Κάνε κι εσύ μία αποτοξίνωση από το web

Κάνε κι εσύ μία αποτοξίνωση από το web

Συντάκτης: Sofia Gkiousou @ 28.07.2011

Τώρα που θα πας διακοπές αγαπητέ μου αναγνώστη θυμήσου με. Κλείσε την πρόσβαση σου στο web. Κι αν δε μπορείς - η δε θες - ξεκίνα μια νέα παράδοση αποτοξίνωσης έστω μια μέρα την εβδομάδα.

Ακούγομαι ολίγον σαν τοξικομανής με το σημερινό άρθρο, το γνωρίζω. Έλα δω, πού πας; Σε βλέπω που πήγες να κλείσεις τη σελίδα σκεπτόμενος ότι θα σε αρχίσω στο κήρυγμα. Μη φοβού. Είμαι από τους ανθρώπους που χρησιμοποιούν το web κάθε μέρα σχεδόν όλη μέρα για τη δουλειά, για το διάβασμα, για τη διασκέδαση. Συν έχω και κάτι που δεν έχει η πλειοψηφία. Την ξενιτιά που σημαίνει υπερωρίες όταν θέλω να μιλήσω με οικογένεια και φίλους πίσω στα πάτρια. Καταλαβαίνεις λοιπόν ότι αγαπώ το web - και επαγγελματικά και προσωπικά και ηθικά.

Πλην όμως. (Το ήξερες ότι έρχεται ένα “αλλά”, έτσι;). Το προηγούμενο Σάββατο σηκώθηκα εντελώς κακόκεφη. Όχι το ότι είχα να βάλω τρία πλυντήρια ουδεμία σχέση έχει. Ούτε το ισχυρό καθαριστικό που με παρακάλαγε να χρησιμοποιηθεί στο μπάνιο. Να μη σου τα πολυλογώ, σηκώθηκα, έκανα τον καφέ μου και κάθισα να τον πιω αγκαλιά με ένα βιβλίο. Βέβαια, ebook ήταν - από τεχνολογία δε γλιτώνουμε - αλλά δεν έκανα τίποτα στο web. Όλη η μέρα πήγε κάπως έτσι. Έκανα τις δουλειές του σπιτιού, ήπια δεύτερο καφέ, μαγείρεψα, έφαγα και μεταφερόμουν από καναπέ σε κρεβάτι και τούμπαλιν με το βιβλίο αγκαλιά.

Την Κυριακή έκανα μια περιορισμένη εμφάνιση στο web επίσης. (Το βιβλίο το τελείωσα πάντως). Να φανταστείς λοιπόν είναι τόσο σπάνιο αυτό που μέχρι κι η μαμά μου ανησύχησε που δε με πέτυχε online.

Άκου λοιπόν να δεις τί διαπίστωσα μετά από την αποτοξίνωση.

1) Μεγάλο πράγμα η σιωπή

Είναι περίεργο αλλά όταν είμαι online δεν παρατηρώ πόση ησυχία έχω γύρω μου - ή φασαρία. Ο κάθε άνθρωπος που διαβάζω έχει τη δική του “φωνή” στο κεφάλι μου. Εκτός δικτύου όμως πέφτει φοβερή ησυχία παιδιά. Μεγάλη ξεκούραση.

2) Δεν υπάρχει αρκετό καλό περιεχόμενο

Μετά από κανα δυο μέρες αποτοξίνωσης (πάμε στοίχημα, είμαι τόσο σίγουρη), εννιά στα δέκα πράγματα που θα διαβάσεις online μετά θα σου φαίνονται εντελώς περιττά. Εντάξει, εκτός κι αν διαβάζεις αποκλειστικά και μόνο wikipedia ας πούμε. Ένα φοβερό πράγμα αλλά παθαίνεις μία κρίση απόστασης, ένα πράγμα που σου λέει ότι δεν χρειάζεται να μοιράζεσαι ό,τι και αν διαβάζεις.

3) Ζούμε σε μία φούσκα δικής μας κατασκευής

Άλλο σοκ. Όλοι οι πιτσιρικάδες με τη μύξα δεν έχουν καμία απολύτως σημασία. Αποτοξινώσου λίγο και θα σου περάσει. Θα βαρεθείς να πλακωθείς στις διαδικτυακές μπάτσες.  Γενικώς θα σου έρθει πιο εύκολη η κατάσταση ζεν.

Εσύ θα αποτοξινωθείς φέτος. Έχεις μέρες που δεν ανοίγεις υπολογιστή ή smartphone; Πες μου ειλικρινά. Μόνο εγώ ένιωσα την αποκάλυψη και άρα ήταν είναι τόσο μεγάλος ο εθισμός μου;