Συνέντευξη με τον Έλληνα νικητή στα φωτογραφικά βραβεία SWPA 2015

Συνέντευξη με τον Έλληνα νικητή στα φωτογραφικά βραβεία SWPA 2015

Συντάκτης: Φανούρης Δρακάκης @ 03.04.2015

Πριν από λίγες ημέρες ο Γιώργος Παπαποστόλου ήταν ο νικητής του εθνικού βραβείου στα Sony World Photography Awards 2015, χάρη σ’ αυτή τη φωτογραφία από το νησάκι Καστρί, που βρίσκεται δίπλα στην Κω, στην οποία ζει και εργάζεται τα τελευταία χρόνια.

Πυροσβέστης στο επάγγελμα αλλά παθιασμένος ερασιτέχνης φωτογράφος, ο Γιώργος ασχολείται κυρίως με την φωτογράφιση τοπίων. Είτε από τα Δωδεκάνησα όλες τις εποχές του χρόνου είτε από την υπόλοιπη Ελλάδα όταν του δίνεται η ευκαιρία.

Παρά το γεγονός ότι η καθημερινότητα του Γιώργου περιορίζεται σε ένα σχετικά απομονωμένο σημείο της Ελλάδας, ο ίδιος είναι αρκετά δραστήριος φωτογραφικά, συμμετέχοντας και σε φωτογραφικούς διαγωνισμούς αλλά και σε φωτογραφικές εκθέσεις. Ως προς το πρώτο, όπως θα διαβάσετε και παρακάτω, έχει πετύχει ήδη και άλλες διακρίσεις πριν από τα SWPA 2015, ενώ ήδη έχει πραγματοποιήσει τρεις ατομικές εκθέσεις, δύο στην Κω και μία στη Λέρο, ενώ συμμετείχε και σε μια ομαδική έκθεση στην Αθήνα. Επιπλέον, με τη φωτογραφική του δουλειά έχει ντύσει και τα εξώφυλλα δυο μουσικών CD και το μέχρι στιγμής καλλιτεχνικό του έργο συμπληρώνεται με την κυκλοφορία του πρώτου προσωπικού του ημερολογίου με τίτλο "Ελλάδα μεταξύ γης και ουρανού" (Εκδόσεις Κλακέτα). Αν μη τι άλλο μια πλούσια δουλειά, λαμβάνοντας υπόψη ότι η στενή σχέση του με τη φωτογραφία έχει διάρκεια ζωής μόλις 6 χρόνια αλλά και το γεγονός ότι η Κως δεν προσφέρει τις παραστάσεις και τις εμπειρίες μιας μεγαλύτερης πόλης, όπως π.χ. η Αθήνα. Αυτό μάλλον το επιπλέον κίνητρο ο Γιώργος το βρίσκει στα οπτικά ερεθίσματα που του προσφέρει το φυσικό περιβάλλον του νησιού και των περιοχών που επισκέπτεται. 

Η διάκρισή του στo φετινό διαγωνισμό των SWPA 2015 ήταν η αφορμή και η αιτία για να επικοινωνήσω μαζί του και να μιλήσουμε για την σχέση του με τη φωτογραφία, την εμπειρία της συμμετοχής και του βραβείου. Ας δούμε τι μου είπε λοιπόν, λίγες ημέρες πριν ταξιδέψει στο Λονδίνο για να δει τη φωτογραφία του δίπλα στους υπόλοιπους διακριθέντες του παγκόσμιου διαγωνισμού (στο κλείσιμο της συνέντευξης μπορείτε επίσης να δείτε και ένα μικρό δείγμα της φωτογραφικής δουλειάς του Γιώργου Παπαποστόλου).

