Huawei P10 review

To 10 δεν είναι ένας τυχαίος αριθμός. Το ίδιο και το Ρ10 της Huawei.

Συντάκτης: Φανούρης Δρακάκης @ 03.05.2017

Το 10 δεν είναι ένας απλός αριθμός. Σημειολογικά έχει ιδιαίτερο ενδιαφέρον…  10 ψηφία, 10 εντολές, 10 με τόνο, 10 το καλό, άλλοτε συμβολικά, άλλοτε επετειακά, το 10 συνοδεύεται από μια υπεραξία, εκπροσωπεί την πληρότητα αρκετές φορές και από αρκετούς πολιτισμούς θεωρούνταν ως ιερός αριθμός. Αυτή η «υπεροχή» του 10 έναντι των υπολοίπων αριθμών μεταφέρεται διαχρονικά και σε πλήθος εμπορικών προϊόντων. Και σ’ αυτήν την… υπεροχή του ποντάρει και η Huawei με το τελευταίο μοντέλο της, P10, συνοδεύοντάς το με τη φράση Perfect 10, που χρησιμοποιείται αυθαίρετα πολλές φορές σε κλίμακες αξιολόγησης.

Σε σχέση με το προηγούμενο μοντέλο το Huawei P10 έρχεται με ανανεωμένο σχεδιασμό, αναβαθμισμένη κάμερα, ισχυρότερο επεξεργαστή, μεγαλύτερη μνήμη RAM και μερικά ακόμα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά, αποτελώντας μια σχεδόν πλήρη πρόταση. Ταυτόχρονα με το standard μοντέλο και διαφορετικά από ότι συνέβαινε στο παρελθόν, όπου συνήθως εμφανιζόταν ετεροχρονισμένα, η Huawei έφερε στην αγορά και το μεγαλύτερο P10 Plus, μια ακόμα πιο ισχυρή έκδοση σε συγκεκριμένα σημεία.

 

Η πρώτη εικόνα

Αντικρύζοντας το Huawei P10 και έχοντας την εικόνα του προηγούμενου Ρ9 αντιλαμβάνεσαι γρήγορα τις σχεδιαστικές παρεμβάσεις που έχει κάνει η κινέζικη εταιρεία για να βελτιώσει ακόμα περισσότερο το αισθητικό αποτέλεσμα. Αν και οι διαστάσεις μεταξύ των δύο είναι σχεδόν ίδιες, το P10 σου δίνει την αίσθηση ότι είναι λεπτότερο (αν και δεν ισχύει), έχει σίγουρα πιο στρογγυλεμένες γωνίες και καλύτερα υλικά κατασκευής. H οθόνη έχει μικρύνει ελάχιστα, στις 5,1 ίντσες, χωρίς να αλλάζει η ανάλυσή της που παραμένει στα 1920x1080 pixels, με την πυκνότητά τους να είναι λίγο μεγαλύτερη και να έχει ανέβει στα 432ppi, ενώ η έκδοση Gorilla Glass 5 προσφέρει μεγαλύτερα επίπεδα προστασίας από ενδεχόμενα ατυχήματα. Ακολουθώντας το παράδειγμα άλλων κατασκευαστών, η Huawei έχει μεταφέρει το λογότυπό της στην πλάτη της συσκευής, ενώ αντίστροφη «διαδρομή» έχει κάνει ο αναγνώστης δακτυλικών αποτυπωμάτων, ο οποίος βρίσκεται πλέον κάτω από την οθόνη.

 

Κάμερα από το Mate 9

Πέρυσι το Huawei P9 σηματοδότησε την έναρξη της συνεργασίας της κινέζικης εταιρείας με την Leica, αποτελώντας το πρώτο smartphone της αγοράς με δύο κάμερες, μία έγχρωμη και μία ασπρόμαυρη, ανάλυσης 12 megapixels. Μια κίνηση που απέδωσε καρπούς και όπως ήταν αναμενόμενο συνεχίζεται στο φετινό μοντέλο. Ένα χρόνο μετά λοιπόν το Huawei P10 είναι εξοπλισμένο και αυτό με δύο κάμερες, ωστόσο η ανάλυση της ασπρόμαυρης έχει ανέβει στα 20 megapixels, όπως ακριβώς στο Mate 9, που παρουσιάστηκε το προηγούμενο Φθινόπωρο. Ταυτόχρονα, η Huawei έχει εμπλουτίσει το μενού της κάμερας, προσφέροντας περισσότερες επιλογές στο χρήστη, όπως το ξεχωριστό περιβάλλον για τη λήψη φωτογραφίες πορτρέτου. Επιπλέον, διατηρείται επίσης το ξεχωριστό περιβάλλον για τη λήψη φωτογραφιών με δυνατότητα χειροκίνητης ρύθμισης για το επίπεδο έντασης στην αποεστίαση του φόντου (bokeh). Ουσιαστικά πρόκειται για μια λύση software που έχει παρόμοιο αποτέλεσμα με τη ρύθμιση του διαφράγματος στις φωτογραφικές μηχανές.

Στην πράξη, οι φωτογραφίες με το Huawei P10 δείχνουν ένα κλικ καλύτερες από ότι σε σχέση με το P9, με ωραία, ζωντανά χρώματα και πλούσια λεπτομέρεια, ιδιαίτερα τις φωτεινές ώρες. Η ασπρόμαυρη κάμερα προσφέρει ωραίο κοντράστ και σίγουρα μια καλλιτεχνική νότα που όσο τη χρησιμοποιείς τόσο σε γοητεύει.

