Samsung Galaxy Note 9 review

Με την υπογραφή της Samsung!

Συντάκτης: Φανούρης Δρακάκης @ 08.10.2018

Αργήσαμε είναι η αλήθεια να ανεβάσουμε αυτό το review και μάλλον οφείλεται στο γεγονός ότι δεν θέλαμε να το αφήσουμε από τα χέρια μας για να πιάσουμε το πληκτρολόγιο. Όμως κάποτε έπρεπε να γίνει κι αυτό και να επιστρέψουμε τη συσκευή στην Cosmote, που μας το παρείχε για τις ανάγκες του review.

Με το Samsung Galaxy Note 9 η κορεάτικη εταιρεία πιστοποιεί για μια ακόμα φορά γιατί η συγκεκριμένη σειρά έχει φανατικό κοινό. Κοινό που θα περιμένει, ένα ή δύο χρόνια, για να επιλέξει ξανά το επόμενο ή μεθεπόμενο μοντέλο της σειράς. Και στο Galaxy Note 9 η αναμονή αξίζει και με το παραπάνω. Η ναυαρχίδα της Samsung είναι ένα σπάνιο τηλέφωνο, μια εξαιρετική επιλογή (εφόσον βεβαίως έχεις τα χρήματα που απαιτούνται), ένα smartphone που δικαίως συγκαταλέγεται στις top προτάσεις της αγοράς. Ίσως για κάποιους να είναι και η κορυφαία αλλά δε νομίζω ότι είναι απαραίτητο να μπούμε σ’ αυτή τη διαδικασία κατάταξης.

 

Άριστη ποιότητα κατασκευής

Ανέκαθεν ήμουν φαν της ποιότητας κατασκευής στα κινητά. Προφανώς και έδινα σημασία και σε άλλα χαρακτηριστικά αλλά πάντα έβαζα στο ίδιο επίπεδο και αυτό το κριτήριο. Αυτό λοιπόν χάρηκα και στο Galaxy Note 9. To χάρηκα είναι η αλήθεια με την ψυχή μου γιατί η ναυαρχίδα της κορεάτικης εταιρείας δεν δείχνει να κάνει κανένα συμβιβασμό σ’ αυτό το στοιχείο. Κάποιος ενδεχομένως να σκεφτεί ότι είναι και το απαιτητικό κοινό στο οποίο απευθύνεται η Samsung με τη συγκεκριμένη συσκευή. Προφανώς θα απαντούσα αλλά πρόχειρα, πρόχειρα θυμάμαι ότι την ίδια επιμέλεια είδα από την κορεάτικη εταιρεία και στο Galaxy S9 αλλά και στο αρκετά φθηνότερο Galaxy A8. Άλλα υλικά ναι, άλλο κοινό επίσης αλλά η ίδια προσοχή ώστε να ικανοποιηθεί στο μέγιστο δυνατό βαθμό.

Αν μου ζητούσαν να επιλέξω μια λέξη για να περιγράψω το Note 9 λογικά θα επέλεγα το χαρακτηρισμό αρχοντικό. To Samsung Galaxy Note 9 πραγματικά σε κερδίζει με το πρώτο άγγιγμα. Στιβαρό, σχεδιαστικά σοβαρό και ταυτόχρονα μοντέρνο, το smartphone έχει όλα τα απαραίτητα συστατικά για να κάνει την πρώτη καλή εντύπωση. Σε σχέση με το αμέσως προηγούμενο μοντέλο της σειράς, έχω την αίσθηση ότι έχει αποκτήσει λίγο πιο αυστηρές γραμμές, χωρίς όμως να χάνει σε κάτι από τη γοητεία του. Ίσως γιατί το Note 8 έγειρε πολύ σχεδιαστικά προς το S8, οπότε υπάρχει η ανάγκη για μια σταδιακή (ας το πούμε) απομάκρυνση της μίας σειράς από την άλλη.

Υποδοχή USB-Type C και jack 3,5mm συνυπάρχουν επιτρέποντας την ταυτόχρονη φόρτιση και ακρόαση τραγουδιών.

