Με στράβωσε το Flash

Με στράβωσε το Flash

Οι δηλώσεις "πόθεν έσχες" των βουλευτών και των μελών της κυβέρνησης.

Συντάκτης: Νίκος Μουμούρης @ 17.12.2013

Στη συνέχεια του πολύ επιτυχημένου σίριαλ "διάφορα ψηφιακά πράγματα και η Ελλάδα" παρακολουθήσαμε χθες το επεισόδιο της δημοσίευσης των δηλώσεων περιουσιακής κατάστασης (των πόθεν έσχες δηλαδή) από το site της Βουλής.

Τα εν λόγω πόθεν έσχες έχουν κάτι μοναδικό. Για έναν μήνα είναι ελεύθερα, μπορείς να τα δεις (θα φτάσω και σε αυτό), να τα αναλύσεις (θα φτάσω και σε αυτό), να τα περιεργαστείς (θα φτάσω και σε αυτό). Για το υπόλοιπο διάστημα τα τρώει η μαρμάγκα της αποδημοσίευσης. Δηλαδή, είναι δεδομένα που ξεκινούν τον βίο του ως δωρεάν και καταλήγουν σχεδόν απόρρητα. 

Στην πράξη οι δηλώσεις αυτές δεν είναι παρά η απαρίθμηση των περιουσιακών στοιχείων κάθε βουλευτή ή υπουργού. Πόσο αυτό συμβαδίζει με την έννοια του "πόθεν" μένει να το διακριβώσουν διάφοροι ειδικοί επιστήμονες. Οσο για το τη δημοσιοποίηση που καταλήγει ως συλλογικό μπανιστήρι μέσα από την κλειδαρότρυπα της διαφάνειας (θα φτάσω και σε αυτή) είναι ένα ωραίο θέμα που θα σου θίξω μιαν άλλη φορά, έχω και το φαϊ στη φωτιά.

Η Βουλή (των Ελλήνων) δημοσιοποίησε, που λες, τις δηλώσεις με έναν τρόπο κουτοπόνηρα ελληνικό. Μετέτρεψε τα έγγραφα σε εικόνες, τις πέρασε μέσα από ένα πρόγραμμα Flash και άντε τώρα εσύ ο προκομμένος δικτυοκόπος να πάρεις τα δεδομένα και να κάνεις συγκρίσεις, να δεις τα ποιος, τα πόσα, τα πότε και τα τι (γιατί για το "από πού" τα'παμε, είναι προβληματικό το σύστημα). 

Μα σε Flash; Εν έτει 2013; Τι να περιμένεις. Εδώ τα νομοσχέδια τα παίρνουν σε ψηφιακή μορφή, τα τυπώνουν, τα σφραγίζουν, τα υπογράφουν, τα σκανάρουν και δημοσιεύουν στο site της Βουλής (των Ελλήνων) φωτογραφίες των σελίδων ομαδοποιημένες σε pdf αρχεία. Τόση δουλειά, τόσες εργατοώρες, τόσος κόπος και τόσες διαδικασίες για λόγους που άπτονται της φαντασίας (της σκέτης, όχι της επιστημονικής). 

Αυτή η Βουλή (των Ελλήνων, πάντοτε) γιατί να βγάλει, π.χ. XML των δηλώσεων πόθεν έσχες; Γιατί να τα περάσει σε μια βάση δεδομένων; Για να τα πάρεις εσύ και ο παραδίπλα και να αρχίσετε την επεξεργασία; Οχι βέβαια. Τι το περάσαμε εδώ πέρα; Οταν είπαμε διαφάνεια, εννοούσαμε θα σας στραβώσουμε στη διαφάνεια, θα σας πετάξουμε σε έναν ωκεανό bits και bytes θα χρησιμοποιήσουμε τις υπάρχουσες τεχνικές με τον πιο διεστραμμένο τρόπο και άμα βρεις στεριά εμένα, της Βουλής (των Ελλήνων), να μου τρυπήσεις τη μύτη. 

Βέβαια αν ήταν τίποτα λίστες ανθρώπων που χρωστάνε στην Εφορία το σχετικώς εύκολο στην ανάγνωση pdf θα παραγόταν στο πιτς φιτίλι. Αν είναι να κάνεις κάτι με το Taxis για να πληρώσεις στο τέλος, το απλικέσιο φτιάχνεται κάποια στιγμή. 

Οταν όμως είναι για τα του οίκου του πολιτικού συστήματος αρχίζουν τα λεγόμενα στριμοκωλιάσματα. Αχ μη και δεν μπορώ και δεν είναι σωστό και τι θα πει ο κόσμος, μα η διαφάνεια και η αντικειμενικότητα στον πολιτικό βίο να δείτε τι έχει γίνει με την Χρυσή Αυγή, ναι σωστά αλλά στοχοποιούνται οι πολιτικοί και βρε παιδί μου, έχω μια ιδέα, τι ιδέα, μοναδική ιδέα, φλασιά μου'ρθε σου λέω. Ε, φλασιά ήταν. Flash θα πάρεις. Και μας στράβωσε