θα κάνουμε μια ιδιαίτερη αναφορά στον Martin Parr με περισσότερες φωτογραφίες και όσα μοιράστηκε μαζί μας κατά τη διάρκεια των SWPA.

Copyright: © Martin Parr, Magnum Photos, Rocket Gallery

Copyright: © Martin Parr, Magnum Photos, Rocket Gallery

Όλες οι φωτογραφίες που ξεχώρισαν έχουν ξεκινήσει να εκτίθενται στο Somerset House του Λονδίνου, από τις 21 Απριλίου και θα συνεχίσουν μέχρι και τις 7 Μαΐου 2017.