Η Nova, η Cosmote TV και η Super League

Η Nova, η Cosmote TV και η Super League

Συντάκτης: Δημήτρης Μαλλάς @ 04.08.2017

Αν μεταξύ των μικρών ομάδων της Super League, της κορυφαίας (σ.σ. ο Θεός να την κάνει) ποδοσφαιρικής διοργάνωσης της χώρας, υπάρχουν ακόμη ορισμένοι πρόεδροι που θέλουν να πιστεύουν ότι η Cosmote TV θα τους κάνει τη χάρη και θα δώσει καμία 35αριά εκατομμύρια ευρώ για να πάρει τα τηλεοπτικά δικαιώματα, τώρα που η Nova πασχίζει να μειώσει το κόστος που υπάρχει γι’ αυτήν, θα καταλάβουν πολύ σύντομα ότι δεν υπάρχει τέτοια περίπτωση. Και ο λόγος δεν είναι ότι η Cosmote TV δεν έχει τα χρήματα αλλά ότι είναι προς όφελος του ομίλου ΟΤΕ η Nova να συνεχίσει να υπάρχει!

Είναι προφανές ότι αν η Nova σταματήσει να ασχολείται με τη Super League, οι απώλειες σε συνδρομητές θα είναι τεράστιες σε σημείο που η εταιρεία να φθάσει στο σημείο να κλείσει. Το επίπεδο του ελληνικού πρωταθλήματος είναι μεν πολύ χαμηλό και οι νεαρές ηλικίες προτιμούν να δουν La Liga και Premier League, αλλά στα καφενεία της Αθήνας, της Θεσσαλονίκης και της επαρχίας προτιμούν να δουν το Κέρκυρα – Λεβαδειακός από το Άρσεναλ – Μάντσεστερ Σίτι. Ή έστω το Ολυμπιακός – Ξάνθη. Αν, όμως, η Nova χάσει αυτούς τους αγώνες και με δεδομένο ότι χάνει και την Basket League, το μόνο που της μένει θα είναι η Euroleague, η οποία σε καμία περίπτωση δεν είναι ικανός λόγος για να δίνεις συνδρομή 40-50 ευρώ το μήνα.

Το πρόβλημα του ΟΤΕ είναι πως αν κλείσει η Nova, οι υπόλοιποι ανταγωνιστές του θα σπεύσουν να ζητήσουν ρύθμιση λόγω μονοπωλιακής κατάστασης, δεδομένου ότι η Cosmote TV θα είναι πρακτικά ο μοναδικός «παίκτης» συνδρομητικής τηλεόρασης. Ισχύει ότι και παλαιότερα η Nova ήταν μόνη της και τότε κανείς δεν επεδίωξε να ζητήσει ρύθμιση λόγω μονοπωλίου, αλλά αυτό που επισημαίνουν παράγοντες της αγοράς είναι πως η Forthnet δεν είχε και τον έλεγχο του δικτύου χαλκού όπως συμβαίνει με τον ΟΤΕ. Και εκεί αρχίζει το πρόβλημα.

Πρακτικά, η Nova παίζει χωρίς αντίπαλο και το πραγματικό ερώτημα είναι γιατί πιέζει τόσο πολύ για τη μείωση του ποσού που δίνει για τα δικαιώματα της Super League. Είναι μάλλον προφανές ότι τα 35 εκατ. ευρώ του παρελθόντος ήταν υπερβολή για το συγκεκριμένο πρωτάθλημα αλλά δεν την είδαμε πέρσι και πρόπερσι να πιέζει για την ουσιαστική μείωση του ποσού που καταβάλει. Φέτος, όμως, η κατάσταση είναι διαφορετική. Και η βασική διαφορά είναι πως τον έλεγχο της εταιρείας έχουν πλέον ουσιαστικά οι τράπεζες, οι οποίες θέλουν να πουλήσουν την εταιρεία. Όπερ σημαίνει ότι οι ζημιές πρέπει να μειωθούν σημαντικά προκειμένου το προϊόν, δηλαδή η Forthnet, να γίνει περισσότερο ελκυστική. Και η Super League είναι μεγάλο βαρίδι.