Ας δούμε μερικά δείγματα φωτογραφιών από το P10

Εδώ αξίζει να σημειώσουμε ότι το P10 Plus προσφέρει ακόμα καλύτερη ποιότητα φωτογραφιών. Αυτό συμβαίνει γιατί το μεγαλύτερο μοντέλο χρησιμοποιεί φακό ανώτερης σειράς της Leica (Summilux) με πιο φωτεινό διάφραγμα f1.8. Δυστυχώς όμως δεν είχαμε στη διάθεσή μας και τη συγκεκριμένη συσκευή για να κάνουμε τη σύγκριση.

Αναβαθμισμένη είναι και η μπροστινή κάμερα, η οποία επίσης είναι προϊόν της Leica, με το διάφραγμα να φθάνει το f1.9.

Σε ότι αφορά την εγγραφή video, η κύρια κάμερα του Huawei P10  προσφέρει αρχεία ανάλυσης 2160p στα 30fps και 1080p στα 60fps.

 

Πλούσιος εξοπλισμός

H αλήθεια είναι ότι η κάμερα του Mate 9 δεν είναι το μόνο στοιχείο που δανείζεται το P10. Κάτι αντίστοιχο συμβαίνει και με τον επεξεργαστή Kirin 960 που εξασφαλίζει υψηλές επιδόσεις και στη νέα συσκευή. Η κινέζικη εταιρεία ενσωματώνει και στο καινούριο smartphone την τεχνολογία εκμάθησης των συνηθειών του χρήστη, μέσω της οποίας μπορεί να «προβλέπει» τις επόμενες κινήσεις του κατά τη χρήση της συσκευής. Αν για παράδειγμα ο χρήστης συνηθίζει να διατηρεί μια σειρά στο άνοιγμα των εφαρμογών και μετά τo app του Facebook ανοίγει το Instagram, το Viber ή το WhatsApp το Huawei P10 θα αφιερώσει συγκεκριμένους πόρους από το σύστημά του στις παραπάνω εφαρμογές για να πλοηγηθεί πιο γρήγορα ο κάτοχος της συσκευής. Αντίστοιχα, η Huawei, όπως και στο Mate 9, ισχυρίζεται ότι και η νέα της συσκευή θα διατηρήσει την ίδια σπιρτάδα σε βάθος χρόνου έως και 18 μήνες. Αξίζει να σημειώσουμε ότι η standard έκδοση του Huawei P10 έρχεται με 4GB RAΜ, ενώ στο μεγαλύτερο P10 Plus η μνήμη RAM φθάνει τα 6GB.

Επιπλέον, ιδιαίτερα χρήσιμος είναι και ο νέος φορτιστής του Huawei P10 που θα βρείτε στο πακέτο αγοράς, ιδιαίτερα στο standard μοντέλο που έχει και μικρότερης χωρητικότητας μπαταρία. Ο νέος φορτιστής προσφέρει πολύ γρήγορη ανάκτηση ενέργειας και σύμφωνα με την εταιρεία μόλις 30 λεπτά στην πρίζα αρκούν για να προσφέρουν έως και 4 ώρες τηλεφωνικής συνομιλίας.  

Το Huawei P10 έρχεται με στερεοφωνικά ηχεία που σε οριζόντια θέση προσφέρουν πολύ καλή ποιότητα ακρόασης, δείγμα ότι η εταιρεία δίνει και ένα κίνητρο και στους φίλους της μουσικής να επιλέξουν τη συσκευή της. Τέλος, το Huawei P10 προσφέρει 64GB αποθηκευτικού χώρου με δυνατότητα επέκτασης μέσω της υβριδικής υποδοχής που μπορεί να χρησιμοποιηθεί είτε για την τοποθέτηση μιας microSD κάρτας είτε μιας microSIM. Και σ’ αυτό το πεδίο το P10 Plus είναι ένα κλικ καλύτερο, αφού ο αποθηκευτικός του χώρος φθάνει τα 128GB.

 

Λίγο πιο ψηλά στην τιμή του

Ένα ακόμα δείγμα των επιθετικών διαθέσεων της κινέζικης εταιρείας είναι και η αύξηση της τιμής του Huawei P10, έναντι τουλάχιστον της αρχικής τιμής με την οποία διατέθηκε το P9 (περίπου 550 ευρώ). Η ενδεικτική τιμή πώλησης του Huawei P10 είναι ένα 100άρικο πιο πάνω, όπως έκαναν και άλλοι κατασκευαστές (με εξαίρεση την LG) που άλλοι λίγο άλλοι λίγο παραπάνω τσίμπησαν τις τιμές των τελευταίων τους μοντέλων. Άλλωστε και η ίδια η εταιρεία αποφεύγει πλέον να χρησιμοποιήσει τον όρο value for money με τον οποίο την γνωρίσαμε για αρκετά χρόνια, δίνοντας έμφαση σε άλλες… αξίες της δυτικής κουλτούρας.

Όλα τα παραπάνω δε σημαίνουν βέβαια ότι το Huawei P10 είναι υπερτιμημένο. Αντιθέτως, είναι μια πολύ αξιόπιστη πρόταση, ιδιαίτερα για τους φίλους της φωτογραφίας, που σίγουρα θα απολαύσουν το «παιχνίδι» με τις δύο κάμερες της συσκευής.