Μιας και πιάσαμε τη σύγκριση ας πάμε στην οθόνη, όπου και εδώ οι διαφορές δεν είναι μεγάλες. Μεγάλωσε κατά 0,1 ίντσα, φθάνοντας στις 6,4, συνεχίζοντας (έστω και με μικρότερο ρυθμό) μια τάση αύξησης στα τελευταία μοντέλα της σειράς (ενδεικτικά από το Note 6 έως το Note 9 η αύξηση είναι μεγαλύτερη της μισής ίντσας. Στα υπόλοιπα χαρακτηριστικά της παραμένει ίδια: τεχνολογία Super AMOLED, ανάλυσης 1440 x 2960 pixels και με λόγο ύψους/πλάτους 18.5:9.

 

Η συνεργασία γραφίδας και τηλεφώνου εμπλουτίζεται

Το S-Pen αποτελεί το χαρακτηριστικό αξεσουάρ της σειράς Note και το βασικό στοιχείο που κάνει τα μοντέλα της συγκεκριμένης σειράς να ξεχωρίζουν από οποιαδήποτε άλλη ανταγωνιστική πρόταση. Δεν ήταν και δεν είναι ένα αμελητέο στοιχείο των τηλεφώνων αυτών. Γι’ αυτό και κάθε χρόνο η Samsung προχωράει στην αναβάθμισή του.

Με το S Pen μπορείτε να συντάξετε ζωντανά μηνύματα και να τα στείλετε στους φίλους σας με όποιον τρόπο θέλετε.

Στο Samsung Galaxy Note 9 οι τεχνικοί της εταιρείας πέρασαν σε άλλο επίπεδο. Διατήρησαν λειτουργίες που γνωρίζαμε, όπως σχεδιασμός στην οθόνη, τη γραφή σημειώσεων και κινούμενων εικόνων και το εμπλούτισαν με χαρακτηριστικά που ξεπερνούν την συνεργασία με την οθόνη και αγγίζουν τη συνεργασία με το τηλέφωνο συνολικά. Έτσι το πενάκι του Galaxy Note 9 υποστηρίζει Bluetooth για να συνδέεται ασύρματα με τη συσκευή. Με ένα μόλις κουμπί και διαδοχικά πατήματα, μπορεί να εκκινήσει την κάμερα, να βγάλει φωτογραφία, να κάνει εναλλαγή κάμερας από κύρια σε selfie και ανάποδα, ενώ με τις απαραίτητες ρυθμίσεις, μέσα από το μενού μπορεί να το χρησιμοποιήσει για την ενεργοποίηση και άλλων εφαρμογών. Για όλους τους παραπάνω λόγους το S-Pen έχει μέγιστη αυτονομία 200 λεπτά (σε αδράνεια), 30 λεπτά χρήσης, ενώ η φόρτισή του πραγματοποιείται όταν είναι τοποθετημένο στο τηλέφωνο.

Selfie με τη χρήση της γραφίδας. Με το Galaxy Note 9 και το S Pen ο χρήστης δεν περιορίζεται πλέον στην απόσταση που χωρίζει τον κορμό από το χέρι του. Μπορεί να τραβήξει selfie από όποια απόσταση θέλει.


Βελτιωμένη κάμερα με μεταβλητό κλείστρο και ΑΙ

Το Samsung Galaxy Note 9 έρχεται να ακολουθήσει τα χνάρια του S9, υιοθετώντας και αυτό διπλή κάμερα στην πίσω πλευρά, η μία εκ των οποίων, η ευρυγώνια, έχει μεταβλητό διάφραγμα. Τι σημαίνει αυτό; Ότι ανάλογα με τις συνθήκες του φωτισμού η κάμερα προσαρμόζει το διάφραγμα μεταξύ F1.5 και F2.4. Αν λοιπόν βρισκόμαστε σε ένα πολύ καλά φωτισμένο περιβάλλον το διάφραγμα μένει στο F2.4, ενώ σε χαμηλές φωτιστικές συνθήκες, π.χ. σούρουπο, η λήψη της φωτογραφίας πραγματοποιείται με διάφραγμα F1.5. Η τεχνική αυτή έχει ως αποτέλεσμα να μειώνονται τα επίπεδα του ψηφιακού θορύβου και να ελαχιστοποιείται η ανάγκη για φλας σε κάποιες περιπτώσεις. Η κάμερα αυτή προσφέρει ανάλυση 12MP.

