Μαγικός και Τριασδιάστατος Καθρέφτης

Συνέντευξη με τον υπεύθυνο παραγωγής της πρώτης 3D ελληνικής ταινίας, Γιάννη Ιακωβίδη.

Συντάκτης: Φανούρης Δρακάκης @ 19.05.2015

«Ο Μαγικός Καθρέφτης» είναι η πρώτη μεγάλου μήκους ταινία στην ιστορία του Ελληνικού κινηματογράφου που θα γυριστεί εξ’ ολοκλήρου και θα προβληθεί σε 3D. Ναι, σωστά διάβασες, ο Μαγικός Καθρέφτης είναι η πρώτη 3D ελληνική ταινία. Σε μια χρονική περίοδο που μια ενδεχόμενη υπέρβαση στον προϋπολογισμό ενός οποιουδήποτε project ενδέχεται να το ταρακουνήσει επικίνδυνα, μια ομάδα ανθρώπων τολμάει να προχωρήσει υιοθετώντας μια νέα τεχνολογία που συνηθίζουμε να βλέπουμε σε ακριβές παραγωγές του εξωτερικού.

Ο Γιάννης Ιακωβίδης της εταιρείας παραγωγής Black Orange, ο σκηνοθέτης Χρήστος Δήμας και ο διευθυντής φωτογραφίας Γιώργος Αργυροηλιόπουλος αποφασίζουν λοιπόν να καινοτομήσουν στην τέχνη (τουλάχιστον για τα ελληνικά επίπεδα), σε αντίθεση με το γενικότερο περιβάλλον αμηχανίας που τείνει να καταλάβει συνολικά την ελληνική πραγματικότητα.

«Η ιδέα της δημιουργίας της πρώτης 3D ταινίας δημιουργήθηκε από την ανάγκη που υπάρχει να επιστρέψει στις κινηματογραφικές αίθουσες ο κόσμος» τονίζει στο deasy o Γιάννης Ιακωβίδης τον οποίο είχαμε την ευκαιρία να συναντήσουμε πριν από λίγες ημέρες κατά τη διάρκεια των γυρισμάτων του Μαγικού Καθρέφτη. «Για να γίνει αυτό θα πρέπει να του προσφέρουμε κάτι διαφορετικό, κάτι καινούργιο που θα λειτουργήσει ως κίνητρο για να το παρακολουθήσει στο σινεμά και όχι στην άνεση του σπιτιού του» προσθέτει.  

Το τίμημα βεβαίως της υιοθέτησης της 3D τεχνολογίας είναι μεγάλο, αφού όπως μας ενημέρωσε ο Γιάννης (Ιακωβίδης) το κόστος της παραγωγής είναι μεγαλύτερο κατά 30% σε σχέση με το αντίστοιχο κόστος με τη χρήση της παραδοσιακής τεχνολογίας. Άμεσα βεβαίως γεννήθηκε η επόμενη ερώτηση: «αντέχει η ελληνική κινηματογραφική σκηνή τέτοιες υπερβάσεις;» Η απάντησή του ήταν αφοπλιστική. «Η νεκροψία θα δείξει». Για να γίνει αμέσως μετά πιο συγκεκριμένος. «Τι θέλω να πω. Τα πάντα θα κριθούν με το πως θα ανταποκριθεί το κοινό. Αν το πείσουμε να έρθει να δει την ταινία μας και απολαύσει την εμπειρία που θα του προσφέρουμε τότε θα έχουμε κερδίσει το στοίχημα που έχουμε βάλει».

Παρά το γεγονός ότι τα γυρίσματα του Μαγικού Καθρέφτη ξεκίνησαν γύρω στα τέλη Μαρτίου, η προετοιμασία πάει πίσω αρκετούς μήνες. «Ήταν απαραίτητο να γνωρίσουμε τη 3D τεχνολογία» μας ανέφερε ο Γιάννης, προσθέτοντας ότι «για ένα χρόνο η ομάδα μελέτησε την 3D τεχνολογία τόσο σε τεχνικό επίπεδο όσο και σε επίπεδο απαιτήσεων στην παραγωγή. Απαιτήσεις που ξεκινούσαν από τα πιο απλά ζητήματα, όπως ο χρόνος αλλαγής ενός φακού έως τα πιο σύνθετα που καλείται να αντιμετωπίσει η παραγωγή».

Γυρίσματα σε ιστορικούς χώρους της πόλης

Τον Γιάννη τον συναντήσαμε κατά τη διάρκεια των γυρισμάτων που πραγματοποιούνταν στο παλιό Χρηματιστήριο Αθηνών στη γωνία Πεσματζόγλου και Σοφοκλέους. Τα γυρίσματα του «Μαγικού καθρέφτη» θα διαρκέσουν  περίπου δύο μήνες και θα γίνουν σε ιστορικούς χώρους και κτίρια της Αθήνας. «Έχουμε κάνει μια πολύ προσεκτική επιλογή στους χώρους των γυρισμάτων, περιλαμβάνοντας μεταξύ άλλων το Ζάππειο, το Μουσείο Αθηνών, το Ολυμπιακό χωριό» μας πληροφόρησε ο Γιάννης, προσθέτοντας ότι «η χρήση της τεχνολογίας 3D θα παίξει καθοριστικό ρόλο στην ανάδειξη των αρχιτεκτονικών λεπτομερειών των ιστορικών μνημείων της πόλης. Η τρισδιάστατη τεχνολογία θα προσφέρει μια διαφορετική εικόνα αλλά και αισθητική για γνωστά σημεία της Αθήνας, δημιουργώντας στον θεατή την αίσθηση ότι είναι συμμέτοχος σ’ αυτό που συμβαίνει στην οθόνη».

