Η Google και όλοι οι άλλοι

Η Google και όλοι οι άλλοι

Η αμερικάνικη εταιρεία κυριαρχεί στα διαφημιστικά έσοδα.

Συντάκτης: Deasy @ 30.05.2016

Τη διαρκή γιγάντωση της Google,την αλματώδη αύξηση του Facebook αλλά και της κινέζικης Baidu (που αποκαλείται συχνά ως κινέζικη Google, χάρη στις πολλές κοινές υπηρεσίες της) μαρτυρά η κατάταξη των κορυφαίων εταιρειών σε ότι αφορά τον έλεγχο των διαφημιστικών εσόδων, που έδωσε στη δημοσιότητα η Zenith Optimedia. Ταυτόχρονα, η εντυπωσιακή άνοδος των παραπάνω εταιρειών είναι ενδεικτική των σημαντικών αλλαγών του media τοπίου, το οποίο κυριαρχείται πλέον, όχι από τις παραδοσιακές δυνάμεις αλλά από τους γίγαντες στο χώρο του Internet.

Σύμφωνα με την έκθεση της εταιρείας, η Google ελέγχει μόνη της το 12% της media δαπάνης, αυξάνοντας την απόσταση που τη χωρίζει από τη δεύτερη Walt Disney. Συγκεκριμένα, η Zenith Optimedia εκτιμά τα διαφημιστικά έσοδα της αμερικάνικης εταιρείας από Google και YouTube σε 60 δισ. δολάρια για την αγορά των ΗΠΑ το 2015, νούμερο που είναι κατά 166% μεγαλύτερος από τα αντίστοιχα έσοδα της Walt Disney (το αντίστοιχο ποσοστό για το 2014 ήταν 136%). Ταυτόχρονα, η Google παρουσιάζει περισσότερα έσοδα  από τα συνδυασμένα της Walt Disney και της Comcast, που βρίσκεται στην 3η της λίστας.   

Στην κορυφαία πεντάδα συναντάμε και το Facebook (5η θέση), το οποίο παρουσιάζει το μεγαλύτερο ρυθμό σε ετήσια ανάπτυξη που φθάνει το 65%, ενώ λίγο πιο κάτω, στην 9η βρίσκεται η Baidu, ο ρυθμός ανάπτυξης της οποίας φθάνει το 52% (δεύτερος μεγαλύτερος). Σύμφωνα με την έκθεση οι πέντε μεγαλύτερες digital εταιρείες (Google, Facebook, Microsoft, Yahoo και Baidu) ελέγχουν όλες μαζί το 19% του συνόλου της δαπάνης, φθάνοντας συνολικά τα 88 δισ. δολάρια σε έσοδα. Μελετώντας μόνο την αγορά διαφήμισης στο Internet, αυτές οι πέντε εταιρείες ελέγχουν το 65% των εσόδων.

H κατάταξη στις 30 μεγαλύτερες media εταιρείες, σύμφωνα με την Zenith Optimedia

Κατάταξη

Εταιρεία

Κατάταξη

Εταιρεία

1

Alphabet/Google

16

Time Warner

2

The Walt Disney Company

17

Microsoft

3

Comcast

18

Asahi Shimbun Company

4

21st Century Fox

19

CCTV

5

Facebook

20

Hearst Corporation

6

Bertelsmann

21

JC Decaux

7

Viacom

22

Axel Springer

8

CBS Corporation

23

Mediaset

9

Baidu

24

ITV plc

10

News Corporation

25

Fuji Media Holdings

11

Advance Publications

26

Hubert Burda Media

12

iHeartMedia Inc.

27

Gannett

13

Discovery Communications

28

ProSiebenSat.1

14

Grupo Globo

29

Yomiuri Shimbun Holdings

15

Yahoo

30

Time Inc.