Coffeewards: πίνεις καφέ και επιβραβεύεσαι

Coffeewards: πίνεις καφέ και επιβραβεύεσαι

Συντάκτης: Φανούρης Δρακάκης @ 02.04.2015

Εντάξει ο τίτλος είναι λίγο υπερβολικός και προβοκατόρικος αλλά μη νομίζεις, δεν απέχει πολύ από την πραγματικότητα. Πριν ξεκινήσουμε την αναφορά μας στο Coffeewards έχεις σκεφθεί πόσους καφέδες έχεις αγοράσει από την καφετέρια της γειτονιάς σου για να… βγάλεις τη μέρα;  Μήπως ήρθε η ώρα να αρχίσεις να επιβραβεύεσαι και για αυτήν την καθημερινή σου συνήθεια;

Αυτό έρχεται να σου προσφέρει το Coffeewards, μια ηλεκτρονική διαδραστική πλατφόρμα που κάθε φορά που δίνεις 2-3 ευρώ για να πάρεις τον καφέ σου, σου επιστρέφει και κάτι πίσω.

 

Πως λειτουργεί

Πρώτο βήμα για να απολαμβάνεις τις επιβραβεύσεις της υπηρεσίας Coffeewards είναι να γραφτείς στην υπηρεσία. Ένα user name, ένα email και ο απαραίτητος κωδικός αρκούν για να ξεκινήσεις και να λάβεις το QR Code, το προσωπικό σου ID που θα σου χρειαστεί, ωστόσο αν περάσεις ακόμα περισσότερα στοιχεία, δημιουργώντας ένα πλήρες προφίλ χρήστη θα πάρεις και τους πρώτους σου 100 πόντους.

Αν έχεις Android smartphone η διαδικασία αυτή μπορεί να γίνει και από το ομώνυμο app «Coffeewards» που μπορείς να βρεις στο Play Store. Σε διαφορετική περίπτωση, κάνεις την εγγραφή από τον υπολογιστή σου και αποθηκεύεις το QR Code που θα σου σταλεί στο email και στο smartphone σου, ώστε να το έχεις πάντα μαζί σου. Από εκεί και μετά μόλις βρεις το πιο κοντινό συνεργάτη του Coffeewards μπορείς να παραγγέλνεις τον καθημερινό σου καφέ και να επιβραβεύεσαι άμεσα (απλά σκανάροντας το προσωπικό σου ID) για την κατανάλωση, ενώ ταυτόχρονα προνόμια που προσφέρονται ανά τακτά χρονικά διαστήματα προσφέρουν επιπλέον οφέλη. Με κάθε σκανάρισμα αλλά και κάθε ενέργεια σου στο Coffeewards μαζεύεις πόντους, ενώ μέσα από το «ανταλλακτήριο» του Coffewards θα μπορείς να παρακολουθείς τη διαθεσιμότητα των δώρων προς εξαργύρωση. Μέσα από την Android εφαρμογή μπορείς να ελέγχεις ανά πάσα στιγμή από το smartphone σου  το σύνολο των συναλλαγών που έχεις πραγματοποιήσει και βέβαια τους βαθμούς που έχεις συγκεντρώσει. Σύντομα θα ακολουθήσει και νέα mobile εφαρμογή, όπως μας ανέφεραν οι άνθρωποι του Coffeewards, με στόχο να καλυφθεί τουλάχιστον το 80% των Ελλήνων χρηστών smartphone.

 

Οφέλη για όλους

Εμπνευστές και δημιουργοί του Coffeewards είναι τρεις άνθρωποι, οι Γρηγόρης Δημητρόπουλος, Θοδωρής Ψάθας, Νίκος Ιωαννίδης. Είχαμε την ευκαιρία να έρθουμε σε επαφή με τον Θοδωρή, ο οποίος έχει και το ρόλο του υπεύθυνου για κάθε εικαστική παρέμβαση που υλοποιείται στην εφαρμογή και το site της υπηρεσίας, για να τον ρωτήσουμε μερικές επιπλέον λεπτομέρειες για το Coffeewards.  Όπως μας ανέφερε οι επιχειρήσεις που ήδη συνεργάζονται με την υπηρεσία, η οποία βέβαια είναι ακόμα σε δοκιμαστική χρήση, έχουν φθάσει τις 20, αριθμός που αναμένουν να αυξηθεί σημαντικά στο άμεσο μέλλον, καθώς θα λανσαριστεί πολύ σύντομα και η πλήρης έμπορική έκδοση.