Κλείνοντας την κουβέντα μας ο Γιάννης μας ενημέρωσε ότι στη ρεαλιστικότητα της εικόνας του Μαγικού Καθρέφτη θα συμβάλλουν και άλλα σημεία στα οποία έδωσε έμφαση η παραγωγή, με στόχο να προσφέρει το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα στον θεατή. «Τα κουστούμια της ταινίας φτιάχτηκαν στην Ιταλία, οι πανοπλίες που χρησιμοποιούμε είναι πιστά αντίγραφα της γνωστής ταινίας «300», όπως και τα κοσμήματα που είναι πιστά αντίγραφα του οίκου Ζολώτα από κοσμήματα της αρχαίας Ελλάδα.»  

«Λεπτομέρειες που φανταζόμαστε ότι ανεβάζουν κι άλλο το κόστος της παραγωγής» του υπενθυμίσαμε «Σίγουρα και σ’ αυτό το σημείο θα ήθελα να σταθώ στην πολύ ουσιαστική συμβολή του ΟΤΕ TV, σε μια χρονική περίοδο που οι εγκρίσεις ταινιών από την ΕΡΤ και το Ελληνικό Κέντρο Κινματογράφου έχουν παγώσει. Αντίθετα, οι άνθρωποι του ΟΤΕ ήταν από την αρχή μέχρι το τέλος πολύ θετικοί στην ιδέα της πραγματοποίησης της ταινίας, παρέχοντάς μας πολύ σημαντική βοήθεια».

  

Λίγα λόγια για την ταινία

«O Μαγικός Καθρέφτης»,  σε παραγωγή Black Orange SA και συμπαραγωγή OTE TV, μια απολαυστική κωμωδία με ανατρεπτικές παρεξηγήσεις, φέρνει μετά  από 6 χρόνια ξανά μαζί στη μεγάλη οθόνη το team της άκρως επιτυχημένης κωμωδίας «Νήsos»: το σενάριο υπογράφουν η Έλενα Σολωμού και ο Κωστής Παπαδόπουλος, τη σκηνοθεσία αναλαμβάνει ο Χρήστος Δήμας ενώ η παραγωγή είναι του Γιάννη Ιακωβίδη (Black Orange).

Στην ταινία πρωταγωνιστούν ο  Μάκης Παπαδημητρίου, η  Ζέτα Δούκα, η Ελένη Κοκκίδου και ο Κώστας Κόκλας. Η ευρηματική ιστορία τους ακολουθεί σε φανταστικά παθήματα καθώς οι ήρωες μας ταξιδεύουν στον χωροχρόνο και μπλέκουν σε αναπάντεχες περιπέτειες χάρη στα αλλεπάλληλα παιχνίδια της τύχης, του έρωτα και του…time travel!


Σύνοψη

Το πρωί έφορος αρχαιοτήτων, το απόγευμα υπάλληλος σε βενζινάδικο. Αυτή είναι η πληκτική καθημερινότητα του 35χρονου Κλεάνθη (Μάκης Παπαδημητρίου). Από τη μέρα που θα ανακαλύψει έναν «μαγικό καθρέφτη» (Κώστας Κόκλας) που πραγματοποιεί και τα πιο τρελά όνειρα, ο Κλεάνθης αρπάζει την ευκαιρία να ζητήσει αυτό που θα αλλάξει τη ζωή του για πάντα. Έχει μάλιστα τη δυνατότητα να επαναδιατυπώσει την ευχή του όσες φορές θέλει. Οι επιθυμίες του θα εκπληρωθούν, όμως αυτό δεν είναι αρκετό. Υπάρχει πάντα κάτι που του διαφεύγει και ο Κλεάνθης δεν μπορεί να βρει την πραγματική ευτυχία πουθενά. Ή τουλάχιστον έτσι νομίζει.

Ο «Μαγικός Καθρέφτης» αποτελεί μια παραγωγή της Black Orange, της εταιρείας που μετρά στο ιστορικό της μερικές από τις πιο επιτυχημένες κωμωδίες των τελευταίων ετών («Νήsos», «Straight Story», «Bank Bang» και «Πέντε Λεπτά Ακόμα»), καθώς και μεγάλες παραγωγές όπως η «Μικρά Αγγλία» και οι «Νύφες» του Παντελή Βούλγαρη, αλλά και  «Το Λιβάδι που Δακρύζει» του Θόδωρου Αγγελόπουλου.

 «Ο Μαγικός Καθρέφτης» θα κυκλοφορήσει στις αίθουσες στα τέλη Ιανουαρίου ή αρχές Φεβρουαρίου του 2016 από τη Feelgood Entertainment.