Το Facebook σε ρόλο προξενητή

Το Facebook σε ρόλο προξενητή

Συντάκτης: Deasy @ 02.05.2018

Μετά από όλα όσα έχουν γίνει γνωστά τον τελευταίο ενάμιση μήνα με την υπόθεση της Cambridge Analytica  θα περίμενε κανείς πως το Facebook θα κούρνιαζε κάπου ήσυχα ήσυχα και θα περίμενε να κοπάσει η καταιγίδα ή, τέλος πάντων, θα αναθεωρούσε κάποια σχέδιά του. Βεβαίως διαψευστήκαμε, αφού το μεγάλο κοινωνικό δίκτυο ανακοίνωσε το λανσάρισμα μιας νέας υπηρεσίας που θα σου βρίσκει ταίρι.

Θα πεις τώρα και πολύ λογικό πως αυτά δεν είναι λογικά πράγματα και πως οι περισσότεροι θα δείξουν επιφυλάξεις λαμβάνοντας υπόψιν το (χμ) προβληματικό πρόσφατο παρελθόν του Facebook στην προστασία των προσωπικών δεδομένων. 

Για τον αγαπητό Μαρκ Ζάκερμπεργκ, τα πράγματα είναι απλά. Περίπου 200 εκατ. χρήστες του Facebook δηλώνουν (οικειοθελώς) πως είναι μόνοι τους, οπότε η πλατφόρμα θα τους δίνει τη δυνατότητα να συνδεθούν με ανθρώπους που δεν είναι στον κατάλογο των φίλων τους. Και ο Μαρκ συνέχισε, μιλώντας στο ετήσιο συνέδριο F8, λέγοντας πως αυτή η υπηρεσία θα αφορά “πραγματικές, μακροχρόνιες σχέσεις και όχι μόνο ξεπέτες” (ναι, hookups είπε, άρα ξεπέτες). Βεβαίως ο ανταγωνισμός αντέδρασε, με τον επικεφαλής της εταιρείας που ελέγχει τις πλατφόρμες γνωριμιών OKCupid και Tinder να υπενθυμίζει τις υπό διερεύνηση δραστηριότητες Ρώσων στην πλατφόρμα του Facebook.

Η υπηρεσία θα είναι διαθέσιμη αργότερα μέσα στη χρονιά, όταν το Facebook θα ανακοινώσει περισσότερες λεπτομέρειες. Για την ώρα, τα στελέχη του περιορίζονται να πουν πως αν θέλεις θα μπορείς να δημιουργήσεις ένα διαφορετικό προφίλ από το κανονικό σου και να αναζητείς ταίρι μέσω της νέας δυνατότητας (για πραγματικές μακροχρόνιες σχέσεις και όχι μόνο ξεπέτες, όπως είπε και ο Μαρκ).

Πιθανότατα το καλύτερο σχόλιο για την ανακοίνωση του dating app του Facebook ήρθε από τη διοίκηση της εταιρείας, Match, μέλος της οποίας είναι και η δημοφιλής εφαρμογή Tinder. Ειδικότερα, ο Joey Levin, διευθύνων σύμβουλος της ομίλου IAC (στην οποία ανήκει η Match), πέταξε το καρφάκι του, σημειώνοντας ότι "το νέο προϊόν του Facebook είναι τέλειο για τις σχέσεις μεταξύ ΗΠΑ και Ρωσίας", ενώ η Mandy Ginsberg, CEO της Match δήλωνε έκπληκτη για το χρόνο που ανακοινώνεται αυτό το προϊόν, δεδομένων των ευαίσθητων δεδομένων που θα πρέπει να προστατεύονται στο συγκεκριμένο πεδίο.