Προετοιμάζεται για έξυπνη πόλη η Πάτρα

Προετοιμάζεται για έξυπνη πόλη η Πάτρα

Συντάκτης: Deasy @ 05.04.2017

Με την πρώτη εφαρμογή της τεχνολογίας Narrow-Band Internet of Things στην Ελλάδα, η Πάτρα με τη συνδρομή της Cosmote επιχειρεί να μπει στην εποχή των έξυπνων πόλεων. Το πιλοτικό έργο στο κέντρο της πόλης που υλοποιείται σε επιλεγμένα σημεία μέσα από εφαρμογή έξυπνης στάθμευσης και έξυπνου φωτισμού, δίνει μια εικόνα στους πολίτες της για τις απεριόριστες δυνατότητες του Internet of Things  

Το Narrow-Band Internet of Things αποτελεί την τεχνολογία στην οποία θα στηρίζονται οι έξυπνες πόλεις του μέλλοντος, προσφέροντας ασφαλέστερη διασύνδεση μεγαλύτερου αριθμού συσκευών, σε μεγαλύτερη απόσταση και με χαμηλότερο κόστος.

Στο πλαίσιο της πιλοτικής εφαρμογής του ΝΒ-ΙοΤ, τοποθετήθηκαν ειδικοί αισθητήρες Έξυπνης Στάθμευσης σε υφιστάμενες θέσεις του Δήμου (στην οδό Πατρέως) και αισθητήρες Έξυπνου Φωτισμού (στην οδό Όθωνος-Αμαλίας). Οι οδηγοί θα ενημερώνονται άμεσα για το πού βρίσκονται ελεύθερες θέσεις στάθμευσης και πώς θα φτάσουν εκεί, μέσω ειδικού mobile application. Αντίστοιχα, τα συστήματα Έξυπνου Φωτισμού θα προσαρμόζουν το φωτισμό σε διαφορετικά επίπεδα έντασης ανάλογα με την εποχή και την ώρα της ημέρας, μειώνοντας σημαντικά την κατανάλωση ενέργειας.

Το έργο υλοποιήθηκε με τη συμβολή του Δήμου Πατρέων για τον προσδιορισμό των σημείων εφαρμογής, την έκδοση των σχετικών αδειών και την παροχή τεχνικής βοήθειας κατά την εγκατάσταση. Για το έργο αξιοποιήθηκαν τεχνολογίες της Huawei, ενώ η OTS παρείχε την εφαρμογή για την Έξυπνη Στάθμευση, η Καυκάς διέθεσε φωτιστικά LED και η Flashnet τους ελεγκτές Έξυπνου Φωτισμού. H Cosmote καλύπτει το κόστος υλοποίησης, την τεχνική υποστήριξη και τη συντήρηση για το 2017.