Xiaomi Redmi Note 9 review

Συντάκτης: Φανούρης Δρακάκης @ 23.06.2020

Συνέχεια στην περυσινή εμπορική επιτυχία της σειράς Note 8 επιχειρεί να δώσει η Redmi (η spin off εταιρεία που έχει δημιουργήσει στο εσωτερικό της η Xiaomi) παρουσιάζοντας πριν από μερικές ημέρες τη νέα οικογένειας Note 9. Μια οικογένεια που βασίζεται στα ίδια συστατικά στοιχεία που κέρδισαν τους καταναλωτές (ιδιαίτερα) πέρυσι: τεχνικά χαρακτηριστικά και ελκυστική τιμή.

Η νέα σειρά Redmi Note 9 αποτελείται από τρία μοντέλα: τη στάνταρ και φθηνότερη έκδοση, την έκδοση Note 9S και την ακριβότερη Note 9 Pro, με την τιμή να κυμαίνεται μεταξύ 230 και 340 ευρώ, εύρος που επίσης είναι ιδιαίτερα δημοφιλές στην Ελλάδα.

Στα χέρια μας και για αρκετές ημέρες έφθασε η πιο προσιτή επιλογή, το Redmi Note 9, στην έκδοση των 64GB και σε ένα εξαιρετικά όμορφο πράσινο χρώμα και αυτά που θα διαβάσετε παρακάτω είναι οι εντυπώσεις που μας άφησε.

 

Προσιτά όμορφο

Παρά την «ταπεινή» τοποθέτησή του στο χαμηλότερο όριο της mid-range κατηγορίας το Redmi Note 9 είναι μια συσκευή που έχει ιδιαίτερα προσεγμένο σχεδιασμό. Η μεγάλη οθόνη, τα πολύ μικρά bezels περιμετρικά και το γυαλί Corning Gorilla Glass 5 για εξτρά προστασία σε προδιαθέτουν θετικά, όπως επίσης και η αίσθηση της πλάτης, με την Xiaomi να σημειώνει ότι ο μοντέρνος χρωματισμός έχει περάσει από 30 στάδια επεξεργασίας, προκειμένου να επιτευχθεί το ωραίο αποτέλεσμα.

Η μεγάλη IPS LCD οθόνη του Redmi Note 9 είναι ένα από τα χαρακτηριστικά του στοιχεία με τη διαγώνιό τηε να αγγίζει τις 6,53 ίντσες και την ανάλυσή της να ανέρχεται στα 2340x1080 pixels (FullHD+), προσφέροντας μια αναλογία 19,5:9.  Η φωτεινότητά της φθάνει τα 450nit, παρέχοντας πρακτικά μια πολύ καλή θέαση και κάτω από τον έντονο καλοκαιρινό ήλιο, ενώ σε καλά επίπεδα είναι και η ποιότητα των χρωμάτων, με μοναδική εξαίρεση ίσως το λευκό, που έχει μία τάση να «μπλεδίζει». Σύμφωνα με την Xiaomi, η οθόνη έρχεται και με πιστοποίηση TÜV Rheinland, προσφέροντας ξεκούραση ανάγνωση τις βραδινές ώρες. Τα μικρά περιμετρικά bezels είναι αποτέλεσμα και της μεταφοράς της selfie κάμερα μέσα στην οθόνη, στην άνω αριστερά γωνία της.

 

Τετραπλή κύρια κάμερα

Παρότι προσιτό το Redmi Note 9 έρχεται με μία τετραπλή κύρια κάμερα στην πίσω πλευρά. Δεν είναι κάτι που το συναντάς συχνά αν αναλογιστείς ότι κρατάς μια συσκευή που κοστίζει μόλις 229 ευρώ. Θα μπορούσε να θεωρηθεί μέχρι και υπέρβαση, αν βέβαια δεν συναντούσαμε τους συμβιβασμούς στους οποίους προχώρησαν οι κινέζοι κατασκευαστές προκειμένου να πιεστεί προς τα κάτω (υποθέτουμε) η τιμή.

Ειδικότερα, η τετραπλή κύρια κάμερα του Note 9 περιλαμβάνει μία ευρυγώνια κάμερα (26mm) με αισθητήρα ανάλυσης 48MP, μία υπερευρυγώνια ανάλυσης 8ΜΡ, μία macro για πολύ κοντινές λήψεις 2ΜΡ και ένα αισθητήρα βάθους, επίσης ανάλυσης 2ΜΡ. Έτσι για μια ακόμα φορά σε ένα τηλέφωνό της η κινεζική εταιρεία θυσιάζει ένα πιο χρήσιμο φακό, όπως ένας zoom, ενσωματώνοντας ένα macro χαμηλής ανάλυσης. Ο συγκεκριμένος φακός δείχνει να είναι καλύτερος σε σχέση με το παρελθόν όμως και πάλι η μικρή ανάλυση που προσφέρει σε προδιαθέτει να χρησιμοποιήσεις περισσότερο την κύρια ευρυγώνια στην πλήρη ανάλυση και να κάνεις crop το αντικείμενο που σε ενδιαφέρει.

Όπως είπαμε, η κύρια κάμερα συνοδεύεται από ένα αισθητήρα ανάλυσης 48ΜΡ. Είναι η καλύτερη από τις τέσσερις που συνθέτουν τη φωτογραφική διάταξη του Redmi Note 9 και προεπιλεγμένα η κάμερα μπορεί να δώσει φωτογραφίες ανάλυσης 12ΜΡ, χάρη στην τεχνολογία pixel binning. Ωστόσο, όπως επίσης συνηθίζει η κινεζική εταιρεία σε όλες τις συσκευές της με τους υψηλής ανάλυσης αισθητήρες, παρέχει ξεχωριστά και τη δυνατότητα λήψης στα 48ΜΡ, προσφέροντας ακόμα μεγαλύτερη λεπτομέρεια και ευχέρεια για crop και χρήση μέρους μόνο των λήψεων, χωρίς πρόβλημα σε ψηφιακό θόρυβο. Η κύρια κάμερα διαθέτει φωτεινό διάφραγμα f1.8, όπως επίσης και σύστημα αυτόματης εστίασης PDAF.

