Ζώντας ως ψηφιακός νομάς

Ζώντας ως ψηφιακός νομάς

Ηomo Digitalis

Συντάκτης: Homo Digitalis @ 30.09.2009

 «Πρέπει να γράψεις μία στήλη για το site» ήταν η ατάκα των παιδιών του deasy.gr την τελευταία φορά που βρεθήκαμε. «Και να γράφεις για τις εμπειρίες σου. Όλα αυτά που μας λες κάθε φορά που συναντιόμαστε». Αφού εξασφάλισα και τη δυνατότητα να γράφω με ψευδώνυμο (αν και αρκετοί θα καταλάβουν ποιος είμαι), αποφάσισα ότι μία στήλη από έναν χρήστη που ορισμένοι τον θεωρούν guru, αλλά πιστέψτε με είναι –ενδεχομένως- λίγο πάνω από τον μέσο όρο, ενδεχομένως να έχει ενδιαφέρον. Εσείς αποφασίζετε, ούτως ή άλλως.  


Ας ξεκινήσουμε, όμως, από τον τίτλο της νέας στήλης του deasy. Digital Nomad, λοιπόν. Θα αναρωτιέστε λοιπόν, τι εστί "Ψηφιακός Νομάς"; Θα μπορούσε να πει κάποιος ότι είναι μία νέα ομάδα χρηστών. Ή μία νέα ομάδα εργαζομένων. Ή ακόμη και ότι πρόκειται για μία τάση. Όμως, δεν είμαι τόσο βέβαιος ότι πρόκειται ακριβώς γι' αυτό. Οι ψηφιακοί νομάδες είναι άνθρωποι που χρησιμοποιούν την τεχνολογία προκειμένου να απαλλαγούν από τους περιορισμούς του τύπου "πρέπει να πάω στο γραφείο μου για να δουλέψω", ή "αυτό πρέπει να το κάνω με έναν μεγάλο και ισχυρό υπολογιστή" ή "πρέπει να κάνουμε σύσκεψη στα γραφεία της εταιρείας για να πάρουμε τις σχετικές αποφάσεις". Αυτά ξεχάστε τα.


Οι ψηφιακοί νομάδες δουλεύουν απ' οποιοδήποτε σημείο του πλανήτη και αν βρίσκονται, αρκεί να έχουν έναν φορητό υπολογιστή και να βρουν έναν τρόπο να συνδεθούν με το Διαδίκτυο. Δεν χρειάζεται να είσαι στο γραφείο σου, για να κάνεις μία σύσκεψη. Και το web video conference μία χαρά είναι. Ούτε χρειάζεται να πας στο γραφείο για να ελέγξεις τα τελευταία στοιχεία των πωλήσεων. Πρόσβαση στο intranet της εταιρείας μπορείς να έχεις και από το σπίτι σου. Και αντί να έχεις περάσει μία ώρα μέσα στο αυτοκίνητο, προσπαθώντας να φθάσεις στο γραφείο σου, είσαι σπίτι σου με τον καφέ στο χέρι και ενημερώνεσαι για το τι γράφουν οι εφημερίδες και τι έχει γίνει τις τελευταίες 12 ώρες.


Όλα αυτά και το πως μπορείς να αυξήσεις τον ελεύθερο χρόνο σου (ή και το αντίθετο) είναι τα ζητήματα που θα μας απασχολήσουν σε αυτή τη στήλη. Όσον αφορά το κατά πόσον είμαι εγώ ένας ψηφιακός νομάς, νομίζω ότι είμαι. Από τη στιγμή που είναι εξαιρετικά συνηθισμένο φαινόμενο να γράφω άρθρα σε καφέ, γιατί εκεί έτυχε να βρεθώ, όταν έχω γράψει άρθρο για τα οικονομικά αποτελέσματα του ΟΤΕ, έχοντας ακούσει και το conference call και είμαι στο Βερολίνο για άλλο θέμα, τότε μπορείτε ίσως να καταλάβετε αν είμαι ψηφιακός νομάς ή όχι. Πάντως, όπως έλεγα και στην αρχή, μη νομίζετε ότι είμαι κανένας super user. Ένας μέσος χρήστης είμαι που του αρέσει να πειραματίζεται με τη χρήση των τεχνολογιών.


Βέβαια, υπάρχει και η άλλη πλευρά του νομίσματος: τα όρια μεταξύ επαγγελματικής και προσωπικής ζωής έχουν πλέον αρχίσει να γίνονται όλο και πιο δυσδιάκριτα. Κάτι που νομίζω ότι είναι απολύτως σωστό και χρήζει άμεσης προσοχής. Και αυτό είναι κάτι που θα μας απασχολήσει στα επόμενα σημειώματα της στήλης, η οποία, όπως είναι προφανές, δεν θα έχει σταθερή ημερομηνία δημοσίευσης. Ψηφιακός νομάς, γαρ.  


Σε κάθε περίπτωση, περιμένω, όμως, τα email σας, τις προτάσεις και τις απόψεις σας στο digitalnomad @ deasy.gr.