Xiaomi Redmi Note 8 Pro review

Μια εντυπωσιακή mid-range πρόταση.

Συντάκτης: Φανούρης Δρακάκης @ 08.11.2019

Μερικές εβδομάδες πριν, στο review του Mi 9T Pro, γράφαμε για τη βελτίωση που παρουσιάζει η Xiaomi στον τομέα της φωτογραφίας. Δεν πέρασαν παρά λίγες ημέρες και η εταιρεία έφερε στο ελληνικό κοινό ένα ακόμη smartphone που επενδύει σ’ αυτόν τον τομέα. Με ακόμα πιο εντυπωσιακό τρόπο, καθώς τo Xiaomi Redmi Note 8 Pro είναι το πρώτο μοντέλο της αγοράς που προσφέρει φωτογραφίες ανάλυσης 64ΜΡ.

Ναι, η επίδοση αυτή είναι σίγουρα ξεχωριστή αλλά ακόμα πιο ξεχωριστό είναι το γεγονός ότι η Xiaomi δεν επέλεξε να φέρει τον αισθητήρα των 64ΜΡ σε ένα smartphone-ναυαρχίδα, όπως θα περίμενε κάποιος. Αντιθέτως, τον δίνει στο κοινό μέσα από μια προσιτή mid-range πρόταση, η τιμή της οποίας κυμαίνεται στην περιοχή των 300 ευρώ.  

 

Φωτογραφία για τις μάζες

Λόγω της προσιτής τιμής του το Xiaomi Redmi Note 8 Pro απευθύνεται και σε ένα πολύ μεγαλύτερο κοινό από ότι συνήθως συμβαίνει στα κορυφαία μοντέλα της αγοράς για την απόκτηση των οποίων θα χρειαστεί να δαπανήσουμε μερικές εκατοντάδες ευρώ παραπάνω.

Έχουμε πει πολλές φορές ότι η ανάλυση δεν είναι πανάκεια για την ποιότητα μιας φωτογραφίας. Είναι πάντα ένα συν αλλά η ποιότητα παραμένει παράγωγο μιας σύνθεσης πραγμάτων σε software και κυρίως hardware (οπτικά μέρη, επεξεργαστής εικόνα κλπ.), μεταξύ των οποίων είναι και η ανάλυση.

Το Xiaomi Redmi Note 8 Pro ίσως λοιπόν δεν είναι το καλύτερο smartphone στον τομέα της φωτογραφίας αλλά καταφέρνει, χάρη στην πολύ μεγάλη ανάλυση που προσφέρει, να μπει στη συνείδηση του καταναλωτή ως μια πολύ καλή επιλογή στον τομέα της φωτογραφίας.

Ποια είναι η αξία της ανάλυσης σ’ αυτά τα επίπεδα και άρα η αξία του Xiaomi Redmi 8 Pro στον τομέα της φωτογραφίας; Η λεπτομέρεια στην εικόνα, που είναι τέτοια ώστε να σου επιτρέπει να κροπάρεις (κόβεις) ένα μικρό τμήμα της εικόνας και να παίρνεις μια φωτογραφία με καλή ανάλυση, χωρίς ίχνος ψηφιακού θορύβου. Έτσι ακόμα και αν είμαστε μακριά από το αντικείμενο που θέλουμε που αποτυπώσουμε με την κάμερά μας δεν χρειάζεται να χρησιμοποιήσουμε το ψηφιακό ζουμ (που συνήθως δημιουργεί ψηφιακό θόρυβο) αλλά μπορούμε να φωτογραφίσουμε και να κόψουμε το σημείο που μας ενδιαφέρει. Δες ένα παράδειγμα στις παρακάτω εικόνες.

H αριστερή εικόνα είναι η αρχική που τραβήξαμε με την κάμερα των 64ΜΡ. H δεξιά είναι εκείνη που κροπάραμε με το σημείο του κάδρου που μας ενδιέφερε. Μπορείς να πατήσεις πάνω τους για να τις δεις σε μεγέθυνση και να αποκτήσεις μια ακόμα καλύτερη αίσθηση.

 

Επιπρόσθετα, αν σου αρέσει ή αν θα ήθελες να τυπώνεις φωτογραφίες που τραβάς με το κινητό σου εκείνες με το Redmi Note 8 Pro, χάρη στη μεγάλη ανάλυση, μπορούν να τυπωθούν σε πολύ μεγαλύτερες επιφάνειες.

