Huawei Matebook X Pro review

Μια ολοκληρωμένη πρόταση.

Συντάκτης: Πέτρος Κωνσταντινίδης @ 04.06.2020

Μπορεί εμείς στην Ελλάδα να γνωρίσαμε τα laptops της Huawei φέτος αλλά η κινεζική εταιρεία έχει χτίσει ήδη μια μικρή διαδρομή εδώ και μερικά χρόνια. Ναι μπορεί να αργήσαμε αλλά ίσως αυτό μας έδωσε την ευκαιρία να γνωρίσουμε τη συγκεκριμένη κατηγορία της κινεζικής εταιρείας με πιο ώριμα προϊόντα.

Ένα αντιπροσωπευτικό προϊόν αυτής της ωριμότητας είναι το κορυφαίο laptop Huawei Matebook X Pro, που κυκλοφορεί σύντομα στην ελληνική αγορά. Ένα εξαιρετικό business μοντέλο, μια πολύ καλή πρόταση για τους απαιτητικούς χρήστες. Αν συνυπολογίσει κάποιος ότι κατά τη διαδικασία προπαραγγελίας ο καταναλωτής παίρνει ως δώρο και το Huawei P40 Pro τότε η πρόταση γίνεται ακαταμάχητη.

 

Υπερφορητή πρόταση

Απευθυνόμενο κατά κύριο λόγο στον σημερινό επαγγελματία που είναι διαρκώς σε κίνηση το Huawei Matebook X Pro είναι ένα υπερφορητός υπολογιστής με το βάρος του να κυμαίνεται στην περιοχή του μόλις 1,3 κιλού. Είναι λοιπόν πολύ ξεκούραστο στη μεταφορά, ενώ ο λιτός αλλά premium σχεδιασμός του έρχεται επίσης να ανταποκριθεί στις ανάγκες του συγκεκριμένου κοινού. Η επιλογή του αλουμινίου ως κύριο υλικό κατασκευής σίγουρα θα κερδίσει το χρήστη που έχει υψηλές απαιτήσεις.

Οι θετικές εντυπώσεις αυξάνονται εκθετικά όταν ο χρήστης ενεργοποιήσει το laptop, οπότε θα αντικρύσει για πρώτη φορά και την ποιότητα της οθόνης της συσκευής. Με διάσταση 13,9 ιντσών, με πολύ μικρά περιθώρια περιμετρικά της, η οθόνη του Matebook X Pro σε κερδίζει αμέσως, παρά την παράδοξη αναλογία που έχει επιλέξει η κινεζική εταιρεία. Παράδοξη, υπό την έννοια ότι δεν ακολουθεί το τυπικό FullHD standard 16:9, που συναντάμε συνήθως σε άλλα laptops αλλά εδώ επιλέγεται το 3:2, με την κινεζική εταιρεία να ανεβάζει την ανάλυση στα επίπεδα των 3000x2000 pixels. Τι κερδίζει με την επιλογή αυτή ο χρήστης; Περισσότερο χώρο στον κάθετο άξονα της οθόνης, που τον βοηθάει στο σερφάρισμα σελίδων (λιγότερα scrolls), στη διαχείριση μεγάλων εξελόφυλλων και spreadsheets και σε άλλες εργασίες, όπως η επεξεργασία φωτογραφιών και video.

Η οθόνη αφής του Huawei Matebook X Pro προσφέρει εξαιρετική φωτεινότητα, καλύπτοντας παράλληλα το 100% της παλέτας χρωμάτων του προτύπου SRGB. Τεχνολογίας IPS LCD, η οθόνη προσφέρει επιπλέον υψηλό ppi και γωνίες θέασης, παρέχοντας απολαυστική θέαση κάθε είδους περιεχομένου.

Η εξαιρετική αυτή εμπειρία είναι συνάρτηση και των πολύ μικρών περιθωρίων, σχεδόν αμελητέων, περιμετρικά της (οθόνης), που έχουν πετύχει οι μηχανικοί της κινεζικής εταιρείας. Τα περιορισμένα bezels είναι αποτέλεσμα της επιλογής της Huawei να κρύψει την κάμερα, που συνήθως τοποθετείται πάνω από την οθόνη, στο πληκτρολόγιο και συγκεκριμένα ανάμεσα στα πλήκτρα F6 και F7. Η επιλογή αυτή εκτός από το αισθητικό αποτέλεσμα έχει και μία επιπλέον χρησιμότητα, αυξάνοντας το επίπεδο ασφάλειας. Η κάμερα είναι πτυσσόμενη, οπότε ο χρήστης για να τη χρησιμοποιήσει θα πρέπει να πατήσει το πλήκτρο, κάτω από την οποία κρύβεται, για να ανασηκωθεί. Αυτό σημαίνει ότι όλο το υπόλοιπο διάστημα η κάμερα είναι μέσα στο σώμα του laptop, οπότε υποβαθμίζεται ο κίνδυνος κάποιος τρίτος, που απέκτησε με hacking πρόσβαση σ’ αυτή, να ελέγχει το χώρο σας.