 

Πως ξεκίνησε η ενασχόληση με τη φωτογραφία;

Η φωτογραφία με γοήτευε από πολύ μικρό, όμως η ζωή δεν στα φέρνει  πολλές φορές όπως θα ήθελες.  Πιο πολύ ασχολήθηκα με τη φωτογραφία, όταν πήρα την πρώτη μου ψηφιακή μηχανή... αλλά πάντα ήθελα να μάθω πιο πολλά πάνω στο αντικείμενο και αναζητούσα μια ευκαιρία. Αυτή την ευκαιρία την βρήκα το 2009 όταν πραγματοποιήθηκαν κάποια σεμινάρια φωτογραφίας από το Επαρχείο Κω. Έτσι άρπαξα την ευκαιρία και απέκτησα τις επιπλέον γνώσεις που ήθελα.  Από εκείνη την στιγμή η αγάπη αυτή έγινε πάθος και τρόπος ζωής μαζί. Δεν μπορώ πλέον να σκεφτώ ότι θα σταματήσω να φωτογραφίζω!

Τι σημαίνει για σένα η φωτογραφία;

 Η φωτογραφία για μένα σημαίνει πάθος, έρωτας, δημιουργία ...είναι ένα ταξίδι με εισιτήριο όμορφες εικόνες, και αυτές τις εικόνες τις έχεις πάντα μαζί και τις κουβαλάς σαν προίκα και στη φωτογραφική μηχανή και στο μυαλό...

Πως κρίνεις την εμπειρία της συμμετοχής στο διαγωνισμό SWPA 2015;

Η νίκη στην κατηγορία  Greece National  Award των Sony World Photography Αwards είναι εμπειρία ζωής για μένα και όσο περνάει ο καιρός γίνεται όλο και πιο όμορφη. Από τη στιγμή που κέρδισα το βραβείο νομίζω πως ζω σε ένα όνειρο και επειδή στην αρχή δεν γνώριζα για το ταξίδι στο Λονδίνο, όταν το έμαθα χάρηκα ακόμα πιο πολύ!

Έχεις συμμετάσχει σε άλλους αντίστοιχους διαγωνισμούς;

Αυτή είναι η δεύτερη συνεχόμενη φορά που παίρνω  μέρος στα Sony World Photography Awards, και μάλιστα, φέτος, είχα μια διαίσθηση ότι θα είχα κάποιο καλό νέο, όπως και έγινε τελικά. Κατά σύμπτωση η ίδια φωτογραφία, λίγες μέρες πριν ανακοινωθούν τα αποτελέσματα της Sony, πήρε και το πρώτο βραβείο σε έναν άλλο Πανελλήνιο διαγωνισμό που διοργανώνει τα τελευταία 5 χρόνια η Dodekanisos Seaways. Σε αυτό το διαγωνισμό, πέρυσι, πήρα το δεύτερο βραβείο και πρόπερσι το τρίτο. Έχω συμμετάσχει και σε άλλους διαγωνισμούς, με μικρές διακρίσεις κατά καιρούς, όπως πρόσφατα, το Φεβρουάριο, όπου απέσπασα  έπαινο σε διεθνή διαγωνισμό ασπρόμαυρης φωτογραφίας (Monochrome Photography Awards 2014)

Τι σημαίνει για σένα το ελληνικό βραβείο στα SWPA 2015;

Το βραβείο αυτό έχει πολύ μεγάλη σημασία για μένα και είναι μια ανταμοιβή των κόπων μου τα τελευταία 5 χρόνια που ασχολούμαι με τη φωτογραφία. Η βράβευση από ένα μεγάλο οργανισμό στο πλαίσιο των Sony World Photography Awards, που είναι ίσως ο μεγαλύτερος φωτογραφικός διαγωνισμός παγκοσμίως, σου δίνει τη δύναμη να συνεχίσεις με ακόμα πιο πολύ πάθος για αυτό που κάνεις διότι πλέον ξέρεις ότι κάνεις κάτι καλό, αφού σε βραβεύουν αυτοί που έχουν τις γνώσεις να το κάνουν. Η βράβευση αυτή θα είναι πλέον ένα μεγάλο "παράσημο" στο βιογραφικό μου ως φωτογράφος! Ένας ακόμα λόγος  που χαίρομαι πολύ είναι αφενός γιατί η διάκριση αυτή είναι μια διαφήμιση για το νησί που ζω σε όλο τον κόσμο και  αφετέρου γιατί καμάρωσε και ο κόσμος του νησιού για την πατρίδα του και τις ομορφιές της!

