Xiaomi Redmi 4 Pro review

Με τη γνωστή –value for money- συνταγή

Συντάκτης: Φανούρης Δρακάκης @ 06.03.2017

Αρκετά συντομότερα από ότι ίσως περιμέναμε, η Infoquest, η εταιρεία που ανέλαβε τη διανομή των κινητών τηλεφώνων της Xiaomi, εμπλούτισε τη γκάμα των συσκευών με τα δύο μοντέλα της σειράς Redmi 4: το Redmi Note  4 και το Redmi 4 Pro, που είχαμε και στη διάθεσή μας για μερικές μέρες. Για τους φίλους της Xiaomi στην Ελλάδα αυτό ήταν σίγουρα μια ευχάριστη είδηση, καθώς πολύ γρήγορα περάσαμε στην επόμενη γενιά των smartphones της εταιρείας, αφού τα τηλέφωνα της σειράς Redmi 3 ήρθαν στη χώρα μας αρκετούς μήνες μετά το λανσάρισμά τους. Καλή είδηση είναι και για την ίδια την Infoquest, καθώς υποδεικνύει ότι θα αποκαταστήσει τη ροή συσκευών προς τη χώρα μας σε πιο σύντομους χρόνους από τη στιγμή που λανσάρονται. Καλή είδηση ήταν και για μας όμως, γιατί σε διάστημα περίπου 2 μηνών είχαμε την ευκαιρία να δούμε από κοντά smartphones δύο διαφορετικών γενιών, διευκολύνοντας τη δική μας σύγκριση μεταξύ τους.

 

Ομορφότερο

Παρότι «Pro» (επαγγελματικό) το Redmi 4 Pro που είχαμε στη διάθεσή μας είναι το φθηνότερο από τα δύο νέα μοντέλα, με την τιμή του να αγγίζει μόλις τα 219 ευρώ. Αυτό που σίγουρα προκαλεί ενδιαφέρον, συγκρίνοντάς το με το προηγούμενης γενιάς Redmi Note 3, είναι η σαφής βελτίωση που έχει κάνει η Xiaomi στο σχεδιασμό και την κατασκευή συνολικά του κινητού. Το Redmi 4 Pro είναι ένα πιο «δυτικής κουλτούρας» τηλέφωνο με καλύτερα υλικά κατασκευής και αρκετές ευχάριστες σχεδιαστικές πινελιές που αφήνουν ευχάριστη αίσθηση. Ωραίο φινίρισμα, μεταλλικό πλαίσιο από αλουμίνιο, όμορφες γραμμές, όλα αυτά μαζί δημιουργούν ένα προσεγμένο από όλες τις πλευρές τελικό αποτέλεσμα.

Το Redmi 4 Pro διαθέτει μια full HD οθόνη 5 ιντσών. Η ανάλυση των 1900x1080 pixels είναι υπεραρκετή για το συγκεκριμένο μέγεθος, τα χρώματα απεικονίζονται με την απαραίτητη ζωντάνια, οπότε και οι εντυπώσεις του χρήστη (που θα έχει δώσει μόλις 20 ευρώ πάνω από τα 200 για να αποκτήσει τη συσκευή) είναι κάτι παραπάνω από θετικές.

 

Πολύ πλούσιο σε εξοπλισμό

Το πιο εντυπωσιακό στοιχείο του Redmi 4 Pro είναι ότι για μια ακόμη φορά οι άνθρωποι της Xiaomi έχουν καταφέρει να εξοπλίσουν μία συσκευή τους με προηγμένες λειτουργίες στο μικρότερο δυνατό κόστος. Το στοιχείο αυτό, ειδικά σε cost-effective αγορές, όπως η ελληνική, αποκτά ιδιαίτερη σημασία και αποτελεί ένα πολύ σημαντικό συν.