Για μια ακόμη φορά, όπως και στο Mi 9T Pro η Xiaomi κινείται έξυπνα και απλά και βγάζει ξεχωριστά από το υπόλοιπο μενού την επιλογή της φωτογράφισης στα 64ΜΡ, έτσι ώστε να μπορείς άμεσα να τη χρησιμοποιήσεις και να μην μπαίνεις στο μενού των ρυθμίσεων για την επιλογή της. Η δυνατότητα λήψης στα 64ΜΡ είναι επίσης διαθέσιμη -πιο διακριτικά- και στο manual mode.   

Όμως οι φωτογραφικές δυνατότητες του νέου smartphone δεν εξαντλούνται στην κάμερα των 64ΜΡ. Άλλωστε, η συσκευή έρχεται με ένα τετραπλό σύστημα στην πίσω πλευρά, που περιλαμβάνει μία υπερευρυγώνια 120 μοιρών, ανάλυσης 8ΜΡ με διάφραγμα f2.2, ένα αισθητήρα βάθους ανάλυσης 2ΜΡ, που δημιουργεί το φαινόμενου του θολού φόντου πίσω από το αντικείμενό μας και μία macro κάμερα, επίσης ανάλυσης 2ΜΡ.

Ο φακός αυτός επιτρέπει τη λήψη αντικειμένων από πολύ κοντινή απόσταση, έως και 1,5 εκατοστό, και είναι συνήθως χρήσιμος σε όσους αρέσει να φωτογραφίζουν λεπτομέρειες της φύσης. Ένα λουλούδι, ένα πέταλο, ένα έντομο, με πολύ μεγαλύτερη λεπτομέρεια από εκείνη που σου δίνει ένας άλλος φακός. Η υλοποίηση της Xiaomi έχει ενδιαφέρον αλλά ίσως επιχειρήθηκε σε λάθος τηλέφωνο. Τι θέλω να πω; Η ανάλυση των 2ΜΡ είναι πολύ μικρή με αποτέλεσμα σε αρκετές περιπτώσεις η στάνταρ κάμερα των 64ΜΡ να κάνει καλύτερη δουλειά. Με ποιο τρόπο; Αν τραβηχτείς 20-30 εκατοστά από το αντικείμενο, εστιάσεις πάνω του, τραβήξεις και κροπάρεις και πάλι την εικόνα θα διαπιστώσεις ότι η ανάλυση (άρα και η λεπτομέρεια) που παίρνεις είναι μεγαλύτερη από εκείνη που σου δίνει ο macro φακός.

Αριστερά ένα δείγμα εικόνας από το macro φακό. Δεξιά έχουμε τραβήξει το ίδιο θέμα με την κάμερα των 64ΜΡ και έχουμε κάνει crop στο λουλούδι.

 

Από την άλλη πλευρά, το macro φακό μπορείτε να τον χρησιμοποιήσετε και για την εγγραφή αρχείων video, επίσης αντικειμένων από πολύ κοντινή απόσταση. Σε αυτήν την περίπτωση η εναλλακτική που περιγράψαμε για τις φωτογραφίες δεν υφίσταται, οπότε η χρήση του macro φακού είναι μονόδρομος.

 

Παραμένοντας στον τομέα του video το Xiaomi Redmi Note 8 Pro σου δίνει αρκετές επιλογές. Με την κύρια κάμερα μπορείς να γράψεις αρχεία ανάλυσης έως 4Κ στα 30 καρέ το δευτερόλεπτο, όπως επίσης και video αργής κίνησης έως 960 καρέ το δευτερόλεπτο (στα 720p). Με την υπερευρυγώνια δεν έχεις την επιλογή της αργής κίνησης, αλλά μπορείς να τραβήξεις «κανονικά» αρχεία στα 720p ή στα 1080p σε ρυθμό επίσης 30 καρέ το δευτερόλεπτο.

Πριν κλείσουμε με το κομμάτι φωτογραφία και video ας δούμε μερικά ακόμα δείγματα φωτογραφιών από τις κάμερες του Xiaomi Redmi Note 8 Pro. Μπορείτε να πατήσετε πάνω τους για μεγέθυνση (έχουμε κατεβάσει την ανάλυσή τους για να μειώσουμε το μέγεθος των αρχείων, χωρίς ωστόσο να πειράξουμε την ποιότητα).