Η διάκρισή σου αλλάζει τη σχέση σου με τη φωτογραφία;

Όχι, δεν αλλάζει κάτι στην σχέση μου με τη φωτογραφία, απλά αυτή η διάκριση με κάνει να θέλω να βγάζω ακόμα καλύτερες φωτογραφίες και να κυνηγήσω και άλλα όνειρα φωτογραφικά. Μου δίνει μεγάλη ώθηση να κάνω πολλά πράγματα.

Πως αισθάνεσαι που η φωτογραφία σου θα εκτεθεί στο Λονδίνο; Αντίστοιχα, πως αισθάνεσαι που στο ταξίδι σου για την απονομή των βραβείων θα γνωρίσεις από κοντά πλήθος ανθρώπων από όλο τον κόσμο;

Όπως ανέφερα και προηγουμένως, καθώς δεν  γνώριζα για το ταξίδι στο Λονδίνο, όταν ενημερώθηκα η έκπληξή μου ήταν τεράστια και η χαρά μου ακόμα μεγαλύτερη. Θα έλεγα ότι το ταξίδι αυτό και η συμμετοχή μου στην έκθεση των Sony World Photography Awards δίνει ακόμα μεγαλύτερη αξία στη διάκρισή μου. Θα μπορέσω να δω τη φωτογραφία μου ανάμεσα σε άλλες σπουδαίες φωτογραφίες της έκθεσης, γεγονός που με κάνει ακόμα πιο περήφανο, καθώς θα μπω μέσα σε ένα κόσμο που δεν μπορούσα ποτέ να φανταστώ και βέβαια θα είμαι για το 2015 ο πρεσβευτής της Ελλάδας στην Έκθεση. Αυτό είναι πολύ μεγάλη τιμή για μένα, και ελπίζω κάποια στιγμή να μπορέσω να διακριθώ και στα τελικά των Sony World Photography Awards, εκτός από την κατηγορία National Award.

Ποια θα ήταν η συμβουλή σου προς άλλους ερασιτέχνες για τη συμμετοχή τους σε διαγωνισμούς όπως τα SWPA;

Η συμβουλή μου στους άλλους φωτογράφους είναι να μην σταματούν να κυνηγούν τα όνειρα τους και να παίρνουν μέρος σε διαγωνισμούς φωτογραφίας, όπως τα Sony World Photography Awards, διότι η δουλειά τους, αν αξίζει, σίγουρα θα διακριθεί.

 

Φωτογραφία φθινοπωρινού τοπίου στις Λογγιές Κοτρωνίου στο δήμο Πύλης Τρικάλων που αγοράστηκε από τη Μicrosoft τον Οκτώβριο του 2013 σε μικρή ανάλυση για χρήση web και δημοσιεύτηκε στο msn.com, όπου και δινόταν δωρεάν στο κοινό σαν wallpaper. Στη συνέχεια δημοσιεύτηκε στη Huffington post σαν παράδειγμα φθινοπωρινού τοπίου

Φωτογραφία ανοιξιάτικου τοπίου από το νησί της Κω έγινε εξώφυλλο σε τεύχος του φωτογραφικού περιοδικού ΝPhoto που ασχολείται αποκλειστικά με φωτογραφικό εξοπλισμό της NIKON και κυκλοφορεί σε όλο τον κόσμο.

Φωτογραφία από τους καταρράκτες της Παλαιοκαρυας του δήμου Πύλης Τρικάλων. Δημοσιεύτηκε στο NPhoto τον Οκτώβριο του 2014.

Μία ακόμα διάκριση του Γιώργου Παπαποστόλου είναι ο έπαινος σε διεθνή διαγωνισμό ασπρόμαυρης φωτογραφίας(Monochrome photography Awards 2014) για τη συγκεκριμένη φωτογραφία.

* Επιπλέον φωτογραφίες από τη δουλειά του Γιώργου Παπαποστόλου μπορείτε να βρείτε εδώ