Microsoft Universal Mobile Keyboard review

Ένα πληκτρολόγιο για την εποχή των …φορητών συσκευών

Συντάκτης: Δημήτρης Μαλλάς @ 02.06.2015

Με δεδομένη την αύξηση της υπολογιστικής ισχύος στα smartphones και στα tablets, έχουμε πλέον καταλήξει ότι η ουσιαστική διαφορά μεταξύ αυτών των συσκευών και των φορητών υπολογιστών είναι το …πληκτρολόγιο. Εννοώ, φυσικά, το hardware πληκτρολόγιο που, για τους περισσότερους χρήστες τουλάχιστον, είναι αυτό που πραγματικά τους βολεύει για να γράφουν γρήγορα. Οπότε, τι χρειάζεται για να μετατρέψεις ένα tablet σε φορητό υπολογιστή; Ένα πολύ καλό ασύρματο πληκτρολόγιο. Και ακριβώς αυτό είναι το Universal Mobile Keyboard της Microsoft.

Η Microsoft είναι γνωστή για τα ασύρματα πληκτρολόγια της και όχι μόνο, καθώς στο σύνολο των περιφερειακών συσκευών για υπολογιστές είναι ένα πολύ δυνατό όνομα. Το UMK είναι η τελευταία υλοποίηση της και ουσιαστικά έρχεται να διαδεχθεί το Wedge Keyboard, το οποίο βελτιώνει σε αρκετά σημεία.

Κατ’ αρχήν, να επισημάνουμε ότι το UMK είναι ένα πλήρες QWERTY πληκτρολόγιο σε σχετικά compact μέγεθος. Μπορεί να μην έχει αριθμητικό πληκτρολόγιο αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι τα πλήκτρα του δεν είναι ικανοποιητικά ακόμη και για κάποιον χρήστη με σχετικά χοντρά δάκτυλα. Θέλει λίγο χρόνο να το συνηθίσεις αλλά μετά δεν έχεις κανένα πρόβλημα.

Στην πάνω πλευρά του πληκτρολογίου υπάρχει μία σειρά από πλήκτρα που συνήθως συναντάμε σε πιο μεγάλα πληκτρολόγια. Υπάρχει πλήκτρο κλειδώματος (σ.σ. θα εξηγήσω παρακάτω τη χρησιμότητα του), πλήκτρο σίγασης, δύο πλήκτρα για την αύξηση και τη μείωση της έντασης, πλήκτρο play/pause, πλήκτρο που ανοίγει τη μηχανή αναζήτησης και τέλος υπάρχει ένα επιλογέας με τρεις θέσεις με τα εικονίδια των Windows, του Android και του iPad/iPhone. Εδώ βρίσκεται και μία σημαντική προσθήκη του UMK.

Το συγκεκριμένο πληκτρολόγιο είναι από τα ελάχιστα που υπάρχουν που όχι μόνο υποστηρίζει και τα τρία πιο δημοφιλή λειτουργικά συστήματα, αλλά ο χρήστης μπορεί να έχει συνδεδεμένες δύο συσκευές με διαφορετικά OS και να εναλλάσσεται μεταξύ αυτών! Εξαιρετικά χρήσιμο αν έχετε ένα Windows tablet και ένα Android smartphone ή ένα iPhone και τα χρησιμοποιείτε ταυτόχρονα και τα δύο.

Ένα ακόμα ατού του UMK είναι το σκέπασμα/θήκη που περιλαμβάνεται στη συσκευασία. Όταν το ανοίγεις, το πληκτρολόγιο ενεργοποιείται αυτόματα και συνδέεται –μέσω Bluetooth- με τη συσκευή σου. Επιπλέον, όμως, η θήκη λειτουργεί και ως βάση καθώς στην πίσω πλευρά για να μπορείς να τοποθετήσεις τη συσκευή σου και πλέον το όλο σύστημα να μοιάζει με έναν φορητό υπολογιστή. Η θήκη χωράει συσκευές με πάχος έως 10 χιλιοστά. Ιδανική τόσο για να μπορέσεις να γράψεις κάποιο κείμενο αλλά και για να δεις μία ταινία στο tablet ή το smartphone σου. Και στην τελευταία περίπτωση είναι που είναι πολύ χρήσιμο το πλήκτρο κλειδώματος του πληκτρολογίου που ανέφερα πιο πάνω.

