Μερικό άνοιγμα των online συναλλαγών

Μερικό άνοιγμα των online συναλλαγών

Συντάκτης: Deasy @ 29.07.2015

Σε ένα αναλυτικό άρθρο της στο FMVoice.gr η (φίλη) δημοσιογράφος Ρόη Χάικου δίνει όλες τις απαντήσεις σχετικά με το νέο καθεστώς που ισχύει για τις αγορές μέσω Internet και τη χρήση των καρτών.

Ως προς το δεύτερο, η πρόσφατη Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου αναφέρει ότι αναλήψεις (το ημερήσιο όριο των 60 ευρώ) από τα ATMs μπορούν να πραγματοποιηθούν μόνο από τις χρεωστικές κάρτες και όχι από προπληρωμένες ή πιστωτικές. Ο ίδιος περιορισμός ισχύει και για αναλήψεις από ATMs από το εξωτερικό, ενώ για την πραγματοποίηση αγορών από άλλες χώρες δεν υπάρχει κάποιος περιορισμός και για τις πιστωτικές κάρτες, εκτός του ορίου που έχει ο χρήστης. Ωστόσο, θα πρέπει να συντρέχει και μια ακόμα προϋπόθεση που σχετίζεται με το ημερήσιο όριο συναλλαγών που εγκρίνεται για κάθε τράπεζα ξεχωριστά από την Επιτροπή Εγκρίσεως Τραπεζικών Συναλλαγών, το οποίο φθάνει τις 500.000 ευρώ (ανά τράπεζα).

Ως προς την πραγματοποίηση online αγορών η νέα κατάσταση, όπως περιγράφεται, είναι ακόμα πιο μπερδεμένη καθώς διατηρούνται κάποιοι διαχωρισμοί σχετικά το είδος των αγορών που επιτρέπονται. Αν τα ηλεκτρονικά καταστήματα από τα οποία κάνουμε κάποια αγορά κάνουν την εκκαθάριση των συναλλαγών με κάποια ελληνική τράπεζα τότε δεν υπάρχει κάποιος περιορισμός για το χρήστη ή για τις κάρτες που μπορεί να χρησιμοποιήσει. Σ’ αυτή την περίπτωση επιτρέπονται συναλλαγές με χρεωστική, προπληρωμένη και πιστωτική κάρτα.

Τα προβλήματα ξεκινούν όταν θέλουμε να κάνουμε κάποια συναλλαγή με ηλεκτρονικό κατάστημα του εξωτερικού, όπου πρέπει να συντρέχουν διάφορες προϋποθέσεις. Πρώτο, η συναλλαγή μας να εμπίπτει μέσα στο ημερήσιο όριο συναλλαγών που έχει θεσπίσει για αυτές τις περιπτώσεις η Επιτροπή Εγκρίσεως Τραπεζικών Συναλλαγών για κάθε τράπεζα και φθάνει έως τις 300.000 ευρώ για τις συστημικές (Alpha, Eurobank, Εθνική, Πειραιώς) και 90.000 για τη Γενική τράπεζα. Όπως σημειώνεται στο ρεπορτάζ αυτό το όριο συνήθως εξαντλείται τις πρώτες ώρες της ημέρας, οπότε στην υπόλοιη διάρκειά της είναι δύσκολο να περάσουν αυτές οι συναλλαγές.

Μια επιπλέον προϋπόθεση είναι το είδος της αγοράς που επιτρέπεται. Χωρίς να είναι απόλυτα σαφές, οι αγορές που φαίνεται να βρίσκονται σε πρώτη προτεραιότητα είναι οι αγορές ταξιδιωτικών-τουριστικών υπηρεσιών, πληρωμές εφαρμογών ή μουσικών υπηρεσιών, υπηρεσιών εκπαίδευσης, ασφαλιστικών ή ιατρικών εξόδων κ.α. Αντιθέτως, αγορές ειδών ένδυσης ή ακόμα και cloud υπηρεσιών δεν εγκρίνονται στην παρούσα φάση. Ωστόσο για το τελευταίο, η συναλλαγή πολύ πιθανόν να μπορέσει να υλοποιηθεί από το γκισέ καταστήματος μιας τράπεζας.

Για αναλυτικότερες πληροφορίες διάβασε το άρθρο στο FMVoice.