 

Το Redmi Note 8 Pro δεν είναι όμως μόνο για φωτογραφία

Μπορεί η αναφορά στις κάμερες του Redmi Note 8 Pro να ήταν ιδιαίτερα αναλυτική όμως οι δυνατότητες του τηλεφώνου προφανώς και δεν εξαντλούνται μόνο στο συγκεκριμένο τομέα. Δεν είναι μόνο αυτό αλλά αρκετά περισσότερα, διαθέτοντας εξοπλισμό και χαρακτηριστικά που μπορούν να ικανοποιήσουν κάθε τύπο χρήστη.

Στην καρδιά του τηλεφώνου χτυπάει ο gaming επεξεργαστής Helio G90T, με την Xiaomi να επιλέγει μία λιγότερο επώνυμη επιλογή από κάποια π.χ της Qualcomm ώστε και να προσφέρει και υψηλές επιδόσεις αλλά και να μειώσει το κόστος της συσκευής. Η υδρόψυκτη τεχνολογία που χρησιμοποιεί το συγκεκριμένο chipset βελτιστοποιεί την εμπειρία στο παιχνίδι, διατηρώντας ταυτόχρονα χαμηλότερες θερμοκρασίες. Συνδυαστικά με τον επεξεργαστή η εταιρεία έχει προσφέρει 6GB RAM, ενώ για τον αποθηκευτικό χώρο υπάρχει η επιλογή ανάμεσα σε 128GB ή 256GB.

Μία ακόμα πατέντα που έχει προσθέσει η Xiaomi είναι η κεραία Wi-Fi X. Σύμφωνα με την εταιρεία η επιλογή αυτή έχει ως αποτέλεσμα να μην μπλοκάρεται το Wi-Fi σήμα όταν ο χρήστης κρατάει τη συσκευή σε landscape mode με τα δύο χέρια (όπως μπορεί να συμβεί κατά τη διάρκεια του παιχνιδιού).

Όλα τα παραπάνω έρχονται μαζί και με μια μεγάλη μπαταρία, χωρητικότητας 4500mAh, εξασφαλίζοντας υψηλή αυτονομία, που ξεπερνάει τη μία ημέρα για ένα μέσο χρήστη. Αλλά ακόμα και αν περνάτε αρκετές ώρες παίζοντας παιχνίδια η μπαταρία εξασφαλίζει αυτονομία έως 10 ώρες παιχνιδιού. Η συσκευή συνοδεύεται και με φορτιστή ταχείας φόρτισης 18W, με μία πλήρη φόρτιση 0-100% να γίνεται σε μόλις 2 ώρες.

 

Μεγάλη οθόνη για πλούσιο περιεχόμενο

Ανεξάρτητα αν σου αρέσει η φωτογραφία, η παρακολούθηση ταινιών ή το παιχνίδι η οθόνη του Xiaomi Redmi Note 8 Pro μπορεί να σε ικανοποιήσει με το μέγεθός της, την ανάλυση και την ποιότητα της εικόνας που προσφέρει.

Μεγέθους 6,53 ινστών η οθόνη καταλαμβάνει πάνω από το 90% της μπροστινής επιφάνειας της συσκευής, με την ανάλυσή της να φθάνει τα 2340 x 1080 pixels, υποστηρίζοντας ταυτόχρονα HDR. Ταυτόχρονα προστατεύεται από Gorilla Glass 5 για τις συνήθεις γρατζουνιές που ταλαιπωρούν τις συσκευές μας.

 

Μονόδρομος η επιλογή των 256GB

To Xiaomi Redmi Note 8 Pro είναι μία από τις καλύτερες επιλογές στη mid-range κατηγορία και ίσως η καλύτερη αν έχεις να διαθέσεις ένα ποσό κοντά στα 300 ευρώ. Η συσκευή διατίθεται στην αγορά τόσο στην έκδοση των 128GB όσο και σε εκείνη των 256GB, στην τιμή των 289 ευρώ και των 319 ευρώ, αντίστοιχα. Λαμβάνοντας υπόψη αυτήν την πολύ μικρή οικονομική διαφορά, η επιλογή των 256GB είναι μάλλον μονόδρομος, ιδιαίτερα αν πρόκειται να χρησιμοποιήσεις συχνά την κάμερα των 64ΜΡ.