Στο βασικό μενού θα διαπιστώσετε ότι παρά την απουσία ενός zoom φακού παρέχεται η δυνατότητα λήψης 2x, που επιτυγχάνεται με ένα ψηφιακό crop της φωτογραφίας έτσι ώστε να δώσει το συγκεκριμένο αποτέλεσμα. Η τελική εικόνα είναι καλύτερη από το αναμενόμενο, αν συνυπολογίσουμε ότι πρόκειται για ψηφιακό και όχι οπτικό zoom. Η τρίτη επιλογή του βασικού μενού είναι το 0,6x, δηλαδή η εικόνα που προέρχεται από την υπερευρυγώνια κάμερα του Redmi Note 9. Η ποιότητα της συγκεκριμένης κάμερας είναι επίσης ικανοποιητική, ωστόσο δίνει την αίσθηση ότι υστερεί σε δυναμικό εύρος σε σχέση με την κύρια.

Πατήστε πάνω στα παρακάτω δείγματα φωτογραφιών για μεγέθυνση

Αριστερά λήψη με τον υπερευρυγώνιο φακό, δεξιά με το μάκρο, με τη μικρή ανάλυση να είναι εμφανής.

Αριστερά λήψη στην πλήρη ανάλυση των 48ΜΡ, δεξιά crop σε ένα μέρος της, όπου μπορείτε να παρατηρήσετε ότι τα χρώματα είναι πιο ζωντανά σε σχέση με τη macro κάμερα.

Στον τομέα του video η κάμερα της συσκευής δίνει μόνο τη στάνταρ, όπως έχει πλέον καθιερωθεί, ανάλυση fullHD ανάλυση στα 30 καρέ το δευτερόλεπτο. Βέβαια υποστηρίζεται η σταθεροποίηση εικόνας, η οποία βελτιώνει το τελικό αποτέλεσμα.

Για τους φίλους των selfie, η μπροστινή κάμερα δίνει φωτογραφίες ανάλυσης 13ΜΡ αλλά και video αντίστοιχης ποιότητας και ανάλυσης με την κύρια.

 

Καλό μείγμα εξοπλισμού

Value for money είναι και οι επεξεργαστικοί πόροι με τους οποίους εξοπλίζεται το Redmi Note 9 και συγκεκριμένα το chip Helio G85 της Mediatek αλλά και η μνήμη RAM των 3GB. Η αλήθεια είναι ότι θα θέλαμε βέβαια λίγη παραπάνω RAM, αλλά η συσκευή συμπεριφέρεται ομαλά καθόλη τη διάρκεια μιας τυπικής χρήσης, ακόμα και με αρκετές ανοικτές εφαρμογές. Τα κολλήματα ξεκινούν όταν αυτές γίνουν πάρα πολλές, οπότε και συναντήσαμε κάποιες μικρές καθυστερήσεις είτε στην επιστροφή στο μενού είτε στην εναλλαγή μεταξύ εφαρμογών.

Ο αποθηκευτικός χώρος του Redmi Note 9 φθάνει τα 64GB, ο οποίος όμως μπορεί να επεκταθεί με τη χρήση καρτών microSD, προσφέροντας πρακτικά άπλετο χώρο για φωτογραφίες στην υψηλότερη δυνατή ανάλυση και πολλά video.

Από το νέο smartphone δεν θα μπορούσε να λείπει ο αναγνώστης δακτυλικών αποτυπωμάτων, ακριβώς κάτω από την τετραπλή κάμερα στην πλάτη της συσκευής, ενώ διαφορετικά από ότι συνηθίζεται πλέον το Note 9 προσφέρει και την επιλογή τοποθέτησης ακουστικών με τη χρήση βύσματος 3,5 χιλιοστών.

Καλά και χρήσιμα όλα τα παραπάνω, όμως ένα από τα πιο σημαντικά χαρακτηριστικά του Redmi Note 9 είναι η πραγματικά μεγάλη μπαταρία του, η χωρητικότητα της οποίας ξεπερνάει τα 5000mAh. Στην πράξη η συσκευή προσφέρει αυτονομία μεγαλύτερη του 24ώρου, εκτός κι αν το παρακάνετε με παιχνίδια και άλλες απαιτητικές εφαρμογές. Χαρακτηριστικά και σύμφωνα με την εταιρεία η αυτονομία της συσκευής φθάνει τις 147 ώρες αναπαραγωγής μουσικής, τις 33 ώρες κλήσεων, τις 16 ώρες συνεχούς πλοήγησης ή τις 16 ώρες gaming.

 

Καταλήγοντας…

…για άλλη μια φορά η σειρά Redmi Note προσφέρει μια πολύ καλή value for money συσκευή, που διαθέτει βέβαια αρκετούς συμβιβασμούς αλλά τα συν υπερισχύουν καθαρά. Από αυτά, η μπαταρία και η κύρια κάμερα των 48ΜΡ είναι αυτά που ξεχωρίζουν, διαμορφώνοντας μία πολύ καλή επιλογή για εκείνον που δαπανώντας ένα μικρό χρηματικό ποσό θέλει να πάρει πίσω το μέγιστο δυνατό.