Ξεκινώντας από τον επεξεργαστή, καρδιά του νέου smartphone είναι ο οκταπύρηνος Snapdragon 625, χρονισμένος στα 2GHz. Σε συνδυασμό με την πλούσια RAM των 3GB, το Redmi 4 Pro έχει τους απαραίτητους πόρους για να εκτελέσει με ταχύτητα οποιαδήποτε λειτουργία. Σε ένα βαθμό αυτό οφείλεται και στο ελαφρύ λειτουργικό IMUI της Xiaomi που είναι εγκατεστημένο πάνω από το Android,  το οποίο φαίνεται ότι δεν επιβαρύνει τους πόρους του συστήματος της συσκευής. 

Για τους φίλους της φωτογραφίας, το τηλέφωνο προσφέρει μια πολύ καλή κάμερα ανάλυσης 13MP, με γρήγορη αυτόματη εστίαση (0,1s) και μεγάλο διάφραγμα f2.0, που έχει ως αποτέλεσμα και καλές επιδόσεις σε συνθήκες χαμηλού φωτισμού. Η πλοήγηση στο πλούσιο μενού της κάμερας είναι εύκολη και στις επιπλέον επιλογές ο χρήστης θα βρει τη δυνατότητα πανοραμικής λήψης, HDR, manual mode κ.α.

Οι αρχάριοι φωτογράφοι ενδεχομένως να εκτιμήσουν λίγο παραπάνω την επιλογή «straighten» μέσω της οποίας καθοδηγούνται σε δύο επίπεδα. Στο πρώτο επίπεδο η οθόνη τους δείχνει αν ένα καρέ είναι απολύτως οριζόντιο και σε ένα δεύτερο επίπεδο μπορούν να τραβήξουν απευθείας μια «κροπαρισμένη» φωτογραφία, χωρίς να χρειάζεται να την επεξεργαστούν εκ των υστέρων.

Σε ότι αφορά το video, το Redmi 4 Pro προσφέρει και time lapse σε ρυθμό εγγραφής 120 καρέ το δευτερόλεπτο στην ανάλυση των 720p.

Πέρα από την κύρια κάμερα, εξίσου προσεγμένη είναι και η μπροστινή, η οποία προσφέρει ανάλυση 5MP, με εξίσου φωτεινό διάφραγμα f2.0. Οι λειτουργίες της συγκεκριμένης κάμερας είναι προσανατολισμένες κατά κύριο λόγο στη λήψη selfie φωτογραφιών, διαθέτοντας λειτουργίες, όπως η αναγνώριση προσώπου αλλά και το «Beautify» με 36 προφίλ ομορφιάς. Σε video mode ο χρήστης μπορεί να τραβήξει αρχεία σε ανάλυση full HD 1080p.

 Σε ότι αφορά τον υπόλοιπο εξοπλισμό του, το Redmi 4 Pro έρχεται με αναγνώστη δακτυλικών αποτυπωμάτων, αποθηκευτικό χώρο 32GB, δυνατότητα υποδοχής δύο καρτών SIM που μπορούν να λειτουργούν ταυτόχρονα ή μίας SIM κάρτας και μιας microSD με χωρητικότητα έως 128GB. Τέλος, η μπαταρία έχει χωρητικότητα 4.100 mAh, προσφέροντας αξιόλογους χρόνους αυτονομίας.

 

Value for money

Όπως και όλα τα smartphones της Xiaomi έτσι και το Redmi 4 Pro δεν ξεφεύγει από τη γνωστή, value for money, συνταγή της. Το νέο smartphone διαθέτει, σε σύγκριση με την τιμή του, ένα εντυπωσιακό όγκο προηγμένων χαρακτηριστικών και ταυτόχρονα είναι σαφώς βελτιωμένο και ως προς την αισθητική του. Το Xiaomi Redmi 4 Pro μοιάζει να αποτελεί μια εξαιρετική πρόταση, ιδιαίτερα για τις ανάγκες της ελληνικής αγοράς.