Μιας και αναφερθήκαμε στη συγκεκριμένη σειρά πλήκτρων, ένα ακόμα που έχει ιδιαίτερο ενδιαφέρον είναι το F10, που έχει διπλή λειτουργία. Από τη μία ελέγχει την υγεία του συστήματος, από την άλλη ενεργοποιεί τη συμβατή λειτουργία με τα smartphones της Huawei, My Phone. Μέσω του My Phone, οι χρήστες μπορούν, αφού έχουν συνδέσει ασύρματα το laptop με το smartphone, αποκτούν πλήρη έλεγχο του δεύτερου από το πρώτο. Χωρίς καλώδια, το λειτουργικό του κινητού εμφανίζεται στην οθόνη του Matebook X Pro και ο χρήστης μπορεί να πλοηγηθεί σ’ αυτό, ενώ με ένα απλό drug n drop μπορεί να μεταφέρει αρχεία από τη μία συσκευή στην άλλη, με εντυπωσιακή ταχύτητα.

Διπλή λειτουργία έχει επίσης και το πλήκτρο ενεργοποίησης, το οποίο ενσωματώνει και τον αισθητήρα αναγνώρισης δακτυλικού αποτυπώματος. Συνολικά το πληκτρολόγιο του Matebook X Pro αφήνει πολύ ωραία αίσθηση και ανταποκρίνεται στις απαιτήσεις του premium κοινού στο οποίο απευθύνεται.

 

Εξοπλισμός

Εκτός όμως από τις αισθητικές και εργονομικές απαιτήσεις, το Matebook X Pro έρχεται να εκπληρώσει και τις προσδοκίες των χρηστών στις επιδόσεις. Το νέο laptop εφοδιάζεται με ένα τετραπύρηνο επεξεργαστή Core i7 της Intel 10ης γενιάς, ο οποίος συνδυάζεται με μία μεγάλη μνήμη RAM 16GB. Αν και η μνήμη δεν είναι DDR4, το Matebook X Pro προσφέρει πραγματικά εξαιρετικές επιδόσεις. Στην εικόνα αυτή συνεπικουρεί και ο NVMe δίσκος, χωρητικότητας 1ΤΒ, που προσφέρει υψηλές ταχύτητες εγγραφής. Η ύπαρξη μιας ξεχωριστής κάρτας γραφικών, GeForce MX250 παρέχει επιπλέον την ευχέρεια στο χρήστη να απολαύσει και αρκετά σύγχρονα παιχνίδια σε υψηλή ποιότητα. Τα υψηλά επίπεδα ψυχαγωγίας εξασφαλίζονται και από το σύστημα ήχου, που περιλαμβάνει τέσσερα ηχεία με υποστήριξη Dolby Atmos.

Σε επίπεδο συνδεσιμότητας, στο Huawei Matebook X Pro βρίσκουμε μία θύρα USB 3.0 και δύο USB-C, αριστερά και δεξιά της συσκευής, ενώ μέσα στη συσκευασία παρέχεται και ένα dock, που συνδέεται στην μία USB-C για να προσφέρει επιπλέον μια θύρα HDMI, μία θύρα VGA, μία θύρα USB 3.0 και μία θύρα USB-C.

Η μπαταρία του Matebook X Pro προσφέρει αυτονομία έως και 10 ωρών σε λειτουργία (όχι βέβαια σε κατάσταση gaming). Ο κάτοχος του laptop θα εκτιμήσει το γεγονός ότι ο  φορτιστής του μπορεί να αξιοποιηθεί και για τη φόρτιση του κινητού του (τουλάχιστον εκείνων της Huawei με τα οποία το δοκιμάσαμε). Αυτό σημαίνει ότι αν βρίσκεται εν κινήσει έχει μία λιγότερη έγνοια, αφού δεν χρειάζεται να έχει μαζί του δύο διαφορετικούς φορτιστές.

Συμπερασματικά, το Huawei Matebook X Pro είναι μια ολοκληρωμένη πρόταση για το σύγχρονο επαγγελματία. Άκρως ανταγωνιστική, παρά τα περισσότερα από 2.200 ευρώ που θα χρειαστούν για την απόκτησή του, πολύ περισσότερο αν λάβουμε υπόψη ότι στη διαδικασία προπαραγγελίας ο καταναλωτής παίρνει ένα δώρο αξίας άνω των 1000 ευρώ.