Αντίστοιχη ανάλυση προσφέρει και η δεύτερη, ωστόσο εδώ μεταβάλλεται η εστιακή απόσταση, αφού εδώ έχουμε ένα telephoto φακό, που ο χρήστης μπορεί να χρησιμοποιήσει για να φέρει πιο κοντά το θέμα του. Το διάφραγμα στη συγκεκριμένη κάμερα είναι ρυθμισμένο αποκλειστικά στο F2.4. Όλα τα παραπάνω ενδεχομένως να σας είναι γνωστά από το προηγούμενο S9. Ωστόσο, στο Note 9 η εμπειρία φωτογράφισης εμπλουτίζεται και με την ενσωμάτωση AI λειτουργιών, με την κάμερα να αναγνωρίζει σκηνές λήψεις, παραμετροποιώντας αυτόματα τις ρυθμίσεις, ώστε τα χρώματα και το αντικείμενό μας να αποδίδονται καλύτερα στη φωτογραφία.

Ακολουθούν μερικά δείγματα φωτογραφίων (αν θέλετε να έχετε μια καλύτερη εικόνα πατήστε στις φωτογραφίες για μεγέθυνση):

Φωτογράφιση από το ίδιο σημείο με τον ευρυγώνιο (αριστερά) και με το telephoto (δεξιά) φακό του Note 9.

Σε ότι αφορά το video, το Galaxy Note 9 έρχεται με δυνατότητα εγγραφής αρχείων έως και 4Κ στα 60fps, χωρίς όμως στο συγκεκριμένο επίπεδο να υποστηρίζεται η σταθεροποίηση εικόνας. Ένα επίπεδο πιο κάτω (στα 30fps) αλλά και σε όλες τις υπόλοιπες αναλύσεις η σταθεροποίηση είναι διαθέσιμη στο χρήστη. Όπως και στο Galaxy S9 έτσι και στο Note 9 υπάρχει η δυνατότητα εγγραφής σε super slow motion στα 960 fps, σε 720p ανάλυση.

 

 

Εξοπλισμός που υπόσχεται ομαλή και γρήγορη εμπειρία

Με δεδομένο ότι το Galaxy Note 9 αποτελεί τη ναυαρχίδα της Samsung για τη φετινή χρονιά δεν αποτελεί έκπληξη ότι πρόκειται για ένα smartphone κορυφαίων επιδόσεων. Οι επεξεργαστικοί του πόροι είναι ιδιαίτερα πλούσιοι και το τηλέφωνο χαρίζει στο χρήστη μια ομαλή και γρήγορη εμπειρία, χωρίς να εμφανίζεται κανένα κόλλημα στην ανταπόκρισή του, ακόμα στις περιπτώσεις multitasking.

Η εμπειρία που χαρίζει το Galaxy Note 9 είναι πραγματικά απολαυστική και δεν πιστεύω ότι αφήνει το περιθώριο για αμφισβήτηση. Ακόμα και στη μπαταρία, όπου η Samsung προχώρησε φέτος σε μια σημαντική αναβάθμισή της, αυξάνοντας τη χωρητικότητά της στα 4.000mAh και κατ’ επέκταση τους χρόνους αυτονομίας της συσκευής. Έτσι ο χρήστης δεν θα προβληματιστεί για να βγάλει τουλάχιστον μία ολόκληρη ημέρα μακριά από το φορτιστή, ακόμα και αν πιέζει στα όρια τη χρήση του Galaxy Note 9 (εξαιρώντας βεβαίως τα παιχνίδια).

Μια μικρή άποψη από το περιβάλλον του Note 9. Όπως μπορείτε να δείτε στον κόκκινο κύκλο υποστηρίζεται και η λειτουργία WiFi Calling της Cosmote.

Το Galaxy Note 9 διατίθεται στην αγορά σε δύο εκδόσεις, που αντίστοιχα διαμορφώνουν και την τιμή του. Εκείνο με την μνήμη RAM στα 6GB και τον αποθηκευτικό χώρο των 128GB κοστίζει 1.049 ευρώ, ενώ εκείνο με το συνδυασμό RAM 8GB και 512GB μνήμης έρχεται στα 1.299 ευρώ. Ποσό που δύσκολα βγαίνει από το πορτοφόλι αλλά δεν αποτελεί έκπληξη με δεδομένη την τάση που θέλει τις ναυαρχίδες των κατασκευαστών να ακριβαίνουν χρόνο με το χρόνο.

 

* Στα καταστήματα Γερμανός το Samsung Galaxy Note 9 και με πρόγραμμα 36 άτοκων δόσεων.