Κλείνεις τη θήκη και το πληκτρολόγιο απενεργοποιείται αυτόματα. Τόσο απλά και εύκολα.

Να σημειώσω ότι η θήκη είναι κατά τέτοιο τρόπο σχεδιασμένη ώστε ανοιχτή να σου επιτρέπει να τοποθετήσεις το όλο «σύστημα» στα πόδια σου όπως θα έκανες και με ένα laptop. Εξαιρετικά πρακτικό αν θες να κρατάς σημειώσεις κατά τη διάρκεια ενός συνεδρίου και αυτό το λέω από προσωπική εμπειρία.

Η φόρτιση γίνεται μέσω θύρας microUSB, οπότε σε ένα ταξίδι χρειάζεσαι πλέον μόνο έναν φορτιστή για το smartphone/tablet σου αλλά και για το πληκτρολόγιο. Εκτός βέβαια και αν έχεις iOS συσκευή αλλά αυτό είναι ένα άλλο θέμα.

Το UMK συνδέεται με iOS συσκευές χωρίς κανένα πρόβλημα και μπορείς να αλλάζεις γλώσσες όπως με οποιοδήποτε άλλο φορητό πληκτρολόγιο για iPad ή iPhone. Στο Android, η εναλλαγή γλωσσών δεν είναι τόσο απλή διαδικασία και αυτό που προτείνω είναι να αποκτήσετε μία εφαρμογή όπως είναι το External Keyboarder Helper (2,99 ευρώ η έκδοση Pro αλλά πραγματικά τα χρήματα αυτά δεν έχω μετανιώσει καθόλου που τα έδωσα) που σου επιτρέπει να καθορίσεις ποιο πλήκτρο ή ποιος συνδυασμός πλήκτρων θα χρησιμοποιείται για την εναλλαγή γλωσσών στο πληκτρολόγιο.

Όσον αφορά τα Windows, εδώ υπάρχει μία ενδιαφέρουσα λεπτομέρεια. Το UMK μπορεί να χρησιμοποιηθεί με οποιοδήποτε Windows tablet αλλά όχι και με Windows Phone! Ο λόγος είναι πως τα Windows Phone δεν υποστηρίζουν τη σύνδεση με εξωτερικά πληκτρολόγια! Κάτι που μοιάζει λίγο παράξενο αλλά είναι αλήθεια και ελπίζουμε ότι θα επιλυθεί άμεσα με τη διάθεση των Windows 10.

Όσον αφορά το κόστος του UMK, αυτή τη στιγμή η προτεινόμενη τιμή λιανικής είναι στα 79,90 ευρώ. Δεν είναι φθηνό, αλλά αν θέλετε να μετατρέψετε το Android smartphone ή το iPhone σας ή το tablet σας (με οποιοδήποτε OS) σε έναν μικρό φορητό υπολογιστή, τότε τα χρήματα αυτά τα αξίζει. Προσωπικά, έχω υποκαταστήσει στα ταξίδια μου τον φορητό υπολογιστή με ένα καλό Android smartphone και το συγκεκριμένο tablet και μπορώ να πω ότι η εμπειρία είναι εξαιρετική. Μπορεί να μην έχεις τις δυνατότητες ενός κανονικό φορητού υπολογιστή αλλά τα πάντα χωράνε μέσα σε ένα μικρό τσαντάκι. Και αυτό είναι ένα μεγάλο πλεονέκτημα.