Στα 7,9Mbps η μέση ταχύτητα πρόσβασης στο Internet στην Ελλάδα

Στα 7,9Mbps η μέση ταχύτητα πρόσβασης στο Internet στην Ελλάδα

Στην 72η θέση η χώρα μας.

Συντάκτης: Φανούρης Δρακάκης @ 01.06.2017

Την 30η θέση μεταξύ 31 ευρωπαϊκών χωρών και στην 72η θέση παγκοσμίως κατείχε η χώρα μας το πρώτο τρίμηνο του 2017 ως προς την μέση ταχύτητα πρόσβασης στο Internet, σύμφωνα με την τελευταία έκθεση της Akamai, State of The Internet. Με βάση την έκθεση η μέση ταχύτητα πρόσβασης στο Internet στην Ελλάδα ήταν 7,9Mbps, παρουσιάζοντας αύξηση από τρίμηνο σε τρίμηνο 4,9%, ωστόσο σε ετήσια βάση η αύξηση αυτή είναι μόλις 0,3%. Μάλιστα, με βάση το τελευταίο ποσοστό η χώρα μας έχει το μικρότερο ποσοστό ετήσιας αύξησης μεταξύ όλων των χωρών στον κόσμο που εμφάνισαν θετικό πρόσημο.

Στην ίδια έκθεση βλέπουμε ότι η μέση μέγιστη ταχύτητα πρόσβασης στην Ελλάδα στο ίδιο χρονικό διάστημα ήταν  39,7Mbps, επίδοση που την τοποθετεί ακόμα χαμηλότερα και συγκεκριμένα στην 100η θέση στον κόσμο (και επίσης προτελευταία στην Ευρώπη, πάνω μόνο από την Κύπρο). Ωστόσο, ως θετικό στοιχείο μπορούμε να θεωρήσουμε το γεγονός ότι η χώρα μας ως προς το συγκεκριμένο δείκτη εμφανίζει αύξηση 25% σε ετήσια βάση.

Κατάταξη ευρωπαϊκών κρατών

Τα στοιχεία για τη χώρα μας όμως δεν σταματούν εδώ. Η έκθεση μας δίνει επίσης και πληροφορίες και σε σχέση με την ποσόστωση των Ελλήνων χρηστών σε διάφορες κατηγορίες ταχυτήτων. Συγκεκριμένα, το ποσοστό των χρηστών που λαμβάνουν ταχύτητες πάνω από 4Mbps ήταν 83% (54η θέση σε παγκόσμιο επίπεδο), εκείνων με πάνω από 10Mbps ήταν 18% (67η θέση) και πάνω από 15Mbps ήταν 6,2% (64η θέση).  

 

Σε Νότιο Κορέα και Σιγκαπούρη τα πρωτεία

Η έκθεση της Akamai αποδίδει για ακόμα μία φορά τα πρωτεία στις υψηλότερες ταχύτητες πρόσβασης στο Internet σε χώρες της Ασίας. Συγκεκριμένα, ως προς τη μέση ταχύτητα, η Νότιος Κορέα κατέχει την πρώτη θέση με 28,6, ακολουθούμενη από δύο ευρωπαϊκά κράτη: τη Νορβηγία με 23,5Mbps και τη Σουηδία με 22,5Mbps. Από την άλλη πλευρά, ως προς τη μέση μέγιστη ταχύτητα, η Σιγκαπούρη βρίσκεται στην πρώτη θέση με 184,5Mbps, ακολουθούμενη από το Μακάο με 132Mbps και τη Μογγολία με 131,1Mbps. Είναι χαρακτηριστικό ότι και οι τρεις αυτές χώρες εμφανίζουν πολύ υψηλό ρυθμό αύξησης του συγκεκριμένου δείκτη, από 26% έως 63%.

Αξίζει πάντως να σημειώσουμε ότι η μέση ταχύτητα σε παγκόσμιο επίπεδο αυξήθηκε κατά 2,3% από τρίμηνο σε τρίμηνο, ενώ σε ετήσια βάση ο ρυθμός αύξησης έφθασε το 15%.

Top 10 παγκόσμιας κατάταξης

 

11.4Mbps η μέση ταχύτητα πρόσβασης μέσω κινητού στην Ελλάδα

Η έκθεση περιλαμβάνει στοιχεία και ειδικότερα για τις ταχύτητες πρόσβασης στο Internet μέσω δικτύων κινητής τηλεφωνίας. Ωστόσο, εδώ το δείγμα των χωρών είναι αρκετά μικρότερο, μόλις 62 σε όλο τον κόσμο. Η Ελλάδα σ’ αυτό το δείγμα χωρών βρίσκεται στην 20η θέση μεταξύ 31 Ευρωπαϊκών κρατών με ταχύτητες 11,4Mbps. Ωστόσο, όπως διευκρινίζεται από την έκθεση, σε κάποιες χώρες το δείγμα ήταν μικρότερο των 25.000 συνδέσεων που θεωρείται ασφαλές για συμπεράσματα (η χώρα μας δεν είχε αυτόν τον αστερίσκο). Τόσο στην Ευρώπη όσο και μεταξύ των 62 συνολικά χωρών την πρώτη θέση κατέχει το Ηνωμένο Βασίλειο με ταχύτητες 26Mbps. Ενδιαφέρουσα είναι επίσης η αναρρίχηση της Κύπρου στη δεύτερη θέση τόσο στην Ευρώπη όσο και στον κόσμο, με μέση ταχύτητα 24,2Mbps, ωστόσο το δείγμα εδώ είναι μικρότερο των 25.000 συνδέσεων.  

Ολόκληρη την έκθεση μπορείτε να τη βρειτε εδώ.