Huawei Mate 10 Pro review

Ένα από τα καλύτερα smartphones της αγοράς

Συντάκτης: Δημήτρης Μαλλάς @ 04.12.2017

Όντας δημοσιογράφος τεχνολογίας, η ερώτηση που δέχομαι τις περισσότερες φορές είναι η εξής: τι smartphone να αγοράσω; Και συνήθως απαντώ με μία ερώτηση: πόσα χρήματα διαθέτεις και ποια είναι η χρήση που κάνεις. Tόσο το πρώτο όσο και δεύτερο σκέλος της ερώτησης είναι εξίσου σημαντικά. Πολύ απλά, επειδή αν είσαι στην κατηγορία των αποκαλούμενων και heavy users, τότε δεν φθάνει να βρεις ένα smartphone όμορφο, γρήγορο και με εξαιρετική κάμερα που ψάχνουν οι περισσότεροι. Χρειάζεσαι και μία συσκευή που να μη χρειάζεται να τη φορτίζεις κάθε 10-12 ώρες. Κάτι που είναι πιο δύσκολο να βρεις απ’ όσο φαντάζεσαι.

Το 2016 η Huawei παρουσίασε το Mate 9 και το βασικό πλεονέκτημα της συγκεκριμένης συσκευής σε σχέση με τον ανταγωνισμό στα υψηλότερα στρώματα της αγοράς ήταν η εντυπωσιακή μπαταρία του. Ήταν η μόνη συσκευή που κατά τη διάρκεια της ημέρας σπανίως χρειαζόταν να ψάξω για το power bank που έχω μονίμως μαζί μου. Το 2017, η Huawei αποφάσισε να βελτιώσει ακόμη περισσότερο τη μπαταρία στον διάδοχο του Mate 9. Και το αποτέλεσμα είναι το Huawei Mate 10 Pro να είναι το μοναδικό smartphone τα τελευταία χρόνια που ακόμη και αν ξεχάσω να το βάλω για φόρτιση το βράδυ, θα φθάσω μέχρι το μεσημέρι της επόμενης ημέρας χωρίς πρόβλημα. Ανήκω άλλωστε σ’ αυτό το group χρηστών που αποκαλείται «very heavy user» κάτι που σημαίνει ότι στους περισσότερους χρήστες το Mate 10 Pro μάλλον θα βγάλει δύο ημέρες χωρίς πρόβλημα.

Ξεκίνησα αυτό το review από τη μπαταρία γιατί ειλικρινά θεωρώ ότι πλέον είναι ένα από τα βασικά χαρακτηριστικά οποιουδήποτε smartphone θέλει να απευθύνεται σε ανθρώπους για τους οποίους το κινητό τηλέφωνο είναι κάτι παραπάνω από ένα απλό επαγγελματικό εργαλείο.

Μετά από σχεδόν ένα μήνα που χρησιμοποιώ το Mate 10 Pro, μπορώ να πω ότι είναι μία συσκευή που δεν πρόκειται να πεις ότι δεν αξίζει τα χρήματα της. Ακόμη και αν η προτεινόμενη τιμή πώλησης είναι τα 799 ευρώ. Η Huawei πήρε το επιτυχημένο Mate 9 και το εξέλιξε με αποτέλεσμα το Mate 10 Pro να μπορεί εύκολα να χαρακτηριστεί ως ένα από τα 4-5 κορυφαία smartphone που κυκλοφορούν αυτή τη στιγμή.

Εξωτερικά, το Mate 10 Pro είναι ένα όμορφο smartphone που ακολουθεί την τελευταία τάση που θέλει τα περιθώρια γύρω από την οθόνη να έχουν περιοριστεί σε πολύ μεγάλο βαθμό. Το αποτέλεσμα είναι μία συσκευή με οθόνη 6 ιντσών να είναι μικρότερη σε σχέση με μία 5,9 ιντσών (Mate 9) και να είναι περισσότερο βολική στο χέρι.

Η ανάλυση της οθόνης, τεχνολογίας AMOLED, είναι στα 2160x1080 pixels και προσωπικά τη θεωρώ κάτι παραπάνω από αρκετή. Υπάρχουν πάντως συνάδελφοι που υποστηρίζουν ότι το Mate 10 Pro θα έπρεπε να προσφέρει καλύτερη ανάλυση, δεδομένου ότι μιλάμε για τη «ναυαρχίδα» της Huawei. Φοβάμαι όμως ότι σε αυτή την περίπτωση, η αντοχή της μπαταρίας θα μειωνόταν και δεν είμαι από εκείνους που θα ήθελε κάτι τέτοιο.