Το επιχειρηματικό μοντέλο πάνω στο οποίο βασίζεται η υπηρεσία είναι το ανταποδοτικό. Μέσα από το Coffeewards δημιουργείται ένας νέος χώρος, ένα νέο marketplace, που φέρνει σε άμεση επαφή τους καταναλωτές για τις επιχειρήσεις, δημιουργώντας οφέλη και για τις δύο πλευρές αλλά και για την ίδια την υπηρεσία. Σύμφωνα με το Θοδωρή, η επιλογή του μοντέλου αυτού δεν είναι τυχαία. «Καθώς οι εποχές αλλάζουν, οι υπηρεσίες που θα ξεχωρίσουν στο άμεσο μέλλον είναι αυτές οι οποίες θα προσφέρουν ξεκάθαρη αξία στους καταναλωτές καθώς και στους επιχειρηματίες. Το ανταποδοτικό μοντέλο είναι αυτό που μπορεί να μετρήσει την προστιθέμενη αξία. Κατά συνέπεια ένα τέτοιο μοντέλο μετριέται αλλά και ποσοτικοποιείται μόνο εφόσον υπάρχουν μετρήσιμα οφέλη προς όλες τις εμπλεκόμενες πλευρές» μας αναφέρει.

Αν λοιπόν ο καταναλωτής κερδίζει από τις προσφορές των επιχειρήσεων και επιβραβεύεται για την κατανάλωση που κάνει, τα οφέλη για τις επιχειρήσεις είναι αρκετά και σημαντικά:

- Μαθαίνουν τις καταναλωτικές συνήθειες των πελατών τους

- Δημιουργούν μια μόνιμη και τακτική βάση πελατών

- Αυξάνουν τις πωλήσεις όλης της προϊοντικής γκάμας τους, αποκτώντας ένα ισχυρό ανταγωνιστικό πλεονέκτημα

- Αποκτούν δυνατότητα στόχευσης πωλήσεων

- Ακολουθούν της τεχνολογικές τάσεις και εισάγουν στη διαδικασία αγοράς μια ευχάριστη και καινοτόμο διαδικασία μέσω της επιβράβευσης και της συλλογής/εξαργύρωσης πόντων βάσει αγορών.

Αντίστοιχα, η επένδυση που χρειάζεται να κάνουν οι επιχειρήσεις για να μπουν στην πλατφόρμα του Coffeewards είναι ελάχιστη έως και μηδενική. «Στην παρούσα φάση αρκεί ένα low end tablet, που θα μπορεί να συνδεθεί στο ίντερνετ και να κατεβάσει την εφαρμογή του Coffeewards για επιχειρήσεις» μας ανέφερε ο Θοδωρής, προσθέτοντας ότι υπάρχουν σκέψεις για νέους τρόπους που θα κάνουν ακόμα πιο εύκολη την είσοδο μιας επιχείρησης στην πλατφόρμα.

Στο αρχικό τωρινό στάδιο που βρισκόμαστε, οι συνεργαζόμενες, με το Coffeewards, επιχειρήσεις περιορίζονται μόνο στην Αθήνα, ωστόσο η επέκτασή τους και σε νέες περιοχές αλλά και λειτουργίες είναι βεβαίως μέσα στους στόχους των ανθρώπων της υπηρεσίας. «Αρχικά το Coffeewards θα θέλαμε και θα προσπαθήσουμε βεβαίως να γίνει η αγαπημένη συνήθεια στην Αθήνα και στην Ελλάδα» δηλώνει ο Θοδωρής, προσθέτοντας μια υπόσχεση για το μέλλον «είμαστε σίγουροι ότι τα επόμενα βήματα μας θα σας φανούν ιδιαίτερα ενδιαφέροντα».