Το Mate 10 Pro είναι εξαιρετικά γρήγορο χάρη στον Kirin 965, τον πιο πρόσφατο οκταπύρηνο επεξεργαστή της Huawei. Δεν θα αναφερθώ στις δυνατότητες ΑΙ που διαθέτει, αλλά θα αναφέρω ότι η συσκευή είναι πραγματικά πολύ γρήγορη σε σημείο που αν αλλάξεις smartphone, αισθάνεσαι λίγο περίεργα. Πολύ σημαντικό πλεονέκτημα το γεγονός ότι η συσκευή έρχεται με 6 GB μνήμης, άρα οι επιδόσεις παρουσιάζονται βελτιωμένες ακόμη και αν έχεις ανοικτές ουκ ολίγες εφαρμογές όπως συμβαίνει στη δική μου περίπτωση.

Ο εσωτερικός αποθηκευτικός χώρος είναι στα 128 GB, αλλά θα πρέπει να σημειωθεί ότι δεν υπάρχει δυνατότητα επέκτασης μέσω κάρτας microSD. Προσωπικά, δεν έχω αισθανθεί την ανάγκη για μεγαλύτερο αποθηκευτικό χώρο, αλλά ποτέ δεν ξέρεις πόσες ταινίες θέλεις να «κατεβάσεις» από το Netflix για να τις έχεις offline στο κινητό σου.

Εκτός από κάρτα microSD δεν υπάρχει και η κλασική υποδοχή για τα ακουστικά. Η σύνδεση των ακουστικών γίνεται στη θύρα USB Type-C που έχει το Mate 10 Pro. Μέσα στη συσκευασία υπάρχουν ακουστικά που συνδέονται σε τέτοιου τύπου θύρα, όπως υπάρχει και προσαρμογέας ώστε να μπορείτε να χρησιμοποιείτε τα ακουστικά που έχετε. Διαφορά στην ποιότητα δεν είδα, θέμα συνήθειας είναι αν και γενικώς το πρόβλημα μου είναι ότι δεν μπορώ να φορτίζω το smartphone και ταυτόχρονα να ακούω μουσική ή να βλέπω ταινία χρησιμοποιώντας ενσύρματα ακουστικά. Από την άλλη πλευρά, υπάρχουν πλέον εξαιρετικές ασύρματες επιλογές.

Το Huawei Mate 10 Pro είναι γρήγορο και έχει και εξαιρετική μπαταρία. Όπερ σημαίνει ότι καλύπτει δύο από τα τρία βασικά κριτήρια επιλογής των περισσότερων καταναλωτών. Τι γίνεται, λοιπόν, με το τρίτο, το οποίο είναι η κάμερα; Η απάντηση είναι πως πολύ απλά η Huawei συνεχίζει τη συνεργασία της με τη Leica και με τη διπλή κάμερα στην πίσω πλευρά και την ανάλυση των 20 megapixel δεν θα έχετε κανένα πρόβλημα. Αντιθέτως, έχετε τη δυνατότητα για εξαιρετικές λήψεις ακόμη και σε δύσκολες συνθήκες. Όσο για τις selfies, η απάντηση είναι η ίδια ιδίως από τη στιγμή που η εμπρόσθια κάμερα προσφέρει ανάλυση στα 12 megapixel.

Ακολουθούν μια πρωινή και μια απογευματινή λήψη με το Huawei Mate 10 Pro. Πατήστε πάνω στις εικόνες για μεγένθυνση.

Το μεγάλο ερώτημα είναι βέβαια αν τελικώς το Mate 10 Pro αξίζει τα 800 ευρώ που ζητά η Huawei. Η απάντηση είναι ναι, ιδίως αν είστε από εκείνους που είναι διαρκώς εκτός σπιτιού και γραφείου, άρα δεν έχουν εύκολη πρόσβαση σε φορτιστή, και είναι χρήστες με πολλές απαιτήσεις από το smartphone τους. Αν η μπαταρία παίζει πολύ μεγάλη σημασία για εσάς και ταυτόχρονα δεν θέλετε να συμβιβαστείτε όσον αφορά τις επιδόσεις και την κάμερα, τότε η νέα «ναυαρχίδα» της Huawei είναι από τις συσκευές που πρέπει να έχετε στις επιλογές σας.